Een reisje terug in de tijd met The Earth, Wind & Fire Experience

“Een hele zaal vol mensen die een babysitter hebben geregeld zorgt natuurlijk altijd voor gezelligheid”

Marije Pluym | Foto’s: Frank Veldkamp ,

‘Boogie Wonderland’, ‘Fantasy’ en ‘September’ zijn discostampers die bijna iedereen wel kan meezingen. Gitarist Al McKay maakte jarenlang deel uit van de supergroep die deze nummers tot klassiekers maakte, Earth, Wind & Fire. Nu toert hij met zijn 13-koppige band als The Earth, Wind & Fire Experience de hele wereld over. Donderdag maakte het Haagse Paard onder leiding van deze bekroonde band een reisje terug in de tijd. Terug naar de jaren ’70 waar soulpijpen, afrokapsels, synthetische stofjes en vooral disco hun hoogtijdagen vierden. 3voor12 Den Haag was erbij en vroeg de bezoekers naar hun verwachtingen en ervaringen.

Voor Urtha heeft dit optreden een hele speciale betekenis. Toen ze 8 was zag ze Earth, Wind & Fire live. Vandaag is de twaalfde sterfdag van haar vader en een avondje Earth, Wind & Fire Experience is voor haar de perfecte manier om haar vader te herdenken. Vriendin Othmandy is voor de gezelligheid met haar meegekomen. Haar komen we na het concert weer tegen in de foyer. Ze is razend enthousiast. “Het was geweldig!”

Sandor luistert normaal naar wat stevigere muziek, maar liet zich door vrienden overhalen om vanavond mee te gaan naar het Paard. Dat de gemiddelde leeftijd van het publiek wat hoger ligt dan op een doorsnee Paard-avond is hem ook opgevallen: “Ik was laatst bij Echo & the Bunnymen en dat publiek was oud, maar dit is wel de overtreffende trap van oud.”

Lisanne is één van de jongste bezoekers vanavond. Zij kwam samen met haar moeder Annet en haar stiefvader Peter Jan naar het Paard. Niet omdat ze mee moest, maar omdat ze het graag wilde. Geen van allen heeft de band ooit zien spelen, maar ze rekenen op een leuke avond. Peter Jan vertelt dat de meeste mensen reageerden met een ‘oh, leven die nog’ toen ze vertelden dat ze vanavond naar het concert gingen. Dat het niet de originele band is maakt voor hen niet uit.

Angie en Eliza vinden zichzelf zeker niet te jong voor een avondje discostampers. Het is ze door hun moeders met de paplepel ingegoten. Door omstandigheden kunnen de moeders er vanavond niet bij zijn, maar Angie en Eliza feesten vanavond ook namens hen. “We moeten bellen tijdens ‘Boogie Wonderland’.”

Pieter is één van de weinige bezoekers die zijn outfit heeft afgestemd op het discothema. Hij is jarig en heeft zijn kaartje als verrassing voor zijn verjaardag gekregen van zijn collega’s. “In 1979 was ik er bij in Ahoy en dat weten ze. Ik ben een beetje de bedrijfsoudste, vandaar ook de ketting met Big Daddy om mijn nek. Ze hebben me verrast en dat vind ik supergaaf.” Hij verwacht één groot feest vanavond. “Ik vind het erg leuk en ik houd nog steeds van die muziek, dat houdt niet op.”

Yannick en zijn vriendin Claudia hebben een geweldige avond gehad. Dat hun leeftijd vanavond ver onder die van de gemiddelde bezoeker ligt maakt het stel niet uit. “Op het moment dat ze beginnen te spelen vergeet je even dat je naast opa’s staat.” Yannick was vooral onder de indruk van de saxofonist. “Hij kon alleen niet zo goed dansen, maar dat maakte hij helemaal goed met zijn spel.”

Lyanda en Lennie zijn speciaal uit Rotterdam gekomen voor dit optreden. Lyanda: “Ik vond het waanzinnig. Ik was een beetje twijfelachtig omdat het niet de echte Earth, Wind & Fire was maar de Experience, maar ik vond zeker de leadzanger, die de stukjes deed die Philip Bailey normaal altijd doet, echt helemaal te gek. Ik had echt het hele Earth, Wind & Fire gevoel.” Lennie heeft de band al eerder gezien. “Ik vond de stemmen nog net zo goed terwijl ze toch een dagje ouder zijn. Ik vond het optreden eigenlijk nog te kort zelfs.”

Michiel en Marily hebben speciaal voor vanavond oppas geregeld. Michiel vond de show gelikt in de goede zin van het woord. “Superstemmen, een strakke band met topblazers en publiek wat er zin in had.” Het viel hem op dat, behalve de te verwachten 40-plussers, redelijk wat jong grut rondliep. “Misschien moesten die met papa en mama mee. Wat een topavond, maar een hele zaal vol mensen die een babysitter hebben geregeld zorgt natuurlijk altijd voor gezelligheid.”

Eric kan geen hoogtepunt noemen. “Alles was goed. Ik denk dat ze nu beter zijn dan de originele Earth, Wind & Fire.” Die heeft hij een aantal jaar geleden ook gezien. “Maar die halen het niet meer.”

Denise kwam samen met haar vader Willem naar het Paard. Van Denise had het nog swingender gemogen. “Het was in het begin best een beetje rustig maar uiteindelijk hebben ze zichzelf herpakt en het langzaam opgebouwd naar ‘Boogie Wonderland’.”

De band zelf heeft het ook prima naar haar zin gehad vanavond. Al McKay: “We zijn moe, maar het was een geweldige avond.”