Morning Parade: liever Rotown dan De Kuip

“Muziek, heel veel zweet, en misschien een nieuw nummer”

Julie Enthoven ,

Ze tourden met The Wombats, hun single ‘Under the stars’ staat bij radiostations in heel Europa op repeat en het prestigieuze Parlophone twijfelde niet om de bedrijfsnaam op hun succesvolle debuutalbum af te drukken. Aanstaande zondag 29 april speelt booming-band-van-het-moment Morning Parade op het Spuiplein tijdens Life I Live. Zanger Steve Sparrow over doorbreken in Amerika, stadionshows en winterpenen.

Het curriculum vitae van de band is nogal op orde. Welke passage is het mooist?
Ik denk een volledig album maken en uitbrengen. Dat is altijd een droom van me geweest, het voelt geweldig dat het gelukt is om het zo groots uit te brengen. Verder is het te gek om te reizen en op allerlei verschillende plekken te spelen. Je ontmoet veel mensen en het is bijzonder om te zien dat mensen gewoon geld willen betalen om naar je show te kunnen kijken. Elke keer dat ik in een ruimte kom waar mensen staan die ik nog nooit heb ontmoet, word ik weer een beetje overweldigd.

Jullie doen wat alle grote en kleine jongens met een gitaar willen. Maar terwijl velen de zaterdagmiddag doorbrengen naast een middelmatige versterker in een garagebox, houden jullie op vrije dagen paintballcompetities met The Wombats. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Het is een combinatie van factoren, maar je moet sowieso wel een beetje geluk hebben. Daarnaast moet je hard werken en je volledig inzetten. Ik denk mensen zien dat wat wij doen oprecht is, dat is heel belangrijk voor succes. Die paintballfoto’s op onze website zijn gemaakt tijdens een van de tours met The Wombats in Engeland.  Op een middag hadden we allemaal nogal een kater en stelden zij voor om te gaan paintballen. We hebben nu geloof ik drie tours met ze gedaan en het zijn hele relaxte gasten. Ze zijn heel down to earth, we zijn gewoon gelijken tijdens zo’n reis.

Album op de markt, bedrijfsuitje geregeld, hoe verder?
We hebben heel veel op de planning staan, maar dat zijn allemaal dingen die we nog niet mogen aankondigen. We gaan deze zomer veel festivals doen door heel Europa. Verder gaan we binnenkort een aantal weken door Amerika touren. We hebben daar veel radio- en tv-optredens gepland om het album te promoten.

O jee. De zoveelste band die de VS probeert te veroveren?
Nee hoor, dat gaat je niet lukken met één album. Maar we zijn sowieso niet zo fan van het idee om landen te willen veroveren. Het is niet zo dat je ergens je vlag in de grond steekt en zegt: ‘Nu ligt dit land aan onze voeten’. Het is gewoon leuk om veel op te treden en platen te maken en je hoopt onderweg zoveel mogelijk mensen tegen te komen die het leuk vinden.

Maar is er een doel?
Mensen vragen me dat vaak, maar onze focus ligt gewoon bij het volgende ding dat we gaan doen. We willen genieten van de momenten: het touren, straks een tweede album uitbrengen, enzovoort. Wanneer je begint met spelen, heb je allerlei wilde dromen over wat je wilt bereiken met je band. Maar nu we eenmaal wat dingen aan het bereiken zijn, genieten we vooral van de reis.

Dus geen Coldplaydingen doen in grote stadions?
Natuurlijk zouden stadionshows gaaf zijn op een dag, maar het intieme van een kleine zaal vind ik op dit moment heel mooi. Laatst speelden we in Rotown in Rotterdam voor honderdvijftig mensen, en de intimiteit die je dan krijgt is echt te gek. De scheiding tussen ons en het publiek is er dan niet en mensen komen na de show gewoon met je praten. Dan hoor je de verhalen over onze liedjes en hoe die invloed hebben op mensen. In Rotterdam kwam een koppel bijvoorbeeld vertellen dat hun 5-jarige zoontje altijd ‘Under the stars’ zingt in de auto, dat soort dingen. Op een dag willen we heus ook wel stadions doen, maar op dit moment ligt onze focus veel meer op wat we maken dan op wat we doen. We willen zorgen dat we mooie muziek maken waar we trots op zijn.

Zondag spelen jullie in een grotere setting dan Rotown. Wat kunnen we verwachten?
Muziek, heel veel zweet, en misschien een nieuw nummer dat niet op het album staat.

Staan er nog andere Nederlandse data op het programma?
Sowieso spelen we op het Indian Summer Festival, en ik geloof dat we in de herfst een aantal dagen naar Nederland komen. We hebben in Nederland veel support gekregen. Michiel Veenstra en 3FM hebben geholpen, en ook onze muziek onder de HBO-reclame natuurlijk. Dat zijn goede manieren om de muziek bij de mensen te krijgen.

Maarreh… , over Nederland gesproken, zondag is het koninginnennacht. Nemen jullie wel iets mee dat oranje is, desnoods een bos winterpenen ofzo?
Ehm.. onze drummer is een ginger. En eentje heeft een oranje baard. Maar als het wortels moeten zijn: prima!

Gaan jullie zelf nog bands kijken?
Zeker, we zijn er de hele nacht! Dus als je een groep mensen ziet lopen waarvan eentje oranje haar heeft, de ander een oranje baard en ze hebben een bos penen in de hand…