Haagse PopWeek 2011 belicht: Kreatones

“Na ons optreden ben je blijer dan ervoor”

Remco van der Ham ,

De elfde editie van de Haagse PopWeek ging op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag laten we Kreatones aan het woord.

“Na ons optreden ben je blijer dan ervoor”

De elfde editie van de Haagse PopWeek ging op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag laten we Kreatones aan het woord.

Het viertal Kreatones bestaat nog niet zo heel lang, maar liet eerder dit jaar al veel van zichzelf horen. Zo werd de band geselecteerd voor de voorrondes voor Schollenpop, Vlietpop, Werfpop en de High School Music Competition. Ook won de band de Grote Prijs van Monster en speelde de band op het Haagse UIT Festival. Zelf omschrijft de band hun muziek als ‘funky indiepop’ waarbij inspiratie wordt gehaald uit acts als Talking Heads, The Asteroids Galaxy Tour en Alphabeat. “Ons repertoire is vrij veelzijdig, maar dat dekt wat ons betreft de lading wel.” Een optreden van Kreatones zorgt geheid voor een goed gevoel. “Bij ons kun je altijd veel dansen en strak gespeelde muziek die niet snel oninteressant wordt verwachten. En erna ben je blijer dan ervoor!”

Kreatones bestaat uit Dignée Brandt (zang/bas/toetsen), Kasper Köhler (gitaar/toetsen/zang), Roos Leeflang (zang/toetsen) en Felix Postma (drums), die elkaar allemaal kennen van de middelbare school. “Roos en Dignée maakten samen al een hele tijd muziek, Kasper en Felix zaten ook in een band en toen iedereen elkaar leerde kennen en er al snel een muzikale klik was werd besloten om de band te vormen.” Voor de band was het winnen van de Grote Prijs van Monster tot nu toe het hoogtepunt. “Het gaf ons zelfvertrouwen een enorme boost en daarnaast wonnen we een mooie prijs. Ook was dat de eerste keer dat we twee optredens op één dag hadden, wat ons een soort 'tourgevoel' gaf. Dat was heel erg leuk om te ervaren en gaf ons weer nieuwe vastberadenheid om onze droom (touren) ooit waar te maken.” Toch gaat het de band niet altijd voor de wind. “We hebben laatst een keer voor een vrijwel lege zaal gespeeld; optredens met nauwelijks publiek zijn nooit leuk.”

Kreatones droomt dus vooral van het touren. “Het liefst de hele zomer lang met de band op reis! En natuurlijk hopen we dat mensen onze muziek waarderen. We zouden enorm gelukkig zijn als we overal heen konden touren langs de kleine poppodia, met genoeg publiek en fans om van te kunnen leven.” Eerste stap om die droom te verwezenlijken is het uitbrengen van een eerste EP. “We zijn daar momenteel hard mee aan het werk. Daarover kunnen we voor nu alleen verklappen dat hij erg tof wordt! Als die af is, gaan we veel optreden om hem te promoten. Ook gaat er als het goed is met de EP een eigen website de lucht in.”

Wat vindt de band eigenlijk van de culturele bezuinigingen in Den Haag? “Wij vinden grotere instanties als het Paard van Troje, de Anton Philipszaal en bijvoorbeeld de Haagse theaters belangrijk omdat die de kern vormen van de culturele sector in Den Haag. Die mogen dus zeker niet verdwijnen!” Wat Kreatones andere bands wil meegeven is dat men het beste uit zichzelf moet halen en muziek te maken die ze graag willen maken. “Ook denken we dat veel bands zouden kunnen leren hun geluid iets meer eigen te maken; we horen hier veel bands die nog niet zo'n uitgesproken eigen stijl hebben. Op zich is dat niet zo erg, maar elke band moet natuurlijk wel iets eigens hebben.” Tijdens de Haagse PopWeek gaan de bandleden vooral veel nieuwe bands ontdekken. “Los Jalapeños, Roufaida & Pluck en F gaan we sowieso zien. We hebben van minstens 90 procent van alle bands nog nooit gehoord dus we gaan in elk geval op avontuur!”

Kreatones speelt vrijdag 21 oktober om 21.15 uur in De Vinger.