Scott Kelly eert Townes van Zandt in het LVC Scott Kelly eert Townes van Zandt in het LVC

Intieme sfeer met Neurosis-frontman

, Nike Liscaljet

Scott Kelly eert Townes van Zandt in het LVC

Intieme sfeer met Neurosis-frontman

Nike Liscaljet ,

Afgelopen maandagavond 23 april kwam Scott Kelly (zanger en gitarist van Neurosis, Tribes of Neurot, Shrinebuilder en mede-oprichter van Neurot Recordings) naar Leiden voor een optreden in het LVC. Momenteel tourt Kelly door Europa met optredens in onder meer Parijs, Praag, St. Petersburg, Moskou, Athene en Berlijn. De helft van zijn Europese shows, waaronder deze, krijgen support van de Canadese singer-songwriter Oldseed.

Oldseed is zanger/gitarist Craig Bjerring die voorheen in diverse punkbands speelde (The Vagiants en The Hummers), maar sinds een paar jaar solo met zijn akoestische gitaar rondreist. Hij schrijft liedjes met een verhaal zoals ook folkzanger Townes Van Zandt dat deed. In het LVC brengt Oldseed zijn repertoire ten gehore aan een rustig, circa 60-koppig publiek. Zijn versie van ‘Diane’ (Therapy?) brengt wel wat herkenning in de zaal teweeg, wat Oldseed vrolijk stemt na zijn ervaringen met het spelen ervan in kroegen en koffietenten.

Zodra Scott Kelly het podium oploopt en zijn gitaar aanslaat is het stil in de zaal die ineens veel kleiner aanvoelt. Hij vindt maandagen stom en is het publiek dan ook zeer dankbaar voor hun komst. Het vervangend gitaarsnoer (na wat distortion) en de grapjes tussendoor (“I can’t tune a guitar, I can only untune a guitar”) zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Een enkele luisteraar gaat er zelfs bij op de grond zitten.

Nadat Scott Kelly enkele van zijn eigen nummers heeft gespeeld, vertelt hij waarom hij deze Europese tour doet. Een nieuw album, in samenwerking met Steve Von Till (Neurosis, Tribes of Neurot, Harvestman) en Scott ‘Wino’ Weinrich (Saint Vitus, The Obsessed, Shrinebuilder), bestaat uit “songs of Townes Van Zandt”. De 15 jaar geleden overleden countryzanger en verhalenverteller Townes is weinig bekend, maar veel geprezen door artiesten in hetzelfde genre, zoals Robert Plant, Bob Dylan en de drie bovengenoemde heren. Het is dan ook Scott’s missie om tijdens deze tour Europa bekend te maken met de liedjes van Van Zandt. De avond is vanaf het begin intiem, maar krijgt een extra emotionele lading wanneer Scott het nummer ‘Tecumseh Valley’ ten gehore brengt.

Na afloop van zijn optreden is Scott Kelly in de zaal om nog wat met het publiek te praten en een enkele handtekening te zetten. Iets wat na een optreden met Neurosis niet kan. Ik wens hem veel plezier met zijn eerste optredens in Rusland volgende week en fiets met een grote glimlach naar huis. Scott heeft van deze stomme maandag iets moois gemaakt.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag