Haagse PopWeek 2011 belicht: Doeshka Vrede

“Ik hoop dat ik met mijn muziek de brug kan slaan”

Remco van der Ham ,

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag is het de beurt aan Doeshka Vrede.

“Ik hoop dat ik met mijn muziek de brug kan slaan”

De elfde editie van de Haagse PopWeek gaat op vrijdag 14 oktober van start. Negen dagen lang kun je bij vele Haagse podia terecht voor de crème de la crème van de Haagse muziekscene, waarbij ook veel nieuw talent een kans krijgt. In aanloop naar de Haagse PopWeek belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van deze acts. Vandaag is het de beurt aan Doeshka Vrede.

De nog maar 19-jarige Doeshka Vrede is niet alleen zangeres, maar speelt ook viool en piano. Doeshka deed in 2007 mee aan Talent Event en behaalde in 2008 de tweede plaats bij het prestigieuze Prinses Christina Concours, waardoor ze in 2009 op The Hague Jazz optrad. Sinds eind vorig jaar heeft Doeshka een nieuwe band onder leiding van de Haagse drummer Matthijs de Ridder (Quarantine). Zelf omschrijft ze haar band als een jonge frisse act met een soulvol geluid. “Samen met Matthijs schrijf ik de muziek. De songs gaan over grappige, aparte en serieuze dingen variërend van tassen tot het wereldleed. Een concert van mij grooved en swingt met vernieuwende eigen liedjes. De ene keer treed ik op in een kleine bezetting, de andere keer met een zevenkoppige band.”

Doeshka heeft al heel wat hoogtepunten op haar cv staan. “Het hoogtepunt dat we tot nu toe hebben meegemaakt, was spelen op het North Sea Jazz festival. Een hoogtepunt waar we nu middenin zitten, is het maken van onze eerste EP die in december uitkomt.” Toch gaat het niet altijd even makkelijk. “Het is een battle om je als nieuwe band te vestigen tussen de al bekende acts, maar dit zie ik eigenlijk alleen maar als een uitdaging.” Voor de toekomst heeft Doeshka al een duidelijk beeld voor zich. “Mijn ideaalbeeld is dat we op een gegeven moment in mooie zalen mogen spelen en op toffe festivals. Ik hoop dat ik met mijn muziek de brug kan slaan tussen mensen die naar popmuziek luisteren en mensen die naar jazz luisteren. Dit lijken soms twee verschillende werelden, maar dat zijn het in mijn beleving niet, de kunst is om dit samen te brengen.”

Er is tegenwoordig veel te doen om de bezuinigingen in de culturele sector, en ook Doeshka heeft hier wel een mening over. “Er mag in Den Haag absoluut niet bezuinigd worden op het muziekonderwijs. In Den Haag schuilt zoveel jong talent het zou zonde zijn als dit niet meer in eigen stad ontwikkeld zou kunnen worden.” Waar het in Den Haag echter wel aan schort, volgens Doeshka, is dat de Haagse muziekscene vrij gesloten is. “Haagse bands zouden zich wel wat meer kunnen openstellen voor de rest van Nederland. De Haagse muziekscene wordt gezien als gesloten en hierin zou nog wel wat kunnen veranderen de scene toegankelijker wordt.” Tijdens de Haagse PopWeek worden de Haagse Popprijzen weer uitgereikt. Welke award zou Doeshka wel eens willen winnen? “Ik zou het te gek vinden om de award voor Beste Live Act te winnen, dit zou voor mij heel wat beteken om dit in Den Haag te mogen ontvangen.”

Tijdens de Haagse PopWeek gaat Doeshka zelf ook bij wat optredens van andere bands kijken. “Ik wil sowieso Moore zien, het zijn leuke jongens die goed bezig zijn. Toevallig sprak ik ze laatst, waarna ik zeker hun optreden wil checken. Ik heb alleen maar opnames gehoord, maar lijkt me gaaf ze nu een keer live te zien. Pleen heb ik al een keer live gezien en dit vond ik een hele inspirerende act, heel eigenzinnig en eigentijds!” Momenteel doet Doeshka mee aan de Get Your Jazz On Stage battle, georganiseerd door Radio 6 en het MCN. “Ik sta nu in de finale en tot en met december ga ik de strijd aan met twee andere acts om te bewijzen dat wij het nieuwe jazztalent van Nederland zijn.”

Doeshka Vrede speelt op maandag 17 oktober om 22.30 uur in de Boterwaag.