Opening van de Museumnacht en Golden Earring tentoonstelling Opening van de Museumnacht en Golden Earring tentoonstelling

Muziek in de musea

, Ferry Bovet | Foto's: Eefje Lammers en Cok Jouvenaar

Opening van de Museumnacht en Golden Earring tentoonstelling

Muziek in de musea

Ferry Bovet | Foto's: Eefje Lammers en Cok Jouvenaar ,

Tijdens de tweede Museumnacht Den Haag werd de ‘Back home’ tentoonstelling over 50 jaar Golden Earring officieel voor het publiek opengesteld. Maar voordat het zover is, eerst de officiële opening van de Museumnacht met een heuse drumbattle tussen Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst. Maar voordat dát zover is, geeft Splendid een speciaal akoestisch optreden in het Mauritshuis, voor 25 genodigde winnaars van een 3FM wedstrijd.

Muziek in de musea

Tijdens de tweede Museumnacht Den Haag werd de ‘Back home’ tentoonstelling over 50 jaar Golden Earring officieel voor het publiek opengesteld. Maar voordat het zover is, eerst de officiële opening van de Museumnacht met een heuse drumbattle tussen Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst. Maar voordat dát zover is, geeft Splendid een speciaal akoestisch optreden in het Mauritshuis, voor 25 genodigde winnaars van een 3FM wedstrijd. En dus volgen we de mannen en dames van het dampende podium op het Lange Voorhout naar een bovenzaal van het museum.

Uniek is het natuurlijk wel, een concert in het Mauritshuis. Splendid nestelt zich voor De Stier van Potter. Zanger Patrick geflankeerd door zangeressen Laura en Linda, gitaar, drums, sax en een beetje percussie, dat is de bezetting voor deze performance. Nieuwsgierig worden de prijswinnaars de zaal binnengeleid en al snel vindt iedereen een plekje op de grond. De set bestaat grotendeels uit nummers van het nieuwste album ‘Connect Back To The Stars’. Bij ‘Again’ wordt vrolijk meegezongen, bij ‘Connect back’ gaan de handjes op elkaar. Dat het Mauritshuis geen concertlocatie is, blijkt al snel, want zodra Bart in z’n sax blaast of het publiek zich enigszins roert, gaat er een alarm af dat aangeeft dat er teveel lawaai is. Prima voor de rust tijdens een museumbezoek, maar in deze setting wat storend. Helaas er valt niets aan te doen, beantwoordt het hoofd beveiliging de vraag van gitarist Sicco. Ook op de vraag wat het schilderij van Potter eigenlijk waard is, moet hij het antwoord schuldig blijven. “Wat de gek ervoor geeft.” Het mag de pret niet drukken.

Een paar meters verderop vindt aansluitend de officiële opening van de Museumnacht plaats in de Koninklijke Schouwburg. Bij deze handeling mag de burgemeester uiteraard niet ontbreken. Zijn passe-partout voor de nacht wordt hem uitgereikt door niemand minder dan Vermeer’s ‘Meisje met de Parel’, die hiervoor speciaal uit haar schilderij is gestapt en onderweg een horloge op de kop heeft getikt om zich te herinneren in welke eeuw ze nu vertoeft. Het spektakelstuk van de opening bestaat uit de drumbattle tussen Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst, vanavond aangekondigd als de drummer van Armin van Buuren, maar in het Haagse natuurlijk ook bekend van Bagga Bownz en I Chaos. Om en om, gezamenlijk, steeds heftiger dalen de stokken op de vellen neer, totdat na een minuut of vijf een tape wordt ingestart en een lasershow begint. Wanneer de heren weer invallen is het de apotheose van de opening en kan de Museumnacht van start gaan. Maar niet voordat burgemeester Van Aertsen nog even voor ons poseert met de twee stokkentovenaars.

Wij zoeken vervolgens het Haags Historisch Museum op waar op de zolderverdieping gastconservator Jaap Schut van RockArt de tentoonstelling over Golden Earring heeft ingericht. Het is niet de grootste ruimte van het museum en de belangstelling is groot, dus is het voorzichtig manoeuvreren tussen wanden met posters, wanden met hoezen, een oud drumstel van Cesar, uit het plafond hangende koptelefoons, nissen met gouden platen en nog veel meer. Tussen de belangstellenden komen we verschillende ex-leden tegen; gitarist Hans van Herwerden en drummer Jaap Eggermont uit de Golden Earrings periode en Robert-Jan Stips, die halverwege de zeventiger jaren toetsen speelde bij de Earring. Wij besluiten ons bezoek later nog eens over te doen want het is te druk om alles goed te bekijken.

Het eerstvolgende evenement rond het 50-jarig jubileum is aanstaande woensdagavond in Pathé Buitenhof. En de vraag 'Horen wij in het museum?' waarmee de tentoonstelling zich afficheert? Die stellen we graag nog eens aan de mannen van de band. En zo hebben we nog wel een paar vragen. Wordt vervolgd!

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag