Haagse PopWeek 2011 belicht: Variscythe

“Het houdt niet op zodra je ‘succesvol’ bent”

Remco van der Ham ,

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag staat metalband Variscythe in de spotlight.

“Het houdt niet op zodra je ‘succesvol’ bent”

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag staat metalband Variscythe in de spotlight.

De Haagse metalband Variscythe is opgericht in 2008 en bestaat uit Robbert Simons (vocalen), Lloyd Mallée (gitaar), Ika Pataridze (gitaar), Johnny van den Berg (bas) en Youssry Askar (drums). De band speelt een mix van trash en death metal, en werd door het toonaangevende Lord Of Metal bestempeld als ‘geen makkelijke muziek maar zeer origineel en pakkend voor degene die zich erin verdiept’. Eén de leukste momenten uit de loopbaan van Variscythe was de deelname aan de Peter Tetteroo Bokaal tijdens Westerpop 2011. “Na een hele tijd in kleine clubs gespeeld te hebben was het echt enorm vet om een keer op zo’n groot podium staan, voor zoveel mensen. Alsof dat nog niet genoeg was, vond het publiek het nog ontzettend cool!” De band wordt uiteindelijk tweede. “Dat heeft ons echt een enorme inspiratieboost gegeven.”

Toch gaat niet alles de band voor de wind. “Het minst leuke wat we hebben mee moeten maken is waarschijnlijk de periode waarin we tot drie keer toe de studio's in zijn gegaan om demo's op te nemen, en ze alledrie mislukten. Bij ons is vier maal scheepsrecht, blijkbaar.” De heren van Variscythe hebben daarbij ook een duidelijk toekomstbeeld voor ogen. “We willen zo lang mogelijk de muziek blijven maken en spelen die wij en onze fans zo fucking vet vinden! Eén van onze doelen is om nooit te stoppen met groeien als band-zijnde. Het houdt niet op zodra je "succesvol" bent, denken wij. Je legt de lat steeds hoger, en af en toe doe je een stapje terug om alles weer even opnieuw door te nemen als voorbereiding op de volgende stappen vooruit.” Voor volgend jaar kunnen we een eerste album van de band verwachten. “En daar komt dan ook een videoclip bij van een van de nieuwste tracks. En we blijven sowieso het hele land door scheuren om in zoveel mogelijk plaatsen ons geluid te laten horen. Als alles goed blijft verlopen is dit genoeg om naar uit te kijken dus!”

Ook bij Variscythe komt het onderwerp ‘cultuurbezuinigingen’ aan bod. “De situatie in Nederland is op het moment natuurlijk niet echt ideaal. Veel gezeur met de regering en de politiek, wat inderdaad gevolgen gaat hebben voor onder andere muzikanten, zoals wij. Waar wij ons het meest aan storen is het feit dat er veel subsidies voor tenten worden weggenomen, wat resulteert in minder optredens voor bands. Dit is echt doodzonde! Aan de andere kant is het wel begrijpelijk, gezien er toch ergens op moeten worden bezuinigd. Of dat nou de culturele sector is, of een andere, niemand gaat er blij mee zijn maar het moet wel gebeuren.”

In het kader van de uitreikingen van de Haagse Popprijzen vragen we de band welke prijs zij zelf wel eens willen winnen. “Het zou te gek zijn als we ‘Beste Live act van 2011’ winnen. Zeker voor een metalband is de live-act één van de belangrijkste aspecten. Maar om eerlijk te zijn maakt het niet zo heel veel uit welke, het zou vet zijn als we überhaupt een award binnenslepen!” Variscythe speelt tijdens de Haagse PopWeek op de metalavond in de SuperMarkt, onder andere met de band Disquiet. “We kijken er heel erg naar uit om hen live te zien, zij spelen na ons. Dit is een band die qua stijl goed overeenkomt met onze muziek, wat wij nog niet eerder meegemaakt hebben. Ook zijn ze al een stuk langer bezig dan wij, dus om een “veteranenband” uit eigen land in actie te zien belooft wat!”

Variscythe speelt op dinsdag 18 oktober om 22.00 uur in de SuperMarkt.