Schollenpop 2012: sfeerverslag Schollenpop 2012: sfeerverslag

Publieksreacties en de leukste foto's

, Annelies van Es, Frank Veldkamp, Loïs Koot en Sabrina Istha | Foto's: Jan Rijk, Linda Bruggeman, Karin Bruinenberg, Ron van Varik, Peter Nuijen en Ramond Jaggessar

Schollenpop 2012: sfeerverslag

Publieksreacties en de leukste foto's

Annelies van Es, Frank Veldkamp, Loïs Koot en Sabrina Istha | Foto's: Jan Rijk, Linda Bruggeman, Karin Bruinenberg, Ron van Varik, Peter Nuijen en Ramond Jaggessar ,

Tijdens Schollenpop is het publiek minstens net zo belangrijk als de optredende bands. 3voor12 Den Haag keek rond, peilde de meningen, ontweek (grotendeels) een regenbui en kijkt terug op een succesvolle zestiende editie van Schollenpop.

In de vroege middag is de lucht stralend blauw wanneer de eerste bezoekers hun weg vinden naar de twee podia.

Hippe Gasten mag Schollenpop openen. De band is specifiek gericht op de jongste bezoekers en vult dit goed in door direct contact met hen op te zoeken en te betrekken bij enkele liedjes.

Kim Derckx en Samuel Roelofs zijn voor de tweede keer op Schollenpop. Dit jaar hebben ze een vriend uit Delft meegenomen, Fong Qui. Ze zijn rond 14.00 uur op het Zuiderstrand aangekomen. Op dat tijdstip zou Kensington beginnen, een band die ze graag wilden zien. Toch komen ze niet per se voor specifieke artiesten, maar voor het festival zelf: “We houden van de relaxte sfeer en de locatie, lekker op het strand. De muziek past ook er ook goed bij”.

 

Dewi uit Den Haag is voor het weer, de muziek en de locatie op Schollenpop te vinden. "Ik kom niet speciaal voor een band, wel jammer dat ik net Kensington heb gemist. De metal van All For Nothing vond ik vreselijk. Tim Akkerman was geweldig, maar het geluid stond zo zacht. Nu is Brainbox aan het spelen en dat vind ik helemaal geweldig!" 

Mevrouw Tuit viert dit jaar alweer haar zestiende Schollenpop en is er al vanaf het begin bij. Trouw staat ze vooraan bij het hoofdpodium tegen het hek aangeleund. “Ik kom voor de gezelligheid, het talent en natuurlijk de muziek, maar de muziek waar ik van houd, reggae, hebben ze hier helaas niet.” Tuit woont tien minuten van het Zuiderstrand af, waar Schollenpop plaatsvindt en heeft de proef op de som genomen en laat het regenpak en de kaplaarzen thuis. “Als het toch gaat regenen, ren ik naar huis, kleed ik me om en ren ik weer terug.” 

Alex en Annelies, respectievelijk uit Den Haag en Scheveningen, zijn op het Zuiderstrand voor de gezelligheid met vrienden en de goede muziek. Annelies komt ieder jaar, voor Alex is het de eerste keer Schollenpop. "We zijn beiden heel nieuwsgierig naar The Deaf en Alex naar De Kraaien. De oude Akkerman live te zien spelen is ook leuk".

Yvonne (links) en Stella zijn erg blij dat het droog is. “Voor mij is het de vierde keer Schollenpop, maar de afgelopen twee edities waren nogal verregend. Dat slechte weer zorgde ervoor dat bands niet konden spelen,” zegt Yvonne. Stella is voor het derde jaar mee. De twee dames uit Leidschendam-Voorburg komen willen graag Kensington zien, maar komen voornamelijk voor de sfeer van het festival. Nu liggen de twee dames te zonnen in bikini op het strand, maar voor het geval het weer zoals de jaren ervoor wordt, hebben ze regenjassen en paraplu’s meegenomen. “Want schuilen in de merchandisetent kan dit jaar ook niet meer.” 

Arne uit Rotterdam is per toeval op Schollenpop terecht gekomen. "Ik was al in Den Haag en er bleek een leuk festival op het Zuiderstrand te zijn. Ben niet voor een speciale band gekomen, maar ik wil wel graag The Deaf zien. Het hardcore bandje All for Nothing heb ik net gehoord en dat vond ik helemaal niets!"

Isabelle (8), Robien (9) en nichtje Sanne (8) (vlnr) komen voor de eerste keer naar Schollenpop. Ze stonden helemaal vooraan bij Hippe Gasten, een rockband speciaal voor kinderen, en dat terwijl de band nog niet eens begonnen was. Hun nichtje Sanne woont in Woubrugge en is een weekendje bij haar oom en tante. De drie meiden hebben wel lol vandaag: kunstwerken op het strand maken, springen op het springkussen en voetjes in het water. “Verder gaan we ook niet, want het is een stuk kouder dan een paar dagen geleden,” vertelt Robien. 

Kunstenaar Nico Arnold uit Rotterdam is net uit z’n dak gegaan tijdens het optreden van My Brainbox. “Dit is het hé. Ik wist niet eens dat Brainbox hier zou zijn, maar ik ga altijd naar Schollenpop en er is altijd wel weer iets goeds. Een paar jaar geleden was er iets met de zanger van Moke, ik weet niet meer hoe hij heet, of wat er gebeurde, maar het was goed, echt wel!”. 

Ze is er even rustig bij gaan zitten, maar Judith Groot is erg enthousiast over het festival. Ze is nog steeds niet opgedroogd na de flinke regenbui, maar dat mag de pret niet drukken. Al meerdere jaren komt ze met haar partner naar Schollenpop. Judith is vooral te spreken over de organisatie. “Je hoeft niet lang in de rij te staan voor eten of drinken en je ziet overal personeel lopen. Dat is op andere festivals niet altijd zo. Ik vind het goed opgezet.” De relaxte sfeer en mooie locatie maken het voor haar een uniek evenement. Een ander pluspunt vindt Judith de diversiteit aan muziek. Hoewel ze voor het hele festival komt, houdt ze de line-up goed in de gaten. Dit jaar was Kensington absoluut een reden om naar Schollenpop te komen. Maar ze ontdekt hier ook nieuwe bands. “All For Nothing was een leuke verrassing.”

 

“Wegwezen! Ik zeg het niet nóg een keer, hoor!” Terwijl Schollenpop door technische problemen uitloopt doden bezoekers die voor een specifieke act komen hun tijd op het strand. Wie te dicht in de buurt van de golfbreker komt overtreedt een onzichtbare afzetting en wordt daar op niet mis te verstane wijze door de security op gewezen. Weinig begripvol laten bezoekers zich wegsturen zonder te begrijpen waar ze nou precies een overtreding begaan hebben die dergelijk afblaffen rechtvaardigt.

De Sissies waren ook op Schollenpop aanwezig. Zelfs Tim Akkerman moest de befaamde sandwich van de dames ondergaan.

De laatste twee acts van de avond zorgen voor een grote opkomst.

De Kraaien sluiten Schollenpop af door iedere zandkorrel op het Zuiderstrand even een paar keer om te draaien. En zoals onze recensent al zei: "Enkele pubers onder het Schollenpoppubliek verlaten na het zien van de blote tieten van de stripteasedanseressen met rode koontjes en opblaaspop in de hand het Zuiderstrand. Dit optreden zal ze nog lang heugen."

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag