Ambitieus Bombay Show Pig blijft zich ontwikkelen

“We hebben het onszelf als duo wel moeilijk gemaakt”

Judith Bronswijk ,

Op 3 mei aanstaande komt het debuutalbum ´Vulture/Provider´ van het Haags/Amsterdamse duo Bombay Show Pig uit. Na de succesvolle EP ‘Baby, It’s A Face’ heeft de band getekend bij Kytopia Records. Simon Akkermans (C-mon & Kypski) heeft de productie van het album voor zijn rekening genomen. De band tourde de afgelopen maanden met Shaking Godspeed en op het Life I Live Festival staan ze ‘prime time’ op het Kerkplein. Hoog tijd dus om eens even een praatje te gaan maken met het drukbezette duo.

Natuurlijk willen we graag weten hoe het was om een album te mogen opnemen in de bijzondere culturele broedplaats die Kytopia heet. Gitarist Mathias Janmaat vertelt over de relaxte sfeer die er hangt en de veelheid aan mogelijkheden die de plek biedt. “Als je iets wilde, dan kon het zo geregeld worden.” Ook drummer Linda van Leeuwen beaamt dat het een te gekke plek is. “We hebben er veel gezeten, we bleven er zelfs slapen”, vertelt ze enthousiast. “Het is een inspirerende plek en we hebben gebruik kunnen maken van instrumenten die we anders nooit voor de opnamen hadden kunnen gebruiken.”
 
Mathias en Linda zijn in Kytopia terecht gekomen nadat ze Simon Akkermans benaderde voor de productie. Mathias heeft eerder met hem ook het project ´In a Cabin With´ gedaan. Het doel van dit project is om Nederlandse artiesten in een nieuwe locatie een album te laten opnemen. Al veel bekende en minder bekende muzikanten hebben aan het project meegewerkt en in het voorjaar was het de tijd voor Mathias. Ook voor het artwork van de plaat hoefde Bombay Show Pig niet ver te zoeken. “Gees Voorhees heeft ook het artwork van de EP ontworpen. We hebben haar benaderd nadat we haar werk hadden gezien voor het kledingmerk Ongetemd. We zijn trots dat ze gelijk mee wilde werken”, aldus Linda.
 
Het album is, mede door het opnemen in Kytopia, dus muzikaal erg divers geworden. Visueel  is het een bijzonder werk. Maar waar gaat de plaat inhoudelijk eigenlijk over? “Eigenlijk gaat het over hoe je jezelf ziet in relatie tot anderen, hoe je in het leven staat. Maar ik heb ook geschreven over ervaringen en persoonlijke relaties”, vertelt Mathias. Ze hebben lang nagedacht over de volgorde van de nummers op het album om het geheel de juiste flow te geven. “Maar de nummers blijven op zichzelf ook overeind”, volgens Mathias, “dus als mensen individuele nummers willen luisteren zoals nu mogelijk is op de 3voor12 Luisterpaal dan is dat alleen maar leuk. “Het is een leuk extraatje als mensen de plaat van het begin tot het eind willen luisteren, maar dat hoeft niet. Als mensen er maar van genieten. De kwaliteit is natuurlijk anders dan op cd of vinyl, maar de nummers zijn sterk genoeg dat ze zich ook op mp3 prima staande houden”, aldus Linda.
 
Het duo staat aanstaande zondag 29 april op het Life I Live Festival, wat zeker voor Linda als Hagenaar een fantastische plek is om op te treden. “Daar zijn we heel blij mee. Het wordt ook onze eerste echte grote gig, met zijn tweeën dan. We hebben de laatste maanden natuurlijk een heleboel gedaan, zoals het spelen op Noorderslag en de tour met Shaking Godspeed, maar dat zijn allemaal redelijk kleine zalen geweest. Ook op Noorderslag stonden we in een kelder met maximaal tweehonderd man. Maar dit wordt echt een groot optreden en ook ons eerste echte festival eigenlijk. Ik vind het heel spannend, maar ik heb er heel veel zin in. We hebben een heleboel try-outs gedaan, maar dit is natuurlijk niet zomaar iets. Je staat wel voor veel vrienden en het is een andere manier van spelen, op zo’n groot podium. We zijn trots dat we hier mogen staan.”
 
Mathias vertelde in een eerder interview met 3voor12 dat de band door het vele optreden veel tijd had om de nieuwe set uit te proberen en bij te schaven. Dit is volgens de twee goed gelukt. ”Je blijft zoeken en je komt steeds weer dingen tegen die je wil aanpassen, maar de basis blijft hetzelfde”, zo verklaart Mathias. “Je moet dat als band ook altijd blijven doen denk ik. Zo hou je het ook leuk voor jezelf”, vindt Linda. ”Maar we hebben het onszelf als duo wel moeilijk gemaakt. Alleen al met het sjouwen van alle instrumenten. We zijn eigenlijk al sinds augustus bezig en nu komt het festivalseizoen eraan. We hebben er erg zin in.”
 
Het begint bij de band ook al te kriebelen om aan een nieuwe plaat te beginnen, maar eerst gaan de twee nog maar even verder met live optredens. Uiteindelijk bestaat er ook de ambitie om naar het buitenland te gaan. Mathias: “Om te kijken wat we daar teweeg kunnen brengen” Linda sluit het gesprek af met een oproep: “Luister naar de plaat en laat ons vooral weten wat jullie ervan vinden!”
 
Bombay Show Pig speelt zondag 29 april om 21.30 uur op het Kerkplein tijdens het Life I Live Festival.