Gemeente Den Haag eist ontruiming Klub Langweiligkeit

Haagse fractie GroenLinks in actie

Remco van der Ham ,

De Gemeente Den Haag wil de Klub Langweiligkeit verdwijnt uit het pand aan de Binckhorst. Volgens de gemeente is er sprake van overlast en een huurachterstand. Er is nu een rechtszaak aangespannen tegen het podium. De Haagse fractie van GroenLinks wil dat Klub Langweiligkeit open blijft. Gemeenteraadslid David Rietveld heeft inmiddels het Haagse college om opheldering gevraagd.

In een brief aan het college laat Rietveld weten dat GroenLinks geschrokken is van de problemen die tussen de Gemeente Den Haag en de Stichting Langweiligkeit zijn ontstaan. “Langweiligkeit is een begrip in de stad, geeft er kleur aan en is volgens ons een belangrijk onderdeel van de jongerencultuur in Den Haag. Daarnaast heeft de Binckhorst in alle beleidsvoorstellen voor Den Haag Culturele Hoofdstad een centrale plek als de plaats waar de informele cultuur in Den Haag kan groeien en bloeien.” De fractie heeft dan ook grote twijfels over de gekozen strategie van het College in deze. “In plaats van met de stichting in overleg te treden en een gemeenschappelijke oplossing te vinden, is er gekozen voor een rechtszaak. Voor GroenLinks staat samenwerking met en het voortbestaan van Langweiligkeit met haar activiteiten voor jongeren voorop.”
 
De Gemeente Den Haag heeft nu bij de rechter geëist dat de Stichting Langweiligkeit het gebouw in de Binckhorst ontruimt. Grondslag voor de ontruiming is volgens de gemeente een huurachterstand en klachten met betrekking tot overlast. Volgens GroenLinks bestaat deze huurachterstand echter niet meer en staan er in de omgeving nauwelijks huizen. “Wij vragen ons dan ook af waarom het college nog een rechtzaak wil.”