Verslag Life I Live Festival 2011: Kerkplein

Splendid, Rät N FrikK, Pop Up Animal Kids en meer

Vincent van der Voort, Remco van der Ham en Jeroen Thijssen | Foto’s: Ron van Varik en Eefje Lammers ,

Hoewel er op alle podia tijdens het Life I Live Festival wel Haagse acts te vinden waren, was er eigenlijk maar één echt Haags podium; het HPC Locals Only podium op het Kerkplein. Het was tevens één van de best bezochte podia, waar vooral Splendid voor wist te zorgen. Verder stonden er ook optredens van Rät N FrikK, Pop Up Animal Kids, F en Moore op het programma.

Splendid, Rät N FrikK, Pop Up Animal Kids en meer

Hoewel er op alle podia tijdens het Life I Live Festival wel Haagse acts te vinden waren, was er eigenlijk maar één echt Haags podium; het HPC Locals Only podium op het Kerkplein. Het was tevens één van de best bezochte podia, waar vooral Splendid voor wist te zorgen. Verder stonden er ook optredens van Rät N FrikK, Pop Up Animal Kids, F en Moore op het programma.

In tegenstelling tot de KoninginneNach, is er geen bandverkiezing om een plek op het Life I Live Festival te bemachtigen. De band die het festival mag openen, de jonge rockband Moore, werd gekozen tijdens de eerste editie van The Hague Bandstand in het Koorenhuis. Op deze showcase avond treden elke maand vier Haagse acts op waarbij ze worden beoordeeld door professionals uit de Nederlandse muziekscene. Hoewel Moore tijdens The Hague Bandstand nog grote indruk maakte, valt het optreden vanavond toch een beetje tegen. Vooral aan het begin van de set. Het lijkt of frontman Bas Prins de zenuwen niet helemaal onder bedwang heeft, want al bij het eerste nummer overschreeuwt hij zichzelf. Gelukkig weet de band zich gedurende het optreden weer te herpakken en uiteindelijk toch nog een goed optreden neer te zetten. (RvdH)

De formatie F timmert op het moment goed aan de weg. Met de inmiddels vier uitgebracht singles wist de band de afgelopen maanden onder andere de aandacht van 3FM, De Wereld Draait Door en AT Productions op zich te richten. De mix van pop, rock en hiphop slaat aan en zeker met de meest recente single ‘For me’ weet de band ook een volwassen sound neer te zetten. Ook live staat de band als een huis, voor een groot deel te danken aan het strakke drumwerk van Richie Bleijenberg. Hoewel zanger/bassist Nik van den Berg nog altijd de rol van frontman op zich neemt, lijkt ook rapper Damion Grey steeds meer op de voorgrond te treden. F speelt een strakke show waar eigenlijk weinig op aan valt te merken. Wel mag er wat meer dynamiek in de set. Van begin tot eind lijkt de band in de hoogste versnelling te staan. En in een set van 45 minuten drie covers spelen is eigenlijk ook iets te veel van het goede. Op zaterdag 7 mei presenteert F single nummer vijf tijdens Club 3VOOR12 Den Haag in het Paardcafé, we zijn benieuwd! (RvdH)

De Haagse formatie Pop Up Animal Kids is geen onbekende meer. Zo trad de band onlangs nog op tijdens het SXSW festival in Texas om Music City The Hague te promoten, heeft de band al meerder podia in Den Haag plat gespeeld en stond het viertal in januari op Noorderslag. Tijdens het Life I Live Festival blijkt dat ze al een aardige aanhang hebben opgebouwd. Al voordat Pop Up Animal Kids begint, staat het al goed vol op het HPC Locals Only podium op het Kerkplein. Van begin tot eind blazen deze vier heren de honderden mensen op het kerkplein omver met hun stuwende riffs, strakke grooves en pakkende zangpartijen. Bij het nummer ‘Holy moments’ wordt zelfs uitbundig meegezongen door het publiek en speciaal voor het Life I Live festival speelt Pop Up Animal Kids ook het nummer ‘The life I live’ van Q65. Een prima optreden van deze in rood, blauw, geel en groen geklede Pop Up Animal Kids. (VvdV)

Op een bomvol Kerkplein bij de Grote Kerk staat Splendid, en de band maakt er als vanouds en vertrouwd een feestje van. Van meet of aan, maken de heren er twaalf nummers lang een gezellige boel van. De band ziet zich de laatste tijd uitgebreid met een aantal back-up zangeressen (de dames van de formatie ReBelle) die vanavond ook weer als koor dienen en een extra toetsenist. Met prima liedjes als ‘Mr. Clown’ en ook de huidige single ‘Again’ kan deze band eigenlijk vrij weinig fout doen bij het publiek. Splendid is wel een beetje een epitome voor een band die op een festival garant staat voor vrolijkheid. Goed geprogrammeerd en goed bezocht met een heerlijk weertje. Maar wat wil je, het is tegen elven en het is goed gegaan met de bieromzet. Life is Splendid! (JT)

Het is lang wachten op afsluiter Rät N FrikK. Omdat het Haagse duo veel gastmuzikanten heeft meegebracht, moet er veel opgebouwd en gesoundcheckt worden. Gelukkig wacht het nog steeds in grote getale aanwezige publiek geduldig tot het optreden van start gaat. De show van Rät N FrikK wordt geopend door een jongeman met een ADO-vlag om zich heen geslagen, een leuke gimmick maar het voegt maar weinig toe aan de show. Dit soort fratsen heeft het duo namelijk helemaal niet nodig, want frontman Rät (aka Eelco van Proosdij) zorgt in zijn eentje al voor genoeg entertainment op het podium. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de vele gastmuzikanten (waaronder de complete bezetting van Supra Naturals) die voorbij komen. Doordat er veel in line-up wordt gewisseld op het podium, wordt de show wat rommelig en het komt ook het geluid niet ten goede. Dat is eigenlijk het enige minpunt van het optreden, want de manier waarop Rät en compagnon FrikK (aka David van Akkeren) het publiek opzwepen is indrukwekkend te noemen. De originele songs, vette beats en het kenmerkende stemgeluid van Rät zorgen er in combinatie met de energie die van het podium spat voor dat het publiek helemaal los gaat. Het optreden van Rät N FrikK eindigt met een climax als Rät (zonder aankondiging, inclusief aanloop) vanaf het podium het publiek inspringt. Het is iets waar het Rät N FrikK in ieder geval niet aan ontbreekt, aan lef. Zowel qua muziek als qua show. Hulde! (RvdH)