De Haagse Popprijs voor ‘Aanstormend Talent’...

…wat nou als je ‘m wint?

Ferry Bovet ,

Op de slotavond van de Haagse Popweek worden altijd de Haagse Popprijzen uitgereikt. Eén van de categorieën is die van Aanstormend Talent. In 2011 zijn GardenFest, The Tonomats, Nature In A Box en Supra Naturals de genomineerden. Wie gingen hun voor? Waaraan hadden ze de prijs verdiend? Wat gebeurde erna, wat was de Overlevingsduur Na De Popprijs (ONDP)? Oftewel: hoe goed waren de oren en ogen van de jury?

…wat nou als je ‘m wint?

Op de slotavond van de Haagse Popweek worden altijd de Haagse Popprijzen uitgereikt. Eén van de categorieën is die van Aanstormend Talent. In 2011 zijn GardenFest, The Tonomats, Nature In A Box en Supra Naturals de genomineerden. Wie gingen hun voor? Waaraan hadden ze de prijs verdiend? Wat gebeurde erna, wat was de Overlevingsduur Na De Popprijs (ONDP)? Oftewel: hoe goed waren de oren en ogen van de jury?

Lianan Shee mag zich in 2002 de eerste Haagse Popprijswinnaar in deze categorie noemen. De band bestaat sinds 1999 en heeft in de beginfase ene Bas van Wageningen in de gelederen. In een latere periode maakt diens broer Tijmen deel uit van de band. Eind 2003 valt Lianan Shee na een paar demo-cd’s uit elkaar als gitarist Wouter en zangeres Marloes de groep verlaten. Twee jaar later brengt Marloes een solosingle uit, die haar op Haags Pop Podium Live brengt. Andere leden duiken op in bands als Wixley, Mick en The Blues Junkies. Bassist Francis Locadia vormt momenteel de helft van de Adje & Franco Show, de broertjes van Wageningen spelen in respectievelijk Di-rect en Pop Up Animal Kids.
ONDP: ongeveer een jaar.

New Groove Habits wint in 2003 en speelt in 2004 op de KoninginneNach en Vlietpop. Het veelkoppige funky gezelschap mag dat jaar ook acte de presence geven op het festival dat ter eren van de opening van de Haagse tramtunnel wordt georganiseerd. Bassiste Jamie van Hek moet door een polsblessure de band verlaten maar komt daarna in bands als Syzygy, Leona en S.C.A.R. terecht. Ook geeft ze enkele jaren basles in het Koorenhuis. New Groove Habits brengt in de zomer van 2005 de single ‘Proud’ uit, maar het album ‘Tunes You Wanna Hear’ verschijnt nooit omdat de band in september 2005 uit elkaar valt.
ONDP: net geen twee jaar.

Stud Muffins debuteert in maart 2004 en wordt binnen een half jaar al benoemd tot beste nieuwe talent door 3VOOR12 Den Haag. Ze spelen op Kaderock en Plein Open en presenteren begin 2005 hun tweede demo-cd in diverse winkelcentra. In de navolgende jaren is de band geregeld te zien op onder meer het Locals Only podium van Parkpop, Haags Pop Podium Live, Vlietpop, ze winnen de Ramonaaa Award voor beste akoestische act en in 2007 beginnen ze onder de noemer Stud Muffins Presenteert een eigen reeks concertavonden. Als uitvloeisel van Indecent Proposal van 3FM DJ Rob Stenders zijn ze dat jaar te zien in een gastrol bij Goede Tijden Slechte Tijden. Begin 2009 worden ze verkozen tot 3FM Serious Talent. Daardoor komen ze in De Wereld Draait Door terecht en spelen ze met acts als Bertolf en Miss Montreal. Begin 2010 valt de band door uiteenlopende ambities uit elkaar. Zanger Ed Struijlaart gaat solo verder en werkt in 2011 met muzikanten van Krezip, Van Velzen, Miss Montreal en Giovanca aan een soloplaat. Zijn song ‘Dream about the sunlight’ wordt door zowel Net 5 als RTL8 bij promospotjes gebruikt.
ONDP: vierenhalf jaar.

Tijmen van Wageningen, die we al tegenkwamen bij Lianan Shee, wint in 2005 met Tweak de Haagse Popprijs. 2005 is dan ook een succesvol jaar voor de jonge punkrockers. In februari wordt bij een supportgig voor Di-rect een promo-cd gepresenteerd en de band speelt op de KoninginneNach, het Locals Only podium van Parkpop, Vlietpop, het Hommerson Winnaarsfestival en op de Golden Earringweek bij boekhandel Paagman. De successen gaan door in 2006: Haags Pop Podium Live, Beatstad Heats The Hague en ze spelen op het feest waarmee 3VOOR12 Den Haag in maart het 2,5 jarig bestaan viert. In maart 2007 is het tijd voor verandering: exit Tweak, enter The Viktors. Als The Viktors worden er echter weinig potten gebroken. Driekwart van de band zien we weer terug in Pop Up Animal Kids.
ONDP: anderhalf jaar.

