Walk The Line 2011 belicht: Guerilla Speakerz

“Je weet wat je kunt verwachten, maar het is toch altijd een verrassing”

Leontine de Reede ,

Het duo Guerilla Speakerz, bestaande uit Marlon en Daniel, is pas drie jaar samen bezig. De dance sensatie uit de hoofdstad scoorde, samen met Mightyfools, het hitje ‘Amsterdam’. Naast het uitbrengen van mixtapes, remixes en eigen werk, heeft het tweetal een respectabele live reputatie opgebouwd, waarbij je moet denken aan opgezweepte, zweterige massa’s.

“Je weet wat je kunt verwachten, maar het is toch altijd een verrassing”

Het duo Guerilla Speakerz, bestaande uit Marlon en Daniel, is pas drie jaar samen bezig. De dance sensatie uit de hoofdstad scoorde, samen met Mightyfools, het hitje ‘Amsterdam’. Naast het uitbrengen van mixtapes, remixes en eigen werk, heeft het tweetal een respectabele live reputatie opgebouwd, waarbij je moet denken aan opgezweepte, zweterige massa’s.

Spijbelen
De gezamenlijke liefde voor muziek bepaalde, naast vele spijbeluurtjes, de samenwerking en de ontwikkeling van het eigen geluid. “We studeerden beiden Communicatie Wetenschap aan de UvA”, vertellen Daniel en Marlon, “maar zaten vaker in de platenzaak of achter de laptop om muziek uit te wisselen. Vanaf dat moment begonnen we elkaar te beïnvloeden. We verschillen qua muzieksmaak, maar hebben ook veel raakvlakken. De combinatie en de verschillen maken de Guerillasound.”

Comfortzone
Daniel vult aan: “Vaak hoor je dj-duo's zeggen: ‘we grijpen zo vaak naar dezelfde platen’. Bij ons zit dat totaal anders. Wij grijpen haast nooit naar dezelfde platen. Plus, we gunnen elkaar de ruimte als de een even lekkerder gaat dan de ander. Zo is Marlon de crowdpleaser van ons tweeën en ik ben meer de muzikale opvoeder.” “Ja”, beaamt Marlon, “qua karakter verschillen we ook behoorlijk. Ik ben meer de rustige, Daniel is de uitbundige. Ik houd hem wel eens in toom en hij haalt mij uit m’n comfortzone. En soms is dat andersom.”

Elvis Presley
Het geluid van Guerilla Speakerz is niet in weinig woorden of in één genre te vatten. Divers is misschien de term die er het beste bij aansluit. Is dat een bewuste keuze?  “We zijn niet per se bewust bezig met ‘divers’ zijn. We draaien gewoon wat in onze oren logisch klinkt. Mensen noemen ons vaak divers, maar dat is voor ons de enige manier die klopt. Een hele set electro of een hele set grime wordt gewoon te saai. Als we moeten uitleggen wie wij zijn? Wij zijn zoals Elvis Presley, maar dan niet zoals Elvis Presley, haha.”

Verrassing
Het onderscheid tussen Guerilla Speakerz en andere duo's uit de scene (zoals bijvoorbeeld Mightyfools) is dat Daniel en Marlon proberen hun muzikale verleden te betrekken in wat zij tegenwoordig doen. Daniel: “Door de jaren heen hebben we zoveel verschillende invloeden omarmd, dat het soms weleens leuk is om er een knaller van tien jaar geleden bij te grijpen. Misschien is dat ‘oh ja, die was vet!’-effect wel wat ons anders maakt.” “Ik denk dat de mensen de diversiteit en de dynamiek die daarmee gepaard gaat in onze setjes dope vinden”, zegt Marlon. “Je weet wat je kunt verwachten, maar toch is het altijd een verrassing.”

Vijfsterrenhotels
Over dope en verrassingen gesproken. Guerilla Speakerz heeft sinds het bestaan al ruimschoots kunnen proeven aan het stardom. “De uitverkochte Social Club in Parijs, waar wij opwarmden voor Hudson Mohawke en Gaslamp Killer, was misschien wel een van de vetste party's”, klinkt het enthousiast. “Ook was voor 12.000 man draaien tijdens de TT Assen geweldig. Het is zo'n vette uitdaging, om zoveel mensen te bereiken met je herrie. Een paar weken geleden sloten we de Melkweg af na Diplo; volle bak, fantastisch! Maar het mooiste is nog wel naar het buitenland te vliegen om je kunsten te vertonen en in vijfsterrenhotels te slapen. Hoewel, het leukste is misschien nog wel dat de mensen waar je vroeger tegenop keek, je vet vinden en met je samen willen werken.”

Gekke dingen
Voorlopig zitten Marlon en Daniel niet stil. Integendeel. De (festival)zomer is alweer vol gepland met boekingen. “Het begint natuurlijk met het Walk The Line festival. Daarnaast draaien we dit jaar op Solar, Mysteryland, Emporium, Rockit Open Air, Amsterdam Open Air en weer op TT Assen”, sommen zij op. “Ook gaan we ons de komende maanden opsluiten in de studio en daar gekke dingen doen. Verder zijn we as we speak bezig met een remix voor Warrior One ft. Lady Chann, MC Skibadee, Serocee en een van mijn helden Riko Dan, voor zijn label King Pigeon. We hebben overigens ook een heleboel originals liggen die we binnenkort willen gaan masteren en opsturen naar geïnteresseerde labels. Verder hebben we voor deze zomer het plan om met Mightyfools aan de langverwachte opvolger van ‘Amsterdam’  te werken.“

Guerilla Speakerz speelt vrijdag 13 mei om 0.30 uur in de SuperMarkt.