Haagse PopWeek 2011 belicht: NOCX

“Wij hopen dat mensen die ons zien helemaal uit hun dak gaan”

Susanne Kooijman ,

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag is het de beurt aan de formatie NOCX.

“Wij hopen dat mensen die ons zien helemaal uit hun dak gaan”

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag is het de beurt aan de formatie NOCX.

De band NOCX (uitspreken als noks) heeft veel invloeden. “We zijn een electro/industrial/EBM band met invloeden uit de hedendaagse (cyber) gothic scene, de techno uit de jaren ‘90 en de new wave uit de jaren ‘80, overgoten met een Metal-sausje.” De bandleden kenden elkaar al uit de Haagse scene en uit andere bands. “Steef speelde in de alternatieve electroband The Defpenalty en Randy speelt in de metalformatie FortyNine. The Defpenalty hield op te bestaan, waardoor Steef de tijd kreeg om een remix te maken voor FortyNine. De remix en vele andere gebeurtenissen hielden het contact warm tussen de twee. Randy deed ondertussen auditie voor het project Trashnation, georganiseerd door het State-X New Forms festival. Dit Trashnation project werd later aangevuld met, u raad het al, Steef! Steef en Randy besluiten om na Trashnation gewoon door te gaan, alleen dan met zijn tweeën onder de naam NOCX. Bij het derde optreden van NOCX was er voor het eerst een beamer aanwezig en daar moest natuurlijk gebruik van worden gemaakt! Dus werd Frank bij goed geluk gevraagd het nodige beeldmateriaal te verzorgen. Er ontstond chemie en daarmee is NOCX een driemanformatie geworden!”

Ondanks het nog korte bestaan van de band, kunnen ze al terugkijken op een aantal mooie momenten. “Wij maken vooral leuke dingen mee. Natuurlijk gaat er wel eens iets fout, maar dat hoort er bij en daar lachen wij om. We konden ook erg lachen om de dj’s van Stork On Air, die vlak na het optreden de opnames nog eens terugluisterden en daarbij compleet los gingen! Ook het feit dat we op de valreep door KINK FM zijn gedraaid (en dit was nog maar een demo) maakt ons trots.” Toch hebben ze nog veel dromen. “Pinkpop of iets dergelijks! Eeuwige roem! Geld! Veel!  Maar nu even normaal: Wij hopen dat mensen die ons zien helemaal uit hun dak gaan. Ook mikken wij op een solide plek binnen de alternatieve scene en op festivals als State-X New Forms, Summer Darkness en Cyberia.”

NOCX hoopt dit jaar nog nieuw werk te kunnen presenteren. “Eerst ronden wij de Haagse Popweek af. Daarna hebben wij geen optredens meer staan en zullen wij ons concentreren op het maken van een goede demo. Deze hopen wij nog voor de jaarwisseling te kunnen lanceren! Tot die tijd is het dus hard werken!”

The Hague Bandstand is onderdeel van de Haagse PopWeek, waaraan NOCX mee zal doen. Het geeft Haagse bands een kans zich aan een groter publiek en tegenover programmeurs te presenteren. “Het niveau van de Haagse bands is al redelijk hoog, persoonlijk zijn wij zeer verrast door het opreden van Starcatcher op de laatste editie van THBS. Wel vinden wij dat veel Haagse bands teveel naar zichzelf kijken en daardoor niet echt vernieuwen. Wij merken ook dat ze zo gefocust zijn op de muziek dat er van een act weinig sprake meer is. Dus wat wij willen meegeven: doe wat aan die show! Ga gewoon naar de man van het licht om bepaalde wensen door te geven, vraag de organisatie naar het gebruik van de mist machine, maak er toch een feest van. Het publiek komt voor jouw band, dus geef ze ook wat om te zien!”

Aan het eind van de Haagse PopWeek worden ook de Haagse Popprijzen uitgereikt. NOCX zou zelf ook wel een aantal awards mee naar huis mee willen nemen. “Als wij Aanstormend Talent zouden zijn binnen het eerste jaar en vervolgens net zoveel prijzen binnen zouden slepen als de bands waar Spike in speelt, dan worden wij wel happy. Dat is natuurlijk een beetje luchtfietsen, maar een prijs voor het beste album, of beste single, dat zou echt een erkenning zijn. Alternatieve elektronische muziek is natuurlijk wel even iets anders dan toegankelijke pop! Maar goed, The Prodigy kent men ook, dus wie weet.” Zelf gaan de bandleden ook nog enkele acts bekijken. “Moeilijke keus, zoveel bands! Zo weinig tijd! Zo weinig geld! Okay, ook wij hebben onze favorieten: Vanderbuyst, Staplefahrer en Angelus Tenebrarum.”

NOCX speelt zaterdag 15 oktober vanaf 14.00 uur tijdens The Hague Bandstand+ in het Koorenhuis en donderdag 20 oktober om 23.15 uur in De Vinger.