De wereldreizen van New Cool Collective

“Die malle Haagse hippies krijgen we altijd wel aan het dansen”

Frank Veldkamp | Foto’s: Jan Piet Hartman ,

De heren van New Cool Collective timmeren al bijna twee decennia succesvol aan de weg en hebben inmiddels vijftien albums op hun naam staan. De band treedt met grote regelmaat op in exotische buitenlanden en is een graag geziene gast op festivals. Naast het Life I Live Festival doet het achtkoppige collectief deze zomer ook het nieuwe Haagse jazzfestival Jazzin’ The Hague aan. Vorige maand speelde de band in een goed gevulde grote zaal van het Paard van Troje, waar 3voor12 Den Haag een viertal coole collectieven trof in de kleedkamer.

Met acht man op het podium kan met recht van een flinke band gesproken worden. Maar voor speciale gelegenheden trekt de band er nog eens elf uit de kast en staat de New Cool Collective Big Band op het podium. “Alles krijgt dan nog een extra bite en met alle toeters ziet het er nog leuk uit ook”. Aan het woord is Benjamin Herman, bandleider en saxofonist van NCC. “De meeste van ons spelen ook nog in andere bands, of geven les, en dat moet ook wel want we leven allemaal van onze muziek. Als je genoeg te doen wilt hebben moet je af en toe buiten de deur eten en het is ook goed voor de ontwikkeling.”

Deelder

In de negentien jaar dat New Cool Collective bestaat heeft de band een omvangrijk repertoire opgebouwd. Percussionist Jos de Haas: “Ik ben altijd een beetje een kritisch geval, maar per album staan er gemiddeld toch wel drie nummers op die echt te gek zijn. Dat zijn er in totaal 45, en eigenlijk nog veel meer want lang niet alles staat op cd. We hebben heel vaak in Panama gespeeld en daar speelden we steeds met andere gasten. Iedere show was de helft van het repertoire nieuw en dan hadden we bijvoorbeeld Barry Hay die helemaal stond te stuiteren of, kom, hoe heet-’ie, Little Green Bag.” “George Baker”, vult percussionist Frank van Donk aan. Gitarist Anton Goudsmit, bekend van The Ploctones: “We hebben ook nog drie theatershows met Jules Deelder gedaan de afgelopen vijf jaar. En we hebben met rapper Typhoon gewerkt. In de map van de big band zitten wel honderd nummers, maar die spelen we niet als we in de normale bezetting optreden. Nu doen we vooral latindingetjes, een beetje terug naar onze vroege jaren, gewoon lekker swingen, gezellig en vrolijk. En vooral groovend.”

Het schrijven van nieuwe nummers is in de loop der jaren veranderd. Benjamin: “De manier van schrijven is nu beter dan vroeger. Toen ging het zo dat iemand een nummer had en dat gingen we dan spelen, maar nu maken we gezellig alles samen en dat gaat vrij makkelijk. We kruipen bij elkaar in de kelder, beetje spelen en dan hebben we zo weer wat. We zaten laatst in Costa Rica een beetje te hummen bij de gate op het vliegveld en dan weet iedereen ook meteen wat hij moet doen. In twee minuten knalden we er iets uit voor een soundtrack waar we aan werken. De dochter van Jules Deelder is een film aan het maken en wij doen de muziek. Volgend jaar gaat dat op het filmfestival in Rotterdam in première.”

Japan

Costa Rica is niet de enige exotische locatie waar New Cool Collective is geweest. “We komen daar net vandaan, maar dit jaar gaan we ook nog naar Borneo voor vijf dagen, daarna naar Dakar in Senegal en dan Japan. We doen op dat soort reizen nooit alleen maar een festivaloptreden, we maken er altijd een heel project van. We besteden veel aandacht aan het ontmoeten van lokale muzikanten en we bouwen er een aantal shows omheen. In hotels, ambassades, clubs, maar net waar we terecht kunnen. En dat moet ook wel om het financieel voor elkaar te krijgen”, vertelt Benjamin. “Een paar jaar geleden zijn we ook naar Japan geweest en daar hebben we de inspiratie voor onze big band cd 'Pachinko' opgedaan. We hebben ook een plaat opgenomen met muzikanten die we in Kenia ontmoet hebben. Als we reizen nemen we dingen mee van de plekken waar we geweest zijn.”

Jos: “Senegal wordt echt mega. We komen opeens bij de bron van een heleboel muziek waar we altijd al mee bezig zijn geweest. Daar komen de opperdrummers vandaan. De maatsoort 12/8, dat hele snelle, dat wil ik daar oppikken”. De band verblijft acht dagen in Kenia en via een vriendin van een vriendin hopen ze Baaba Maal en Youssou N’dour te ontmoeten. Anton is meer van de jazz: “In Japan doen we Fujirock, dat is het grootste festival daar, en daar omheen doen we Blue Note clubs aan. De halve band vindt het clubs voor ouwelullenmuziek, maar ik ben er echt trots op. De vorige keer dat we in een Blue Note club speelden, zat er een man aan een tafeltje helemaal vooraan tegen het podium aan. Hij zat met zijn hand over zijn drankje heen voor het geval we begonnen te spetteren. Misschien moeten we een keer New Cool Collective parapluutjes maken om uit te delen aan de eerste rijen.”

Life I Live Festival

Is spelen in Den Haag eigenlijk nog wel leuk als je over de hele wereld speelt? “We hebben best vaak op grote pleinen in Den Haag gespeeld en we kregen altijd veel goede reacties terwijl om ons heen veel grotere namen spelen. We doen niet aan ‘handjes in de lucht’ en dat soort dingen, maar die malle Haagse hippies krijgen we altijd wel aan het dansen.” Maakt het voor de setlist nog uit wat voor publiek er voor het podium staat? “In principe passen we de set alleen aan de lengte van het optreden aan”, legt Benjamin uit. “We spelen niet echt pure jazzmuziek en kunnen eigenlijk overal spelen. Roskilde, Sziget, Lowlands, maar als we in Leicaster zijn spelen we altijd in een vaste pub, The Donkey. Heel klein en gezellig, allemaal lallende dronken Britten. Het belangrijkste is dat je de band bij elkaar houdt en leuke dingen blijft maken en doen. Voor ons is het belangrijk dat we aan het werk blijven. Als het alleen maar gaat om geld verdienen, houd je het ook niet zo lang vol. Ik kan in een blazerssectie gaan spelen en met Jan en Alleman op de achtergrond gaan meetetteren op allerlei festivals, maar met je eigen ding is het toch het leukst."

New Cool Collective speelt om 23.30 uur op het Noordeinde tijdens het Life I Live Festival. Op 1 juni speelt de band tijdens Jazzin’ The Hague in het World Forum Theater.