Démira Jansen wint laatste High School Music Competition Démira Jansen wint laatste High School Music Competition

Ook Ronnie Flex, Close Up en Kreatones vallen in de prijzen

, Willemijn de Koning | Foto’s: Megin Zondervan

Démira Jansen wint laatste High School Music Competition

Ook Ronnie Flex, Close Up en Kreatones vallen in de prijzen

Willemijn de Koning | Foto’s: Megin Zondervan ,

Zondagmiddag en -avond 15 april vond de beslissende finale van de High School Music Competition plaats in het Paard van Troje in Den Haag. Zes deelnemers wisten de finale te behalen, vier daarvan mochten zich na de finale winnaars noemen.

Tussen de finalisten zitten geen grote onbekenden. Ronnie Flex heeft al samen met Mr Polska en The Opposites op het podium gestaan, en ook Mysteryland staat al op zijn CV. Kreatones heeft vorig jaar al mee gedaan en won eerder de Grote Prijs van Monster. Démira Jansen heeft al op de Zwarte Cross gestaan en Close Up kennen we al van hun optreden op 3FM. Al deze namen vallen dan ook in de prijzen. Voor de Kreatones wordt het hardst gejuicht door het publiek, wat ook wel te verwachten was aangezien zij ook online de meeste stemmen verworven. Deze vierkoppige popband gaat dan ook weg met de Publieksprijs van 250 euro.

Bij Close Up zijn de verwachtingen hooggespannen. Na grijs gedraaid te zijn bij 3FM en Radio 538 wordt er een goed optreden verwacht. En hoewel dat een beetje statisch is, zijn de nummers wel enorm catchy en pakken ze het publiek in. En daarmee ook de jury, die als commentaar geeft 'dit is wat de mensen willen horen'. En met dat commentaar bereiken ze de derde plek. De tweede plek is weggelegd voor een jongen uit Capelle a/d IJssel die zichzelf Ronnie Flex noemt. Terwijl dubstep en hiphop opkomend zijn, weet hij zich hierin toch te onderscheiden door pakkende beats en een geweldig energiek optreden waarmee hij heel het publiek meekrijgt. Als Oscar (presentator) hem vraagt waar hij al deze energie vandaan haalt, antwoordt hij dat dit automatisch komt als hij de microfoon aanraakt. Backstage zou hij dus rustig moeten zijn, aldus deze veelbelovende hiphop- en dubstepartiest.

De volgens de jury is Démira Jansen de unanieme nummer één van vandaag. Zij betreedt het podium als een na laatste en weet de zaal te verbluffen. Met haar veertien jaar heeft ze een dijk van een stem waarmee zij het Paard vervult met folkpopliedjes met mooie melodieën. En alsof dit in combinatie met het bespelen van een akoestische gitaar nog niet genoeg is, begint ze ook Spaans te zingen. En waarom ze dat doet? “Gewoon, omdat ik dat een mooie taal vind. Nee, ik ben niet half Spaans. Ik heb wel wat lessen gehad, maar leerde het pas echt toen ik begon met het coveren van Spaanse liedjes. Daarna ben ik zelf Spaanse nummers gaan schrijven. Ik laat het wel even checken door mijn lerares hoor, er zitten soms nog wat grammaticale foutjes in”, aldus dit 14-jarige talent.

Met deze winnares houdt de High School Music Competition het voor gezien. Dit was het laatste jaar dat muzikale scholieren kans konden maken op studiotijd, een geldbedrag, videoclip, workshops, optredens en meer. Volgend jaar kan de Popunie dit mooie initiatief helaas niet meer financieren door de bezuinigingen. We kunnen alleen maar hopen dat dit initiatief anders wordt voortgezet.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag