Walk The Line 2011 belicht: Jonathan Jeremiah

“Mijn muziek werkte als een vlucht voor de werkelijkheid voor mij”

Susanne Kooijman ,

De eenzame man met de ontroerende stem. Het klinkt als een mooie titel voor een boek. Dat is het echter niet, want het gaat hier over de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah. De ietwat aparte zanger verkende in zijn eentje Amerika en kwam van die reis terug met de ideeën voor zijn debuutalbum ‘ A Solitary Man’. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over die reis en de weg naar het heden.

“Mijn muziek werkte als een vlucht voor de werkelijkheid voor mij”

De eenzame man met de ontroerende stem. Het klinkt als een mooie titel voor een boek. Dat is het echter niet, want het gaat hier over de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah. De ietwat aparte zanger verkende  in zijn eentje Amerika en kwam van die reis terug met de ideeën voor zijn debuutalbum ‘ A Solitary Man’. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over die reis en de weg naar het heden.

De 28 jarige, bebaarde Jonathan Jeremiah komt naar eigen zeggen uit een eenvoudig gezin, waar hij opgroeide met een broer en drie zussen. “Ik groeide op in een ruig deel van Londen. Mijn moeder luisterde veel naar Engelse folkmuziek en mijn vader luisterde vooraal naar Amerikaanse zangers. Daarom is mijn muziek nu ook een echte mix van beiden. Het heeft een Engels gevoel, maar een grote Amerikaanse sound.”

In zijn tienerjaren heeft Jonathan al eens een reis gemaakt naar Amerika en op zijn twintigste deed hij dat nog eens over. Zijn fascinatie met het land is groot. “Ik schreef ‘Happiness’ net nadat ik terug kwam uit New York. De titel van mijn album, ‘A Solitary Man’, duidt op verschillende situaties in mijn leven. Hij gaat over mijn tante die in Amerika woont, maar ik heb dit album ook helemaal zelf geproduceerd en bekostigd. Dat was ook een eenzaam proces. Mijn muziek werkte eigenlijk als een vlucht voor de werkelijkheid voor mij.”

Na zijn reis door Amerika duurde het nog zeven jaar voordat het album daadwerkelijk af was. “Ik was niet geïnteresseerd in een grote producer. Dingen moeten op een natuurlijke manier gebeuren. Maar nu ben ik heel blij dat ik de liedjes live kan spelen. Dat is ook echt mij droom; veel shows spelen en mijn liedjes aan het publiek laten horen.” Speciaal voor het album heeft Jonathan een orkest de studio ingehaald. “Het is een groots geluid, maar ik was niet bang om dat te gebruiken. Ik heb een behoorlijk diepe stem en daarmee komen de teksten wel goed over. Als ik een rockalbum zou maken, was het een ander verhaal geweest. Ik vind dat het op dit album goed samengaat.”

In Nederland heeft Jonathan al aardig wat naamsbekendheid opgebouwd. Zijn singles 'Happiness’ en ‘Lost’ hebben airplay gehad op de radio en heeft hij al opgetreden in Amsterdam en Den Haag. “Het is altijd fijn om naar Nederland terug te mogen komen en kan dus ook niet wachten om weer naar Den Haag te komen. Vorig jaar stond ik op Crossing Border, dit jaar speel ik een grotere show in Den Haag. Ik neem vijf strijkers mee, het zal echt een hele mooie show worden. Je zult het zien!”

Jonathan Jeremiah speelt zaterdag 14 mei om 21.15 uur in de grote zaal van het Paard van Troje.