Haagse PopWeek 2011: zaterdag 15 oktober

Tweede dag vroeg van start

Ahalya Ganesh en Remco van der Ham | Foto’s: Ramond Jaggessar en Remco van der Ham ,

De tweede dag van de Haagse PopWeek begon op zaterdag 15 oktober al vroeg. Vanaf 14.00 uur kon men terecht in het Koorenhuis voor een extra large editie van The Hague Bandstand. Aan een panel van muziekprofessionals boog zich daar over het Haagse talent om deze vervolgens te voorzien van de nodige tips & tricks. ’s Avonds waren er onder andere optredens van Moonpilot en The Levi’s.

Tweede dag vroeg van start

De tweede dag van de Haagse PopWeek begon op zaterdag 15 oktober al vroeg. Vanaf 14.00 uur kon men terecht in het Koorenhuis voor een extra large editie van The Hague Bandstand. Aan een panel van muziekprofessionals boog zich daar over het Haagse talent om deze vervolgens te voorzien van de nodige tips & tricks. ’s Avonds waren er onder andere optredens van Moonpilot en The Levi’s.

Na een reeks kleinere edities, met steeds vier bands/acts, is er vandaag een The Hague Bandstand+. De plus staat voor acht acts, een uitgebreid panel en een middagvullend programma. De middag wordt om 14.00 uur afgetrapt door de band Starcatcher, en zal pas om 20.00 uur worden beëindigd met het optreden van NOCX. Een lange dag dus. Het panel van muziekprofessionals bestaat vandaag uit Rene Steijger (organisator Westerpop), Ernst van Wageningen (Basement Studio), Wouter Vedder (programmeur Waterpop), Vincent Klinkenberg (TriPlex Festival/Werfpop), Tijn Twisk (Schollenpop) en Ted Langenbach (Rotterdamse ‘partygoeroe’ en voorheen van de Watt). Aan hen de taak om de acht bands van vanmiddag te beoordelen. Dit gebeurt voornamelijk door middel van de juryformulieren waarop zij uitgebreid hun mening kwijt kunnen. Ook worden zij na afloop van de optredens om een korte reactie gevraagd, maar die blijven vrij oppervlakkig.

Behalve van het panel, krijgen de acts ook feedback van een aantal van de bandcoaches van het Koorenhuis, waaronder Ingmar Spaaij en Bram Bol. Hier blijken de bands al erg enthousiast over te zijn. “We kregen hele goede feedback en ook een aantal tips waar we echt iets aan hebben”, aldus Laszlo Barz van Soul Sister Dance Revolution. Toch is dat niet de enige reden waarom bands meedoen aan The Hague Bandstand. David Uijterlinde, gitarist van Starcatcher: “Wij zijn hier vooral om contacten op te doen. Er lopen hier toch weer wat programmeurs en andere professionals rond waar je op deze manier goed contact kunt leggen.”

In totaal doen er acht acts mee aan The Hague Bandstand+, in volgorde van opkomst zijn dat Starcatcher, Soul Sister Dance Revolution, The Light Parade, Fexet, Headlife, Moore, Red Light Babies en NOCX. Aan het begin van de middag maakt vooral Soul Sister Dance Revolution indruk. De band is in korte tijd flink vooruit gegaan, niet in de laatste plaats te danken aan de nieuwe bassist Michael Baumgarten. Hij trekt drummer Jelger Durieux mee naar een hoger niveau en zorgt er zo voor dat de band meer gaat grooven.

Ook Moore maakt een goede indruk achter door te laten zien weer verder gegroeid te zijn als band. Na Moore is er een uur pauze om te eten, en dat doet de dag geen goed. De meeste bezoekers besluiten naar huis te gaan en zo staat het Koorenhuis na afloop van de pauze wel erg leeg. Er staan dan ook nog maar twee acts op het programma, Red Light Babies en NOCX. Zonde, want de twee laatste acts zijn zeker de moeite waard. Red Light Babies is een nieuwe rock’n roll/garagerockformatie en NOCX maakt een mix van electro en metal. NOCX is misschien wel de meest originele act van de dag, waarop verder vooral rockbands speelden. Al met al is The Hague Bandstand+ een succesvol onderdeel van de Haagse PopWeek, maar volgende keer maar beter die pauze schrappen. (RH)

In de O’Caseys aan het Noordeinde staat ‘s avonds The Levi’s op het programma, waar tijdens de Haagse PopWeek ook zij de kans hebben om zich als één van de vele Haagse bands te laten zien. Ze stonden al eerder op festivals als Vlietpop, Schollenpop en Crossing Border en komen over als een stereotype Amerikaanse rockband à la Lifehouse, maar dan met meer pit. Ze spelen maar een half uurtje, wat misschien ook wel te kort is om genoeg variatie in de nummers te laten horen. Ook al blijft er weinig afwisseling, in de krappe O’Caseys rockt het tot de max. Dit maakt de zanger nog even duidelijk met de opmerking “It’s extremely hot” waarna hij vervolgens zijn shirt uittrekt en er het nodige “ge-oeoe” uit  de pub komt. Dit is de laatste keer dat de band optreedt met gitarist Steven. In het laatste nummer komt bij de zanger nog een beetje emotie los. Hopelijk zien we ze snel weer terug, dan met een andere gitarist. (AG)

Na wat mikken en meten is ook de Haagse britpopband Moonpilot aan de beurt. Herkenbaar aan de band is dat zanger Sean Christopher er bijna elk optreden weer hetzelfde uitziet. Dus; weer een gestreept T-shirt en zijn lichtblauwe gitaar. Ze nemen hun tijd en spelen elf nummers, en de helft bestaat uit nieuwe nummers. Ze zeggen dat ze na lange tijd weer op het podium staan, en dat is ook wel een beetje te merken. De zanger is de eerste helft van het optreden nauwelijks te verstaan. Pas als ze op een gegeven moment de microfoons van de basgitarist en de zanger verwisselen klinkt alles helemaal in orde. Behalve nieuwe nummers, is er ook een nieuwe toetsenist die voor het eerst meespeelt. Tijdens het een-na-laatste nummer krijgt de band het publiek nog even extra mee met het klapgedeelte in het nummer ‘Better days’. Momenteel is de band druk bezig met schrijven en verwachten de heren begin volgend jaar een nieuwe plaat uit te brengen. (AG)