Haagse PopWeek 2011 belicht: Young Dazey

“Lang leve de Haagse muziek!”

Remco van der Ham ,

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag is het de beurt aan David Koster aka Young Dazey.

“Lang leve de Haagse muziek!”

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag is het de beurt aan David Koster aka Young Dazey.

Eigenlijk zou David tijdens de Haagse PopWeek optreden als duo onder de naam Dazed, maar de andere helft van de formatie moest helaas verstek laten gaan. “Dat betekent dat ik als Young Dazey kom optreden. Ik ga een dj-set draaien met lekkere hiphop als opwarmertje voor ZiRe.” Een optreden van Young Dazey is energiek en interactief. “Ik speel graag met het publiek en wil ze graag wakker houden. Iedereen kakt wel in tegen het eind van de avond maar ik probeer dit altijd te voorkomen. Dit doe ik door de populaire meezing hiphop te combineren met de gangsterrap waardoor je stoer gaat kijken naar je danspartners. Ik vind het heel grappig om te zien hoe veel mensen nummers van bijvoorbeeld Dr. Dre uit hun hoofd kennen en volledig meezingen. Ik probeer ook altijd te peilen wat het gemiddelde publiek qua hiphop wil horen. Ik probeer me daarmee zoveel mogelijk te verplaatsen in mijn doelgroep. Daarnaast rap ik zelf ook gewoon graag mee, MC ik soms een klein beetje en haal ik soms wat geintjes uit met het publiek. Ik wil graag als kwalitatieve muzikant overkomen maar ik maak ook graag geintjes er tussendoor om niet te serieus over te komen. Serieuze muzikanten vind ik altijd zo saai.”

Die grapjes van David zorgden dan ook voor een aantal leuke anekdotes. “Ik had een moment dat ik een nummer van Adele aan het draaien was, een remix van Jamie XX, en dat tijdens de climax van dat nummer de stem van Adele opeens heel laag werd. Juist tijdens die climax wilde de hele zaal keihard meezingen met het refrein maar dat ging niet omdat die remix helemaal geen climax kent. Het publiek keek me toen heel raar aan, en dat vond ik heel grappig.” Met zijn optredens wil David mensen de tijd van hun leven geven. “Ik vind het heel leuk als mensen door de avond heen naar me toe komen en me complimenteren op mijn muzikale keuze, dat is een bevestiging voor mij dat ik het publiek goed begrijp. Als het publiek blij is met wat ze krijgen, ben ik een tevreden mens.”

De komende tijd kunnen we een aantal mixtapes verwachten. “Ik wil het liefst één per maand uitbrengen, maar dat haal ik meestal niet helemaal. Ik wil volgend jaar eigenlijk een album uitbrengen met Dazed en tot die tijd wat losse nummers releasen. Ik wil ook gewoon door heel Nederland gaan touren, overal en nergens op feestjes draaien. Ik wil ook op korte termijn een keer draaien tijdens ‘Gemengd Zwemmen’ in de Melkweg, dat lijkt me heel tof.”

Populair onderwerp van gesprek is momenteel de bezuinigingen op de culturele sector, en daar heeft David ook wel een mening over. “Er mag absoluut niet bezuinigd worden op de Haagse muziekscene natuurlijk. Den Haag heeft de meest solide muziekscene in Nederland qua rockmuziek. Ik ben zelf heel erg trots dat ik uit Den Haag kom, en dat heeft voornamelijk te maken met de muzikale invloed die de stad op me heeft. Elke keer dat ik in Den Haag ben word ik muzikaal geïnspireerd en ontmoet ik steeds geniale musici. De muziekkunst, daar mag never nooit op bezuinigd worden. En daarmee bedoel ik podia, kroegen, oefenruimtes, festivals en andere mooie muzikale broedplaatsen. Lang leve de Haagse muziek!”

David is ook vaak als organisator actief en met The Hague Bandstand in het achterhoofd, waar bands tips en tricks krijgen van professionals uit de muziekindustrie, vragen we David waar Haagse bands volgens hem nog aan moeten werken. “Ik ben van mening dat elke band of act in Nederland een externe manager moet hebben. Iemand die bevriend is met de band die verstand heeft en goed kan netwerken binnen de muziekindustrie. Het moet een open persoon zijn die zelf niet in de bezetting van de band deelneemt. Ik vind het altijd heel vervelend als een bandlid voor de band praat, het communiceert niet zo fijn. Daarnaast is het ook gewoon een feit dat veel muzikanten nogal lui zijn en hun telefoon en e-mail niet goed bijhouden. Als ik bijvoorbeeld een festival programmeer waarvoor ik artiesten moet mailen, en pas een week na een verzonden email een emailtje terugkrijg dan raak ik geïrriteerd. Als een band gewoon een goede manager heeft die alles in orde heeft, dan maak je al je samenwerkingspartners al snel blij.”

Tijdens de Haagse PopWeek wil David zelf ook nog een flink aantal acts gaan bekijken. “De act die ik dit jaar het liefst wil zien is Jana. Ze is een jonge singer-songwriter en ze heeft een boterzachte stem, die met doet denken aan Eliza Doolittle. Daarnaast wil ik graag Sir James zien, echte 3FM-poprock van de bovenste plank. De muziek is bijna perfect voor mijn oren, de zang is ook echt heel erg gladjes alleen de zanger is wat mij betreft een beetje ijdel. Ik hou ook heel erg veel van de hardere muziek dus ik ga naar de metal-avond in de Supermarkt waar onder andere Variscythe op gaat treden. Ik ga daar trouwens ook hosten en plaatjes draaien dus dat mag je niet missen. En last but not least ga ik uiteraard kijken naar de Britpop-hipsters The Bohemes. Ik ben gek op deze band, ze verrassen me keer op keer. Hun nieuwe album is ook echt prachtig, ‘To The Ears Of The Night’, wordt volgens mij ook gewoon verkocht daar op die avond en zo. Gewoon gaan dus.”

Young Dazey speelt maandag 17 oktober om 22.15 uur in de Zèta.