Stagediver gewond bij Ongetemd in Paard van Troje

Feest stilgelegd tijdens optreden The Deaf

Robin Stroop en Marije Pluym | Foto's: Jan Rijk en Kasper van Steveninck ,

Kledingmerk Ongetemd is al een aantal jaar een bekend begrip in het Haagse. De oprichters hopen, met eigen woorden, ‘mensen te inspireren, wakker te schudden en een positieve boodschap de wereld in te sturen’. Eén van de manieren waarop Ongetemd dit doet is door feesten te organiseren. Feesten die begonnen in een garage, maar die nu inmiddels zalen als de Melkweg en natuurlijk het Haagse Paard van Troje weten te vullen. Zaterdag traden Supra Naturals, Splendid en The Deaf in het Paard op voor een duizendkoppig Ongetemd publiek. Ook De Kraaien zouden hun opwachting maken. Door een ongeluk werd het feest wat zo positief en vrolijk begon echter vroegtijdig afgelast.

Supra Naturals trapt af in een nog rustig Paard van Troje. De mannen werken naast de repetities en optredens aan hun nieuwe album, maar aan energie geen gebrek. Het geluid laat in het begin wat te wensen over, maar de mannen bouwen desondanks een feestje. Halverwege het optreden zit de sfeer er in de zaal goed in. Zanger Chris gooit zijn haar los, drummer Kit geniet zichtbaar van het performen en gearjay/basgitarist Youri wisselt zijn twee ‘jobs’ feilloos af. Supra Naturals geeft een kenmerkend strak en explosief optreden en zet de toon voor de avond. (RS)

Terwijl alle ruimtes in het Paard volstromen met blonde surfhoofden is het na Supra Naturals tijd voor Splendid. De band is één van de ‘vaste’ Ongetemd-bands. Zoals we inmiddels van Splendid gewend zijn is het direct aan. Er wordt gefeest, gedanst, bier vliegt door de lucht en er wordt luidkeels meegezongen met nummers als ‘Love is’ en ‘Again’. De temperatuur in de grote zaal loopt door de drukte al snel op en frontman Pat Smith besluit om na één nummer de rest van de show maar shirtloos te doen. Met hun opzwepende muziek is Splendid de ideale band voor stagedivers. Al snel duiken de eerste bezoekers vanaf het podium vol het publiek in. Ook de crowdsurfers hebben het prima naar hun zin vanavond. Zij hangen af en toe zelfs aan het onderste balkon.  Volgens de website van het Paard zijn dit soort acties verboden, maar er wordt niet ingegrepen. (MP)

Na Splendid beklimt The Deaf het podium. Nadat het een tijdje wat stil is geweest rondom Spike en consorten staan ze vanavond voor het eerst sinds de afsluiter van hun clubtour weer in het Paard. Ook The Deaf heeft inmiddels een reputatie opgebouwd op het gebied van liveshows. Ondanks het feit dat het geluid bar slecht is krijgen ze in no time de zaal plat. De begane grond verandert in één grote pit waar je, zonder blauwe plekken op te lopen, niet tussen kan blijven staan. En dan gaat het mis. Een wat al te enthousiaste stagediver vergeet te checken of hij wel wordt opgevangen voordat hij van het podium duikt. Al heel snel is duidelijk dat de duik niet goed is afgelopen en Spike legt de show stil en roept om een ambulance. Vanaf het podium wordt door muzikanten en medewerkers van het Paard aangeslagen gekeken hoe voor ze op de grond medische ondersteuning wordt geboden door de beveiligers. Al snel is ook de politie ter plaatse. Voordat het ambulancepersoneel arriveert zijn er echter al een minuut of twintig verstreken. Twintig lange minuten waarin een klein deel van het publiek het nodig vindt om hun ontevredenheid over de onderbreking van het feest door middel van gejoel en gooien met bier kenbaar te maken. Als een soort ramptoeristen dromt een deel van het publiek zich samen om de gewonde man terwijl er vanaf het podium duidelijk wordt gevraagd om afstand te houden. (RS)

Voor het overgrote deel van het publiek is het duidelijk dat door dit ongeluk het Ongetemd feest van vanavond voortijdig ten einde is gekomen. Het Paard loopt langzaam leeg. Een positieve avond die met een knallend optreden van De Kraaien had moeten eindigen heeft nu voor veel mensen een nare bijsmaak gekregen.

Reactie Ongetemd

De organisatie van Ongetemd reageert vandaag op het ongeluk van gisteravond. “De avond was super leuk en met veel energie, zoals een Ongetemd Feest hoort te zijn. Alleen jammer dat één iemand de avond ‘verpest’. Paarddirecteur Jeroen (van der Wiel, red.) was aanwezig en zodoende kon er snel overleg worden gevoerd.” Alle partijen zijn het vervolgens eens dat de geplande feestelijke afsluiter van De Kraaien niet gepast is na het vervelende incident. Het besluit valt dan ook om met een dj-set af te ronden en het publiek de kans te geven om bij te komen van de gebeurtenis en rustig een eind te breien aan de avond. (RS)

Reactie The Deaf

Het slachtoffer blijkt de vj van de avond en goede bekende van The Deaf en De Kraaien. The Deaf’s Janneke geeft aan dat iedereen vol adrenaline lekker los ging. Zo ook bij de jongen in kwestie, al gebruikte hij het op de verkeerde manier. “We zijn in shock. We konden daarna ook niet meer spelen. De beslissing om de rest van de avond af te gelasten is goed. Achteraf hebben we fijn met crew en muzikanten bij elkaar gezeten om erover te praten en alles even te relativeren.“ De band wordt op de hoogte gehouden door vrienden van het slachtoffer, die bij hem in het ziekenhuis zijn. “Zijn situatie is ernstig, maar naar omstandigheden stabiel. Hij heeft hoofdletsel en meerdere botten gebroken. Voor nu wachten we af hoe hij de nacht door komt.” (RS)

Reactie De Kraaien

Bernd Ganzebev (De Kraaien): “We hadden zin om een feestje te bouwen en met zijn allen te knallen, maar de lol was er af. Ongetemd gaf aan de show liever niet te willen doen. We hebben nagedacht hoe we het zouden vinden om te spelen, maar daar kregen we toch een wokkel van in onze maag. Hij is een hele goede bekende van ons. Ik ben al bij hem op bezoek geweest in het ziekenhuis. Zijn toestand is heftig, maar hij is aanspreekbaar. Zelf baalt hij er onwijs van dat door hem het feest niet verder kon gaan. Wij ook, maar het publiek houdt het nog van ons tegoed.” (RS)

Reactie Paard van Troje

Vanuit het Paard van Troje bleef het tot dusver stil over de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Vandaag, maandag 9 april, kort een eerste reactie: “Dinsdag gaan we evalueren met de organisatie van Ongetemd. Dan kijken we wat er precies is gebeurd en of alle vragen beantwoord zijn. Eventueel komen we met een gezamenlijke persverklaring naar buiten.” Tot na de evaluatie met Ongetemd, wil het Paard verder geen commentaar geven. Wellicht wordt dinsdag meer duidelijk. (RS)