Royal Beach Concert verplaatst naar het Malieveld

Geen extra subsidie voor evenement

Remco van der Ham ,

De tweede editie van het Royal Beach Concert gaat op 4 juni niet door. Het festival wordt verplaatst naar zaterdag 27 augustus op het Malieveld, de oude plek van Beatstad. De organisatie laat weten genoodzaakt te zijn het festival “vanwege praktische en operationele redenen te verplaatsen”. UPDATE: Productiebedrijf teruggetrokken, informatie over restitutie tickets

Wethouder Marjoleijn de Jong van Cultuur en Citymarketing laat via haar woordvoerster weten met de organisatie van het Royal Beach Concert om tafel te hebben gezeten. “We hebben gisteren met de organisatie gesproken over de verplaatsing van het festival naar 27 augustus op het Malieveld. Dat is nu vrijwel zeker. De plek was vrij en de vergunningen kunnen vrij gemakkelijk worden overgezet. Daar worden verder geen problemen mee verwacht.” Over de redenen van de organisatie om het evenement te verplaatsen wil de woordvoerster niet veel kwijt. “We hebben tijdens het gesprek verschillende redenen gehoord om het evenement te verplaatsen, die voornamelijk met de bedrijfsvoering te maken hebben, maar meer kunnen we daar niet over kwijt.”

De redenen voor de verplaatsing van het evenement lijken vooral in de financiën te liggen. Zo zijn er tot nu toe slechts 15.000 van de beoogde 40.000 kaarten verkocht. Daarbij zou er een financiële claim zijn van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), eigenaar en beheerder van het Noordzeestrand, voor het gebruik van het gebied bij commerciële evenementen. Ook heeft de HTM (Haagse Tram Maatschappij) een hogere rekening ingediend voor de inzet van extra openbaar vervoer. Bovendien hebben ondernemers in Scheveningen bezwaar gemaakt tegen het Royal Beach Concert. Het Royal Beach Concert laat via een woordvoerster weten dat de tegenvallende kaartverkoop geen reden is voor de verplaatsing van het evenement. “Vaak worden kaarten pas in de laatste week verkocht, we denken dan ook dat het met de kaartverkoop wel goed komt. De problemen zijn er juist met de logistiek rondom het festival. In het weekend van 4 juni is de A12 richting Den Haag afgesloten.”

Organisator Bob Reiche laat via de website van Royal Beach Concert weten dat het festival gewoon doorgaat met dezelfde artiesten. “Verplaatsing geeft ons de mogelijkheid oplossingen te vinden. Het is verstandiger het concert te verplaatsen, zodat we dan wel voor honderd procent garant kunnen staan voor de beoogde kwaliteit van ons evenement. Wij zijn ons bewust van de enorme impact die dit teweeg brengt, maar ons primaire belang is de doorgang van het evenement voor de consument te waarborgen.” Reeds gekochte kaarten blijven gewoon geldig. Zowel Elton John, Bryan Adams als Do hebben op 27 augustus geen optredens gepland staan. De Golden Earring heeft al een aankondiging voor het optreden op 27 augustus tijdens het Royal Beach Concert op de bandwebsite gezet.

Royal Beach Concert krijgt van de Gemeente Den Haag al een bedrag van 75.000 euro aan subsidie, en de woordvoerster van Marjolein de Jong laat weten dat het Royal Beach Concert geen extra subsidie krijgt. Door het niet doorgaan van Beatstad is er namelijk een bedrag van 150.000 euro vrijgekomen. “De wethouder heeft aangekondigd dat iedereen met een goed idee voor de besteding van dit subsidiebedrag een plan in kan dienen. Tot nu toe hebben we die nog niet gehad.”

UPDATE: Hoewel het door het Royal Beach Concert wordt ontkend, is bekend geworden dat Sightline Productions, het bedrijf dat de productie van het Royal Beach Concert zou verzorgen, zich sinds enkele weken heeft teruggetrokken van het evenement. Wie nu de productie van het festival zal gaan verzorgen is niet bekend. Sightline Productions is niet beschikbaar voor verder commentaar, maar laat wel weten niet meer bij het evenement betrokken te zijn.

Op internet zijn inmiddels veel boze reacties verschenen van mensen die niet op 27 augustus naar het evenement kunnen komen en daarom hun geld terug willen. De reeds gekochte kaarten blijven wel gewoon geldig, maar het is niet duidelijk of gedupeerden ook hun geld terug kunnen krijgen. Woordvoerster Royal Beach Concert: “Mensen die hun geld terug willen, kunnen contact opnemen met ons of de klantenservice van Ticketpoint. We proberen dan een oplossing te vinden waar de consument tevreden mee kan zijn.” Of mensen dan ook daadwerkelijk geld terug kunnen krijgen is dus niet duidelijk. Ticketpoint laat weten dat er nog weinig duidelijkheid is, maar dat mensen het beste een bericht kunnen achterlaten op de website van Ticketpoint. Zodra er meer duidelijk is, wordt met deze mensen contact opgenomen.