Walk The Line 2011 belicht: Cold War Kids

Klaar voor grote zalen en festivals

Frank Veldkamp ,

Het Californische viertal Cold War Kids geldt als één van de hoofdacts op Walk The Line 2011. De band bracht eerder dit jaar haar derde album ‘Mine Is Yours’ uit. Het is een typisch studioalbum geworden, waarmee de band bewust is afgestapt van de losse manier van componeren en opnemen van de vorige albums.

Klaar voor grote zalen en festivals

Het Californische viertal Cold War Kids geldt als één van de hoofdacts op Walk The Line 2011. De band bracht eerder dit jaar haar derde album ‘Mine Is Yours’ uit. Het is een typisch studioalbum geworden, waarmee de band bewust is afgestapt van de losse manier van componeren en opnemen van de vorige albums.

Na een aantal ep’s is debuutalbum ‘Robbers & Cowards’ direct een schot in de roos voor Cold War Kids. Slimme internetmarketing, enthousiaste recensies en de hit ‘Hang me up to dry’ maken de weg vrij naar alle belangrijke podia en festivals in de wereld. Tussen het vele touren door brengt de band nog een aantal ep’s uit, voordat ze zich in 2008 terugtrekt om het album ‘Loyalty To Loyalty’ te maken. Met weinig voorbereidingstijd neemt de groep het altijd lastige tweede album op en ziet dit vervolgens roemloos genegeerd worden door pers en fans. Behalve het haastwerk op de plaat, helpt een artikel op de toonaangevende site Pitchfork ook niet mee: de band wordt op basis van associaties in haar teksten als religieuze band weggezet, waardoor een deel van de fans afhaakt.

Voor ‘Mine is Yours’ neemt Cold War Kids ruim de tijd en de snelle, losse manier van werken gaat overboord. Ook de marketing krijgt meer aandacht en het volledige album is een week voor de release al volledig te beluisteren op de website van de band. Zanger Nathan Willet vertelt in een interview met Antiquiet: “Het is jammer dat er niet meer zoiets bestaat als een releasedatum waar je als fan naartoe leeft. Je kunt als band dan net zo goed van te voren de plaat al aan iedereen laten horen.” Maar er zit meer achter: “Bij onze vorige plaat hoorde de pers het album als eerste en schreven ze dat we moesten opgroeien. Bij deze plaat zouden ze waarschijnlijk schrijven dat we volwassen zijn geworden maar dat ze ons oude geluid missen en dat we vroegen wat losser klonken. Het is voor ons dus erg interessant om de plaat van te voren al aan iedereen te laten horen. Er lijkt geen overeenstemming te zijn tussen wat de critici en de fans vinden.”

‘Mine is Yours’ is geproduceerd door Jacquire King, die eerder werkte met bands als Kings Of Leon en Modest Mouse. In een interview met de Huffington Post vertelt Willet over de samenwerking met King: “Het was voor ons de eerste keer dat we werkten met iemand van buiten de groep, maar hij deed het heel voorzichtig en probeerde niet op onze tenen te trappen. Hij zei niet veel, maar kon opeens uit de hoek komen met hele goede suggesties over andere riffs en koortjes.” King is als producent verantwoordelijk te houden voor de groei van Kings Of Leon van clubcircuitband naar stadionact. De invloed van King heeft er dan ook voor gezorgd dat het nieuwe album van Cold War Kids volstaat met nummers die klaar zijn voor grote zalen en festivals. Ook oudere nummers als ‘Hospital beds’ en ‘Hang me up to dry’ zijn van aangepaste arrangementen voorzien voor de grotere podia. Dat de band tijdens Walk The Line in het Paard van Troje staat is daarom des te bijzonder.

Cold War Kids speelt zaterdag 14 mei om 22.45 uur in de grote zaal van het Paard van Troje.