Gabby Young: de fonkeling van een opkomende ster

Win vrijkaarten voor haar show in Korzo Theater

Nina Slagter ,

De Britse singer-songwriter Gabby Young (27) haalde in 2010 de voorpagina van The Guardian. Sindsdien bestormt ze samen met haar band, Other Animals, podia over de hele wereld. Met haar vuurrode haren, designjurken en eclectische songs staat Gabby Young garant voor wervelend entertainment. Aanstaande zaterdag 3 december treedt ze op in het Korzo Theater en 3VOOR12 Den Haag geeft vrijkaarten weg.

Win vrijkaarten voor haar show in Korzo Theater

De Britse singer-songwriter Gabby Young (27) haalde in 2010 de voorpagina van The Guardian. Sindsdien bestormt ze samen met haar band, Other Animals, podia over de hele wereld. Met haar vuurrode haren, designjurken en eclectische songs staat Gabby Young garant voor wervelend entertainment. Aanstaande zaterdag 3 december treedt ze op in het Korzo Theater en 3VOOR12 Den Haag geeft vrijkaarten weg.

Enkele uren voordat ze gaat optreden in Paradiso heeft Gabby Young zich al opgemaakt. In haar prachtig opgestoken, rode haar heeft ze een kanten masker bevestigd. Rondom haar rechteroog zijn sierlijke krullen getekend. Een aantal glimmende steentjes waaiert uit over haar gezicht. Young vindt het prettig om er niet-alledaags uit te zien. “Ik zou niet zo’n energieke show kunnen weggeven als ik in mijn spijkerbroek en T-shirt zou optreden. Bijzondere kleding en make-up geven me zelfvertrouwen. Ik neem ook vaak attributen mee op het podium, zoals een parasol. Daar kan ik tijdens de show mee spelen.”

De shows van Gabby Young & Other Animals zijn een visueel feest. De bandleden dragen speciale kleding en accessoires, ontworpen door jonge designers en kunstenaars die Young wil promoten. “We willen de zintuigen van ons publiek prikkelen. Niet alleen de oren, maar ook de ogen. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk kunstenaars te betrekken bij onze muziek. Ze maken prachtige dingen die het verdienen om gezien en gekocht te worden. Een jaar geleden droeg ik tijdens een optreden een jurk van een bevriende kunstenaar. Na afloop kwam er iemand naar me toe die wou weten wie de jurk had ontworpen. Ze wilde haar bruidsjurk bij hem laten maken. Dat is toch geweldig?”

Het geluid van haar band omschrijft Young als ‘circus swing’. “Eigenlijk moet je het zien om te begrijpen wat het is. Onze show is eclectisch, een soort jazzcircus. In een genre passen we niet. Ik schrijf een liedje en pas daarna denk ik, dit is best wel folky of gipsy of jazzy.” Haar liedjes zijn even uiteenlopend als haar eigen muzieksmaak: “Ik houd van Jeff Buckley, David Bowie, Joni Mitchell, Gogol Bordello en Björk. Zij hebben allemaal iets eigens. David Bowie heeft mijn visie op muziek veranderd. Ik vind zijn energie heel inspirerend. Jeff Buckley is ook belangrijk voor me geweest. Zijn songs hebben me door mijn donkere puberjaren heen gesleept.”

Gabby Young groeide op in Wiltshire, tussen de dieren. Haar moeder trainde racepaarden. “Het was altijd druk in huis. Mensen van over de hele wereld kwamen bij ons voor de paarden. Maar ik ben zelf nooit een buitenmens geweest. Ik was een free spirit en zat altijd binnen piano te spelen. Op school was ik het liefst bezig met kunstvakken en gymnastiek vond ik vreselijk. Mijn ouders zijn geweldig. Ze hebben me altijd aangemoedigd om mijn muzikale droom na te jagen.” Ze lacht: “Ik heb nooit hoeven rebelleren.”

Young volgde in eerste instantie een klassieke zangopleiding. Ze zou operazangers worden. “Maar op mijn achttiende wilde ik dat niet meer. Opera is een belachelijk moeilijke discipline. Je moet er zo vreselijk hard voor werken! De strakke regels van de opera passen niet bij me, ik wil niet altijd precies zingen wat er geschreven staat. Ik realiseerde me dat ik mijn eigen muziek moest gaan schrijven. Op die manier kon ik mijn eigen ideeën uitvoeren.”

Haar liedjes zijn altijd autobiografisch. “Ik ben een verhalenverteller en wil mijn ervaringen en overtuigingen met mensen delen. Het eerste lied dat ik schreef heet ‘Sour’ en staat op mijn album. Als ik nu de tekst hoor, denk ik, dit is niet goed. Maar het staat symbool voor de leefwereld op mijn achttiende. Andere liedjes gaan over wat ik als twintiger heb meegemaakt. Ik hoor van fans dat ze kracht putten uit mijn levensverhaal. Dat ik ze kan steunen met mijn muziek, vind ik heel bijzonder.”

Op 22-jarige leeftijd kreeg Gabby Young schildklierkanker. Een zeldzame vorm van kanker die zich dicht bij haar stembanden nestelde. De operatie beangstigde haar enorm. “Aan de ingreep was een groot risico verbonden: mijn stem zou beschadigd kunnen raken. Ik ging de operatiekamer in met de gedachte dat ik misschien nooit meer zou kunnen zingen. Daar was ik echt angstiger voor dan voor de dood. Ik leefde om te kunnen zingen, al het andere was bijzaak. Ik heb geluk gehad dat alles goed is gegaan.” Het eerste dat Young na haar operatie deed was zingen. Haar stem was totaal niet beschadigd en leek zelfs krachtiger dan voorheen. “Het was alsof ik wakker werd met een nieuwe stem. Ik denk dat ik meer zelfvertrouwen en kracht heb gekregen sinds deze ziekte. Mijn leven veranderde in positieve zin. Ik zie het als een zegen nu.”

Young vertrok na haar operatie naar Londen om haar muzikale ambities waar te maken. In die stad ontmoette ze haar band. Toen The Guardian hen in 2010 op een lijst van veelbelovende bands zette, nam hun populariteit snel toe. Het kwam voor de band als een verrassing. “We zagen onszelf opeens op de voorpagina staan! Toen ik nog een eigen label had, zat ik vaak te denken: vindt iemand het eigenlijk leuk wat ik doe? Je bent daar toch onzeker over. Als zo’n invloedrijke krant je dan ziet zitten, geeft dat veel zelfvertrouwen.” Young toert nu over de hele wereld. Ze heeft fans in Japan, Australië, Amerika, Canada en Duitsland.

Haar vuurrode haar blijft fascineren tijdens het gesprek. Young heeft nooit het gevoel gehad dat haar natuurlijke kleur (donkerbruin) bij haar paste. De performer in haar wil opvallen, ook in het dagelijks leven. “Ik heb nu zes jaar rood haar. Ik wou het daarvoor al verven, maar moest wachten tot mijn broer getrouwd was.” Ze lacht: “Hij wilde geen roodharig bruidsmeisje.” In haar tienerjaren heeft ze roze, blauw en paars haar gehad. “Toen het eenmaal rood was, dacht ik, dit is mijn kleur. Dit ben ik.”

Win kaarten voor Gabby Young in Korzo
3VOOR12 Den Haag geeft 3x2 kaarten voor het concert van Gabby Young & Other Animals op zaterdag 3 december in het Korzo Theater. Wil je kans maken op deze kaarten? Geef dan antwoord op de volgende vraag: Hoe heet het in 2009 uitgebrachte debuutalbum van Gabby Young & Other Animals? Mail je antwoord uiterlijk vrijdag 2 december voor 13.00 uur naar info@3voor12denhaag.nl. Onder de juiste inzendingen worden de vrijkaarten verloot.