Walk The Line 2011 belicht: Pitch Blond

“We zijn echt een team geworden”

Ramon Keyzer ,

Twee maanden geleden speelde Pitch Blond nog op het prestigieuze South By South West festival (SXSW) in Austin, Amerika. Nu staat de band aan de vooravond van weer een belangrijk festival. 3VOOR12 Den Haag keek met zangeres Suzanne Ypma terug op de opgedane ervaringen in Austin en vooruit naar het optreden op Walk The Line.

“We zijn echt een team geworden”

Twee maanden geleden speelde Pitch Blond nog op het prestigieuze South By South West festival (SXSW) in Austin, Amerika. Nu staat de band aan de vooravond van weer een belangrijk festival. 3VOOR12 Den Haag keek met zangeres Suzanne Ypma terug op de opgedane ervaringen in Austin en vooruit naar het optreden op Walk The Line.

South By South West
“South By South West was fantastisch”, vertelt Suzanne Ypma meteen enthousiast. “We hadden het geluk dat we op drie dagen achter elkaar speelden. Het is goed om dan meteen na het optreden even te gaan praten met de mensen die blijven staan. We hebben ook flyers uitgedeeld en zo ook op straat veel mensen gesproken. Gewoon flyers uitdelen is dan niet genoeg. Maar als je even een praatje met de mensen maakt, de verbinding zoekt, dan komen ze ’s avonds ook echt bij je optreden kijken. Mensen kwamen ook op ons af. Als je daar met een gitaar op je rug loopt, wordt je al erg snel aangesproken. Dan vragen ze oprecht geïnteresseerd naar wat je hier doet. Het is vreemd, er spelen daar zoveel bands, het is daar zo groot, en toch lijkt iedereen wel de aandacht te krijgen. We hebben in een Ierse pub gespeeld en daar stonden de ramen open. Ik vond het nogal rustig maar na twee tonen stroomde de hele pub vol, en gingen de mensen ook echt uit hun dak.” Vooraf heeft de band veel tijd gestoken in het maken van een uitgebalanceerde set. “De nieuwe nummers zijn qua stijl toch net even anders dan de oude en hoe krijg je dat tot één geheel. In de eerste drie nummers wil je laten zien wie je bent en waar je voor staat maar je wilt het ook interessant houden tot het einde aan toe. De set moet één geheel vormen, het publiek blijven boeien en je wilt de volledige diversiteit van de band laten horen, dat is aardig gelukt.”

Pitch Blond heeft ook goede contacten overgehouden aan het bezoek aan SXSW, bijvoorbeeld met iemand in New York. “Hij is bezig met het afronden van zijn master in muziekproductie, heeft een goed netwerk en is met een aantal bands bezig. Hij heeft ons daar zien spelen en vond dat fantastisch. In Amerika is de aanpak volledig anders, daarom is hij nu bezig met het herschrijven van onze biografie. Hij vertaalt het naar de Amerikaanse markt. Quotes over grote onderwerpen zijn daar zeer belangrijk, wat je van het leven vindt bijvoorbeeld. Hij wil in zijn werk groot worden en zal daar alles aan doen, ook echt alles. Hij gaat voor de volle honderd procent voor zijn doel en al het andere is daar ondergeschikt aan. Heel Amerikaans. Er is regelmatig contact over internet en we hebben elkaar een paar keer over de telefoon gesproken, hij is echt oprecht geïnteresseerd. Mochten wij eens naar New York gaan dan hebben wij tenminste een plek om te slapen en iemand die de weg weet. En hij kan ook wel optredens regelen in barretjes, op verschillende plekken in New York.”

Verder heeft de band ook veel contacten opgedaan met mensen van het SXSW festival en mensen van andere aanwezige organisaties. “Er was een stagemanager die ons graag wilde helpen om volgend jaar weer naar Austin te komen. En omdat je op SXSW hebt gestaan zijn andere festivals wellicht ook geïnteresseerd. Het is allemaal nog niet heel concreet, maar het is een begin, de eerste contacten zijn gelegd.”

Walk The Line
Na Crossing Border en South By South West is het voor Pitch Blond nu dus tijd voor Walk The Line. Een leuke rij festivals. “Ik vind Walk The Line echt een te gek festival. Vorig jaar heb ik het programma in de Lutherse Kerk gepresenteerd. We hadden een fantastische line-up daar met hele aparte en erg goede muziek. Ik ben heel blij dat we met Pitch Blond op het festival mogen staan. Crossing Border en Walk The Line boeken niet de bands waarmee ze zoveel mogelijk mensen trekken, maar gaan echt voor de kwaliteit. Vorig jaar waren er bijna geen bekende acts en toch waren er wel veel geïnteresseerden. Zelf vond ik vooral Louisa’s Daughter erg goed. Ze zou met band komen maar was uiteindelijk solo met haar loopstation.”

“Pitch Blond staat op de vrijdag geprogrammeerd in Rootz op een mooie plek, halverwege de avond. Zoals veel Haagse bands heeft ook Pitch Blond hier al vaker gespeeld, maar natuurlijk is dit anders. “We spelen waarschijnlijk voor een heel ander publiek, dat is leuk. We vinden het sowieso leuk om in kleine kroegjes te spelen omdat je dan wat dichter op elkaar gepropt staat, daar wordt het wat hechter van. We gaan weer een mooie set spelen met drie nieuwe nummers. De benadering is niet anders, we leven er zeer relaxed naar toe en gaan gewoon een hele goede set neerzetten. We zijn sinds de komst van drummer Joost le Feber ,een klein jaar geleden, echt een team geworden. De nummers zitten er goed in en we zijn goed op elkaar ingespeeld waardoor we nu wat vrijer kunnen zijn op het podium. We kunnen nu op de details letten en alles beter maken.” Suzanne wil zelf ook nog wat acts gaan bekijken op het festival. “Zelf wil ik heel graag Marcus Foster zien, dat schijnt een hele jonge gast te zijn die hele toffe muziek maakt.”

Toekomst
Na Walk The Line houdt Pitch Blond vakantie. “We hebben zo veel leuke dingen gedaan. We gaan nu even rustig vakantie houden en uitvogelen wat we daarna willen doen. Misschien wel weer een cd maar misschien gaan we ook wel een liveshow maken. Met oude en nieuwe nummers en er dan echt een totaalshow van maken. We hebben gemerkt dat het met beide tegelijk bezig zijn niet werkt. Dus nu moeten we hier een keuze in maken. Wat zo’n show dan eventueel zou inhouden weet ik ook nog niet, we hebben veel ideeën maar moeten dat nog verder uitwerken en keuzes maken.”

Pitch Blond speelt vrijdag 13 mei om21.45 uur in de Rootz.