Juice is in 2006 de gelukkige. Ze zijn nog niet al te lang bezig als ze in 2005 een nummer mogen opnemen voor de Golden Earring tribute cd en net als Tweak spelen ze dat jaar bij Paagman. Ook halen ze de finale van het eerste Talent Event. In 2006 bijten ze samen met hiphoppers X-Treem het spits af voor het nieuwe programma van TV West: MO (Muzikale Ontmoetingen). Als gevolg daarvan speelt die combi op de Ha-Schi-Ba editie van dat jaar. Juice wint met liefst 41 procent van de stemmen de verkiezing om de KoninginneNach te mogen openen en treedt aan op Kaderock en het eerste Summertime festival. Allemaal genoeg om de Haagse Popprijs te winnen. Begin 2007 brengt de band de EP ‘Lady in blue’ uit. Het Thriller Aan Zee festival in juli is één van de laatste wapenfeiten. Maar zanger/toetsenist Vince van Reeken is goed terecht gekomen bij Di-rect en bassist Oscar Verpoort regisseert videoclips voor uiteenlopende acts als Within Temptation, Miss Montreal, Brainpower, Di-rect, Don Diablo en EliZe.
ONDP: een klein jaar.

F wint in 2007. Behalve Aanstormend Talent winnen de jonge, vrolijke, funky rockers ook de Haagse Popprijzen voor Beste Live Act en Beste CD. Die cd is ‘Fantastiez’ en alle songtitels beginnen met de letter F. Om de publieksaandacht niet te laten verslappen besluit de band guerrilla optredens vanuit een busje te doen in de Haagse binnenstad. Omdat daardoor het verkeer onherroepelijk vastloopt, verschijnt al snel de politie ten tonele. Golden Earring vraagt de heren als voorprogramma in onder meer de Heineken Music Hall en Ahoy. In plaats van een tweede album uit te brengen bedenkt de band het Continu Release Concept, waarbij ze vanaf november 2010 elke 6 weken een videoclip uitbrengen met bijbehorende releaseparty. Met het nummer ‘Fever’ schoppen ze het tot De Wereld Draait Door en diverse programma’s op 3FM. In maart 2011 worden ze getekend door AT Bookings, die ze onder meer naar het Bevrijdingsfestival Limburg stuurt.
ONDP: still going strong!

Johnnie Stalker, winnaar in 2008, kent een voortvarende start. Het eerste optreden van deze band, waarvan de leden deels afkomstig zijn uit The Crowd, vindt immers slechts een half jaartje eerder plaats. Dat het trio de titel Aanstormend Talent verdient blijkt wel uit de drie optredens die ze op de finale avond doen. De energie doet het publiek smullen. Eind dat jaar staat de band ook op het Fonds 1818 Winnaarsfestival maar enkele weken later slaat het noodlot toe als bassist Mark van Dijk onverwacht overlijdt. In mei 2009 presenteert Johnnie Stalker zich in een nieuwe line-up. Ivar Keuren zingt nog steeds maar hanteert in plaats van de gitaar nu de bas en Remco Visker is de nieuwe gitarist. Samen met drummer Jelger Durieux presenteren ze niet veel later de single ‘Never born to lose’ en spelen ze op het Haags Pop Podium Live en Plein Open. Tot een verdere doorbraak komt het niet en begin 2010 valt de band uit elkaar. Ivar auditeert in 2011 bij The Voice of Holland maar kan geen coach overhalen tot het drukken op de knop.
ONDP: zo’n anderhalf jaar.

Starcatcher krijgt in 2009 lovende kritieken op hun debuut EP ‘Rise’ en wint de Zuid-Hollandse High School Music Competition en behalve de Haagse Popprijs ook een prijs voor beste akoestische band. In 2010 gaat het succesverhaal door. In februari zijn ze een week te gast bij Rob Stenders op 3FM, het nummer ‘Lies’ verschijnt op de verzamelaar Hollandse Nieuwe 4 van 3VOOR12 en de band speelt in de Melkweg, op Lowlands en doet mee aan de Popronde. Grenzen worden verlegd met optredens in België, Duitsland en Frankrijk.  Begin 2011 kondigen de heren aan zich te gaan concentreren op het schrijven van nieuw materiaal. In mei duiken ze nog even op om kans te maken op een minitour door de Balkan, maar die eer gaat naar Bombay Show Pig. In oktober is de band weer te zien in de Haagse PopWeek in het Koorenhuis.
ONDP: still going strong!

Pleen draait alweer wat jaren mee en speelt in 2008 al tijdens de Haagse PopWeek. Het is een band die geregeld optreedt, maar weinig in het nieuws komt. Alhoewel, meedoen met het BNN programma Ruben vs Sophie (in het kamp van Sophie) in 2008 is best noemenswaardig. De band valt echter uit elkaar, om halverwege 2009 terug te keren in een vrijwel geheel gewijzigde bezetting. Er wordt weer geregeld opgetreden en dat de aanhouder wint, blijkt als ze in 2010 de Haagse Popprijs winnen. In 2011 is de band onder meer te zien op het The Life I Live festival, het Zeeheldenfestival, Plein Open en de Haagse PoPWeek.
ONDP: still going strong!

Vanavond wordt er vanaf 20.30 uur gestreden om de tiende Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent. De verkiezing vindt plaats in de kleine zaal van het Paard van Troje en de entree is gratis.