Hoe de americana naar Transvaal kwam Hoe de americana naar Transvaal kwam

Boeker/organisator Joanna Serraris over ‘haar’ artiesten en concerten

, Marc van der Geest

Hoe de americana naar Transvaal kwam

Boeker/organisator Joanna Serraris over ‘haar’ artiesten en concerten

Marc van der Geest ,

Min of meer bij toeval rolde Haagse Joanna Serraris, nu 15 jaar geleden, een leven als boeker binnen; de eerste tour die ze organiseerde was een direct succes. Inmiddels heeft ze een indrukwekkende stal van kwalitatief hoogstaande Americana-artiesten, die door heel Europa optreden. Den Haag wordt daarbij natuurlijk niet overgeslagen: maandelijks organiseert Serraris in sociëteit Transvaria optredens met uiteenlopende artiesten uit de Amerikaanse songwritershoek. De boeker annex organisator vertelt over haar bijzondere muzikale loopbaan, haar artiesten en de Transvaria-avonden.

Het verhaal begint in 1997, als Serraris een concert bezoekt van countrylegende Steve Earle. “Ik was vroeger al een groot fan van hem. Toen ik hoorde dat hij na jaren weer in Nederland zou spelen, ben ik erheen gegaan - en het was het beste concert dat ik ooit van hem gezien heb.” Serraris besluit, meer voor zichzelf dan voor anderen, een boek samen te stellen met quotes van de zanger. Daarmee gaat de bal rollen. “Ik kwam tijdens mijn zoektocht naar citaten, in aanraking met een hoop nieuwe mensen en nieuwe muziek. Daarna werd ik benaderd door Stacey Earle - het zusje van. Of ik een Europese Tour kon organiseren.” Lachend: “En ik dacht - hoe moeilijk kan het zijn? Dus dat heb ik gedaan. En met succes.”

Inmiddels opereert Serraris als boekingskantoor onder de naam ‘Musemix’, en heeft ze een flinke schare artiesten onder haar hoede. Een favoriet heeft ze niet. “Ze zijn allemaal bijzonder. Maar het mooiste is als je muzikanten ziet groeien. Zo is er Malcolm Holcombe, naar wie ik een keer in Nashville zou gaan kijken. Toen we het parkeerterrein opdraaiden, reden we bijna over iemand heen die daar lag. Toen ik vroeg wie dat was, bleek het de artiest van die avond te zijn. De grootste junk die je ooit hebt gezien. Maar het optreden was goed: hij is écht. Inmiddels is hij al jaren clean, geeft schitterende optredens en hij wordt nog steeds beter.”

Gevraagd naar Haagse artiesten die haar aandacht hebben getrokken, zegt ze resoluut: “Remmelt, Muus & Femke. Dat is echt ontzettend goed. Een paar jaar geleden trad Darrell Scott hier op, Femke zat in het publiek en zong op een gegeven moment een nummer mee. Scott zat met z’n mond open te kijken - shit, that girl can sing! En om een beeld te geven: Darell heeft onlangs getourd met Robert Plant (voormalig zanger van Led Zeppelin, red.).”

Het tekent de informele sfeer die de Musemix-avonden kenmerkt. Na omzwervingen door het Statenkwartier, het Zeeheldenkwartier en Ockenburg vinden die tegenwoordig plaats in Transvaria aan de Steijnlaan. “Een ideaal zaaltje, heel intiem. Er passen zo’n negentig man in - net aan - maar als er veertig mensen zijn is het ook nog gezellig. En er is geen verhoogd podium, en amper afstand tussen artiest en publiek. Mensen kunnen praten met de muzikanten, nummers aanvragen, praten over hoe de tour is geweest. Concerten worden daardoor heel persoonlijk.” Grote uitbreidingsplannen zijn er vooralsnog niet. “Er is een mailinglist waarmee ik mensen op de hoogte houd over welke artiesten er komen optreden. Je merkt dat veel van die mensen terug blijven komen, soms ook na langere tijd. Inmiddels hebben zich meer dan vierhonderd mensen aangemeld - en die lijst blijft groeien.”

De komende weken vinden de laatste twee concerten van het seizoen plaats. Vanavond, dinsdag 22 mei, staat Brigitte DeMeyer met Will Kimbrough & Chris Donohue op het programma. Kimmie Rhodes met Gabe Rhodes staat woensdag 30 mei op het programma. Kijk op de website voor de volledige agenda.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag