Rapper Jimmy G stopt na nieuwe cd Rapper Jimmy G stopt na nieuwe cd

“Ik ga nu een nieuw leven in”

, Remco van der Ham

Rapper Jimmy G stopt na nieuwe cd

“Ik ga nu een nieuw leven in”

Remco van der Ham ,

Volgende week verschijnt de nieuwe EP ‘Bloedend Hart’ van de Haagse rapper Jimmy G, wat tevens het laatste solowerk wat hij uit zal brengen is. Volgend jaar verschijnt ook nog de derde ‘Harde G-Stijl’, het samenwerkingsverband met producer KLion, waarna Jimmy G de muziek achter zich laat. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over zijn beslissing.

“Ik ga nu een nieuw leven in”

Volgende week verschijnt de nieuwe EP ‘Bloedend Hart’ van de Haagse rapper Jimmy G, wat tevens het laatste solowerk wat hij uit zal brengen is. Volgend jaar verschijnt ook nog de derde ‘Harde G-Stijl’, het samenwerkingsverband met producer KLion, waarna Jimmy G de muziek achter zich laat. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over zijn beslissing.

Jim van de Garde aka Jimmy G (1986) wordt bekend met de hiphopformatie Groen Gele Click maar richt zich vanaf 2005 op zijn solocarrière. Samen met DJ Special O brengt hij twee mixtapes uit; Haagsch Straatnieuws I en II, gevolgd door de ‘Borderline EP’ uit 2007. In 2009 brengt Jimmy G zijn debuutalbum ‘De Verlossing’ uit. Samen met producer KLion werkt hij ondertussen aan het project Harde G Stijl, waarmee in 2008 en 2010 twee EP’s worden uitgebracht. Jimmy G werd in 2008 tweede tijdens de Grote Prijs van Zuid-Holland en behaalde de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Daarnaast trad hij op in zalen als Watt (Rotterdam), Waterfront (Rotterdam), Paard van Troje (Den Haag), 013 (Tilburg) en Melkweg (Amsterdam).

Bloedend Hart
Zoals gezegd wordt de EP ‘Bloedend Hart’ het laatste solowerk dat Jimmy G uit zal brengen. Jimmy legt uit waarom hij heeft besloten te stoppen met zijn muzikale carrière. “Ik ben nu zo’n zes jaar actief als soloartiest en ik heb eigenlijk wel elk nummer gemaakt dat ik zou willen maken. Ik heb alle onderwerpen waarover ik wil schrijven nu wel gehad.” Daarnaast heeft Jimmy andere prioriteiten gekregen. “Het idee om te stoppen heb ik al ongeveer een jaar. Ik werk nu fulltime en heb nu dus andere aspecten in het leven om energie in te steken. Ik ben ook niet zo gretig meer als vroeger.” De vijf nummers tellende EP wordt op 1 oktober, op de verjaardag van Jimmy, uitgebracht als download. Een dag eerder, op vrijdag 30 september, wordt de EP gepresenteerd in het radioprogramma Stork On Air op Den Haag FM. “Ik wil dan alle nummers van de EP gaan spelen, mocht daar genoeg tijd voor zijn, en dan even goed knallen!”

Damas van Wagtendonk
Op 16 februari 2011 overleed de Haagse rapper Damas van Wagtendonk, beter bekend als Lepricon. Damas zat samen met Jimmy in de Groen Gele Click. “Damas was niet alleen een crewlid, maar ook een goede vriend. Zijn overlijden heeft dan ook erg veel indruk gemaakt. Op ‘Bloedend Hart’ heb ik een nummer voor hem gemaakt, als eerbetoon, getiteld ‘Voor Damas’. Over ongeveer twee maanden komt er ook een videoclip uit bij dit nummer.” Behalve voor het nummer ‘Voor Damas’, komen er nog twee videoclips uit bij de EP. “De clip bij ‘NaNaNa’ is nu net uit, en tegelijkertijd met de release van de EP komt de videoclip bij ‘Hels kind’ uit.”

Leerzame periode
De jaren waarin Jimmy actief is geweest als hiphopartiest, ziet hij vooral als een heel leerzame periode. “Ik heb veel van Nederland gezien en heb met veel toffe mensen samengewerkt, met Steen en Caro Emerald bijvoorbeeld. Het is een hele mooi tijd geweest, maar voordat ik ermee stop ga ik nog één keer knallen.” Tot een echte doorbraak kwam het helaas nooit. “Succes kun je natuurlijk op veel manieren interpreteren. Deuren hebben altijd opengestaan voor me, en daar ben ik ook heel dankbaar voor. Ik zie het ook niet als iets heel negatiefs, dat ik nooit ben doorgebroken. Al had het financieel wel veel relaxter geweest natuurlijk.”

Jimmy kijkt vooral met veel plezier terug op zijn fans. “Ik heb een kleinschalige maar wel heel hechte fanbase. Daar heb ik altijd erg van genoten. Dat ik zo dicht bij mijn fans sta, komt misschien zelfs wel omdat ik nooit ben doorgebroken. Mijn muziek komt uit mijn hart, en dat is bedoelt voor wie dat leuk vindt.” Als hoogtepunt noemt Jimmy zijn tweede plaats in de Grote Prijs van Zuid-Holland, maar zijn deelname aan de Grote Prijs van Nederland noemt hij als een dieptepunt. “Ik heb toen de kwartfinale behaalt, maar ik had daar veel meer uit kunnen halen. Het ging toen allemaal erg snel, maar ik had er wel meer energie in moeten steken.”

Harde G Stijl
Hoewel het eigenlijk niet de bedoeling was, komt er toch een derde ‘Harde G Stijl’ uit. “De reacties die ik kreeg, nadat ik bekend had gemaakt ermee te stoppen, waren erg heftig. Er hebben enorm veel mensen op gereageerd, wat ik echt nooit had verwacht. Mijn muziek is erg persoonlijk en daarmee heb ik in de loop der jaren een hele hechte fanbase opgebouwd. Dat er nu een derde Harde G Stijl komt, is mede te danken aan al die reacties.” De reacties hebben Jimmy ook erg goed gedaan. “Ik heb psychisch een moeilijke tijd achter de rug, en al die reacties raakten me ook erg diep. Ik ga nu een nieuw leven in.”

Aan het derde deel van ‘Harde G Stijl’ hoeft niet veel meer gedaan te worden. “Harde G Stijl zou oorspronkelijk al een trilogie worden, dus het materiaal ligt grotendeels klaar.  Waarschijnlijk gaan we nog wel wat dingen opnieuw opnemen, want veel tracks zijn al twee jaar geleden opgenomen. Het is nu toch weer een andere tijd. Daarnaast wil ik er ook nog wel twee of drie tracks bij schrijven, in ieder geval één om alle fans te bedanken.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag