Haagse PopWeek 2011: de strijd om Aanstormend Talent

Wat is de meest veelbelovende act van Den Haag?

Susanne Kooijman | Foto’s: Ron van Varik ,

Ook dit jaar werd er in de kleine zaal van het Paard van Troje gestreden om de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent. Aan vier opkomende Haagse acts de taak om de jury te overtuigen van hun kunnen om zo bestempeld te worden als hét aanstormende talent van het moment. De strijd ging deze zaterdag 22 oktober tussen The Tonomats, Nature in a Box, GardenFest en Supra Naturals.

Wat is de meest veelbelovende act van Den Haag?

Ook dit jaar werd er in de kleine zaal van het Paard van Troje gestreden om de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent. Aan vier opkomende Haagse acts de taak om de jury te overtuigen van hun kunnen om zo bestempeld te worden als hét aanstormende talent van het moment. De strijd ging deze zaterdag 22 oktober tussen The Tonomats, Nature in a Box, GardenFest en Supra Naturals.

Iedere artiest krijgt vanavond 20 minuten om zich te bewijzen tegenover een driekoppige jury. The Tonomats bijt het spits af voor een rustige zaal in het Paard van Troje. De instrumentale surfmuziek van de vier mannen is heel aanstekelijk, maar kan niet op veel reactie van het publiek rekenen. Toch doen ze waar ze goed in zijn, en zetten een strakke show neer. Stuk voor stuk zijn de bandleden goede muzikanten. Met hun zonnebrillen op en zwarte pakken aan zijn het net Blues Brothers, maar met de sound van de Beach Boys. Met enkele ingestudeerde moves laten ze weinig aan de spontaniteit over, maar de energie op het podium is goed. Of het genoeg is om de jury te overtuigen, weten we natuurlijk niet. Maar The Tonomats hebben hun stempel op de avond achtergelaten.

Als tweede band mag Nature in a Box van zich laten horen. Ze hebben een kleine aanhang meegenomen die vooraan bij het podium staat om de mannen aan te moedigen. De vier bandleden laten een mix horen van psychedelische rock met veel stonerrock invloeden. Het gaat er ruig aan toe op het podium, met een wirwar aan gitaargeweld die als een muur over het publiek heen wordt gestort. De zang is tijdens het gehele optreden vaak slecht te verstaan, maar in dit genre mag dat de pret niet drukken. De band begint goed aan hun korte set, maar eindigen wat zwak met een nummer die simpelweg niet zo sterk is als de andere songs in de show. Dat is jammer, want zo eindigt het sterke optreden met een sisser. Toch hebben ze in de korte tijd die ze hebben laten zien waar ze voor staan en dat ze pure, ruige rock neer kunnen zetten.

Dat Den Haag talent heeft in alle genres bewijst ook de volgende act die op het programma staat. Na surfmuziek en stonerrock mag de elektronische dance act GardenFest het podium betreden. Met live drums en zang in combinatie met veel knoppen op diverse draaitafels weten de drie leden van GardenFest een energieke show neer te zetten waarbij het publiek eindelijk los komt en volop meedanst. De groovende en stampende beats met de meeslepende zang zorgen voor een waar dansfeest. Om het publiek nog meer op te zwepen, stapt de zanger tijdens het laatste lied van het podium af om tussen het publiek te staan. Daar zingt hij verder en danst met wat meiden die vooraan staan. Het is de perfecte afsluiter van de opzwepende show van GardenFest!

Als laatste van de vier genomineerden is het de beurt aan Supra Naturals. De show van vanavond is net even anders dan normaal. Door de afwezigheid van Kit Carrera missen de overige twee bandleden hun drummer. De drumbeats worden nu uit een computer gehaald. Helaas mankeert er veel aan het geluid tijdens de eerste twee songs. De samples zijn niet hoorbaar en de nuance in het optreden is meteen weg. Het publiek merkt dat er wat mis is, en reageert heel tam op het optreden. Na het snelle verhelpen van dit probleem door de geluidsman kan de band gelukkig weer goed door. Het publiek gaat ook meteen los. Snerpende beats, goede mc en knallende bassen. Dat is waar Supra Naturals voor staat, ook zonder drummer.

Als na het optreden van F de jury samenkomt om hun beslissing kenbaar te maken, laten ze weten dat het een nek aan nek race was tussen alle acts. Toch wist Supra Naturals de meeste indruk te maken. Vol trots nemen ze hun award in ontvangst om vervolgens, ditmaal geheel zonder geluidsproblemen, weer een show weg te geven. Meteen is hoorbaar waarom deze act de award gewonnen heeft. De show is een en al energie, met goedebeats en een prima mc.

Lees hier naar wie de overige Haagse Popprijzen gingen.