The Leisure Society verdrinkt in eigen geluid

Band laat bij vlagen mooie momenten horen

Susanne Kooijman I Foto's: Karin Bruinenberg ,

De Britse band The Leisure Society mag het spits afbijten in het Nutshuis. Het voormalig bankgebouw blijkt een goede zet te zijn als podium voor het festival. Ook de band zelf lijkt de setting goed te kunnen waarderen. De vele wisselingen van instrumenten en positie blijken echter nog wel lastig op zo’n klein podium. De bandleden slaan zich er waardig doorheen, maar krijgen het publiek pas aan het eind van de set echt mee.

Band laat bij vlagen mooie momenten horen

De Britse band The Leisure Society mag het spits afbijten in het Nutshuis. Het voormalig bankgebouw blijkt een goede zet te zijn als podium voor het festival. Ook de band zelf lijkt de setting goed te kunnen waarderen. De vele wisselingen van instrumenten en positie blijken echter nog wel lastig op zo’n klein podium. De bandleden slaan zich er waardig doorheen,  maar krijgen het publiek pas aan het eind van de set echt mee.

GEZIEN:
The Leisure Society @ Nutshuis, Walk The Line Festival vrijdag 13 mei 2011

MUZIEK:
Het is nogal een gezelschap dat op het podium staat. De zevenkoppige band bestaat uit enkele van de beste muzikanten uit het Britse Brighton, die ook elk ‘hun’ instrument uitstekend beheersen. De melodische folk met een tintje rock  zorgt ervoor dat veel mensen ze al snel vergelijken met toppers uit dit genre als Grizzly Bear en Fleet Foxes. Nu is daar natuurlijk niks mee, maar zie zo’n vergelijking maar eens waar te maken. 

PLUS:
De samenzang en instrumenten als viool en dwarsfluit laten duidelijk horen dat de band in het rijtje past van de nieuwe generatie folkbands, als de eerder genoemde Fleet Foxes. De tempowisselingen in de liedjes en melancholische sound passen precies in het plaatje dat je tegenwoordig haast verwacht van een folkband. De band floreert voornamelijk tijdens de rustigere liedjes, waarbij juist het instrumentarium wat meer op de achtergrond staat en de zang meer naar voren komt.

MIN:
De overdaad aan instrumenten is vaak te veel van het goede. Dat is precies datgene dat de band nekt. De viool is tijdens de uptempo liedjes vaak niet eens hoorbaar, en de dwarsfluit is eerder ergerlijk aanwezig dan een echte aanwinst voor het algehele geluid. De vele wisselingen van instrumenten en posities van de bandleden, maakt het geheel erg rommelig.

CONCLUSIE:
Meer is niet altijd beter, dat laat The Leisure Society vanavond zien. Bij de uptempo liedjes verdrinken ze in hun eigen geluid, terwijl juist de ‘kalere’ liedjes beter tot hun recht komen. Erg jammer de band juist verkiest meer uptempo liedjes te spelen, terwijl hun kracht meer tot hun recht komt tijdens de langzame songs.

CIJFER:
6