Haagse PopWeek 2011: Zondag 16 oktober

Haagse Popweek komt naar je toe vandaag

Frank Veldkamp | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

De Haagse winkelpromenade De Passage is zondag 16 oktober het toneel voor een drietal acts die optreden in het kader van de Haagse Popweek. Het winkelend publiek wordt getrakteerd op Loop the Balloon, Remmelt, Muus & Femke en Ragmob.

Haagse Popweek komt naar je toe vandaag

De Haagse winkelpromenade De Passage is zondag 16 oktober het toneel voor een drietal acts die optreden in het kader van de Haagse Popweek. Het winkelend publiek wordt getrakteerd op Loop the Balloon, Remmelt, Muus & Femke en Ragmob.

Dat Den Haag in de week van de herfstvakantie in het teken staat van de Haagse popmuziek is voor lokale muziekliefhebbers wel bekend. In iedere tent waar maar enigszins opgetreden kan worden laat Haags talent zien wat het in huis heeft. Maar aan wie niet rondhangt in het Haagse uitgaanscircuit gaat de week over het algemeen onopgemerkt voorbij. Daarom is het zo aardig dat op zondagmiddag het winkelend publiek middenin De Passage wordt getrakteerd op drie Haagse acts.

Het kunstje van Loop the Balloon is voor de meeste voorbijgangers vandaag nog nieuw. Velen houden even stil bij Jeroen Elfferich met zijn loopapparaten- en ballonnenact. Met fluitjes, een elastiekje en wat kinderspeelgoed knutselt hij gekke liedjes in elkaar die nog leuk klinken ook. Loop the Balloon doet niet aan teckelvouwen, maar perst letterlijk de lucht uit zijn instrumentarium. Dat er zo af en toe wel eens een ballonnetje ontsnapt of knapt doet niet af aan de originaliteit van de act. In drie sets van vijftien minuten trekt Elfferich vooral de aandacht van de kleinste voorbijgangers. Menig koppie draait vanuit de buggy richting de geluidsclown, terwijl moeders de kar stuurs door de wegversperrende toeschouwers ploegt.

Na wat technische aanloopproblemen is het tijd voor het trio Remmelt, Muus & Femke. De oudgedienden klinken, voor wie zijn ogen dicht houdt, als Crosby, Stills, Nash & Young: Americana volgens het boekje. Niet altijd even opwindend, maar wel van grote klasse. Prima samenzang en een setlist waarin ook nieuw werk en solomateriaal van Femke Japing voorbij komt. Voor het publiek is er in het hartje van de Passage geen doorkomen meer aan - het drietal heeft veel bekenden opgetrommeld en ook veel voorbijgangers nemen de tijd om te blijven staan en te luisteren. Afsluiter ‘The ex-boyfriend song’ is een uitsmijter waarmee het gezelschap onverwacht de lachers op haar hand krijgt. Ondanks de uitdagende akoestische omstandigheden in de Passage is het geluid dik in orde en zijn de teksten goed te verstaan. Complimenten voor de geluidsman!

Nadat Loop the Ballon voor de derde keer een kwartiertje heeft staan spelen is het de beurt aan Ragmob. Het vijftal neemt, in bijpassende outfits, het chique Passagepubliek mee terug naar de eerste helft van de vorige eeuw. Western swing overgoten met een bluegrass sausje. Het swingt akoestisch de pan uit. Na een voortreffelijke cover van Johnny Cash’ ‘Ring of fire’ volgt nog meezinger ‘You are my sunshine’, waarbij de bandleden in de cirkel van de Passage plaatsnemen en volledig onversterkt het publiek uitnodigen mee te zingen. En zowaar, dat lukt. Na vluggertje ‘Ragmop’ is het feestje voorbij en keert de rust weder in het winkelgebied.

Voor de toevallige passant voor wie de Haagse popscene ophoudt bij Chuck Deely, is het buitenprogramma van de Popweek een mooie eerste of hernieuwde kennismaking met Haags talent. Als concept binnen de Popweek is spelen op buitenlocaties met toevallige luisteraars een mooie aanvulling op het programma. Uitbreiding naar meerdere locaties op meerdere dagen kan helpen de Haagse muziekscene breder onder de aandacht te brengen.