Dyzack maakte nieuwe album naar aanleiding van een droom

“Mijn vader leefde weer in de dromen die ik had”

Susanne Kooijman ,

Erik Hofland, bekend als dyzack, is al jaren actief in de muziekwereld. Hij won er zelfs een Zilveren Harp mee. Na tijden uit de spotlight te zijn geweest, keert hij terug met een nieuwe soloalbum ‘This Mangy Soul’. Op 2 november zal hij op een bijzondere manier de cd aan het publiek presenteren. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over zijn album en zijn afwezigheid als optredend artiest.

“Mijn vader leefde weer in de dromen die ik had”

Erik Hofland, bekend als dyzack, is al jaren actief in de muziekwereld. Hij won er zelfs een Zilveren Harp mee. Na tijden uit de spotlight te zijn geweest, keert hij terug met een nieuwe soloalbum ‘This Mangy Soul’. Tijdens liveshows heeft dyzack al een voorproefje gegeven van de nieuwe nummers, maar op 2 november zal hij op een bijzondere manier de cd aan het publiek presenteren. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over zijn album en zijn afwezigheid als optredend artiest.

“De cd is eigenlijk al te koop, maar ik wilde iets bijzonders doen te ere van het album”, aldus Erik. “Ik heb de cd gemaakt naar aanleiding van een droom die ik steeds had. In die droom leefde mijn vader weer, hij liep rond in mijn dromen. Hij pleegde zelfmoord toen ik 14 jaar was.” Liefhebbers van zijn muziek hebben de nieuwe nummers al kunnen horen en hebben al de mogelijkheid om zijn cd aan te schaffen, toch presenteert dyzack op 2 november zijn cd officieel aan het publiek. Dit gebeurt op een wel heel bijzondere wijze. “Het wordt een echte ontdekkingstocht door Den Haag. Je wordt in een groep geduwd en loopt dan langs de onbekendere plekken in Den Haag. Op elke plek waar we stoppen, zal een artiest spelen. Het zijn plekken waar mensen meestal niet komen, en waar je niet snel iemand zal zien optreden.” De artiesten die je onderweg tegen zal komen zijn Henk & Melle, Small Time Crooks, Lenya, Women in Wonderland en natuurlijk dyzack zelf.

Het idee voor de ontdekkingstocht door Den Haag met de naam ‘dyzack’s Wijsje’ kreeg hij door een festival genaamd Anna’s Wijsje. “Dat was een festival rond de Anna Pawlownastraat, er speelden allerlei artiesten op diverse plekken. Ook ’s nachts. Dat vond ik heel leuk. Dyzack’s Wijsje zal daarom ook in de avonduren plaatsvinden.” De artiesten die meespelen, zijn vooral artiesten die dyzack erg goed vindt. “En ze waren beschikbaar! Dat is toch ook erg belangrijk.”

In de jaren dat dyzack niet als muzikant optrad, schreef hij veel muziek voor theaterstukken. “Ik heb muziek gemaakt voor zo’n zes voorstellingen. In de popmuziek heb je veel wetten en regels, in theater ook wel hoor, maar ik heb veel van theater geleerd. Ik moet proberen om mijn ruspunten te zoeken in de popmuziek.” Het optreden heeft de muzikant echter niet erg gemist. “Kijk, ik vind het nu heel leuk om te spelen, maar toen miste ik het niet. Ik kon op dat moment gewoon niet spelen. Je moet ook een album hebben. Zonder album kun je ook niet spelen, dan wordt je gewoon niet geboekt.” Het publiek kan zijn terugkomst echter goed waarderen. “Ik merk dat ze mij wel enigszins gemist hebben. Ze zijn tijdens shows heel netjes stil. Daar moet ik wel aan wennen hoor. Ik praat niet graag tussen de liedjes door, maar ik vind het wel belangrijk om contact met het publiek te hebben.”

Met het nieuwe album staan er ook weer nieuwe shows op het programma. “Dat gaat automatisch. Een nieuw album betekent ook weer nieuwe shows. Ik speel bijvoorbeeld op Crossing Border, ook in België. Daar speel ik wel een kortere set dan tijdens een show in een club. Maar er staat nog niet veel vast, ook voor volgend jaar niet. Misschien dat ik in de zomer weer een theaterstuk ga doen, maar ook dat is nog niet zeker hoor!”

Het minifestival dyzack’s Wijsje, met dyzack, Henk & Melle, Small Time Crooks, Lenya en Women in Wonderland, vind tplaats op woensdag 2 november vanaf 20.00 uur. De entree is 8 euro.