Bombay Show Pig wint tour langs drie festivals op Balkan Bombay Show Pig wint tour langs drie festivals op Balkan

Geslaagde FPOZ: The Hague Music Export showcase in Bazart

, Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers

Bombay Show Pig wint tour langs drie festivals op Balkan

Geslaagde FPOZ: The Hague Music Export showcase in Bazart

Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers ,

Drie bands, The Breakfast Club, Starcatcher en Bombay Show Pig, gingen vrijdag 27 mei in Bazart de strijd aan voor een heuse tour langs drie festivals op de Balkan. Een delegatie van deze Balkan Streets Festivals, die plaatsvinden in Servië, Bosnië en Kroatië, koos uiteindelijk voor Bombay Show Pig.

Geslaagde FPOZ: The Hague Music Export showcase in Bazart

Drie bands, The Breakfast Club, Starcatcher en Bombay Show Pig, gingen vrijdag 27 mei de strijd aan voor een heuse tour langs drie festivals op de Balkan. Een delegatie van deze Balkan Streets Festivals, die plaatsvinden in Servië, Bosnië en Kroatië, koos uiteindelijk voor Bombay Show Pig.

FPOZ: The Hague Music Export, begonnen onder de naam Fonds Pop Over Zee, bestaat nu zo’n drie jaar. De aftrap werd gegeven tijdens het 3VOOR12 jubileumfeestje in de kleine zaal van het Paard van Troje, waarbij het project werd gepresenteerd. In totaal was er 75.000 euro beschikbaar voor een periode van drie jaar. De eerste band die gebruik maakte van het fonds was HSSLHFF, die in oktober 2008 werd uitgezwaaid door de toenmalige wethouder van Cultuur Jetta Klijnsma. Eind vorig jaar maakte huidig wethouder van Cultuur, Marjolein de Jong, tijdens het 25-jarig jubileum van het Haags Pop Centrum (beheerder van het fonds) bekend dat de subsidie voor Fonds Pop Over Zee met twee jaar werd verlengd.

In drie jaar tijd hebben tientallen Haagse bands en acts met steun van Fonds Pop Over Zee kunnen optreden in het buitenland. Zo hebben onder andere Bagga Bownz, Kern Koppen, Charly & Gallus, John Dear Mowing Club, 2562, NiCad, Venus Flytrap, Cooper, DJ TLR, Legowelt, The Peptones, L4, Orange Grove en Headlife gebruik gemaakt van het fonds. In het begin van het fonds werd er vooral afgewacht tot artiesten zelf met een aanvraag kwamen om te spelen in het buitenland, maar tegenwoordig zoekt het fonds actief naar plekken in het buitenland waar Haagse artiesten kunnen optreden. Dat is ook de reden dat de naam van Fonds Pop Over Zee werd veranderd naar FPOZ: The Hague Music Export, om het internationale karakter van het fonds te bevorderen.

Eén van de resultaten hiervan is de samenwerking met de Stichting Spartak, de Nederlandse partner in de Balkan Streets Festivals die deze zomer plaatsvinden in Servië, Bosnië en Kroatië. Een tour langs deze drie festivals is dan ook de inzet vanavond. The Breakfast Club, Starcatcher en Bombay Show Pig maken vanavond kans om met steun van FPOZ op deze festivals te spelen. De drie bands spelen elk een set van 20 minuten, waarna drie promoters van de Balkan Streets Festivals bepalen welke band naar de Balkan mag. Als de drie bands hun set hebben gespeeld, gaat de jury van vanavond in beraad en mag het publiek genieten van een optreden van John Dear Mowing Club, dat tegenwoordig in steeds wisselende samenstelling optreedt. Vanavond heeft voorman Melle de Boer drummer Thijs van Teijlingen (Woot) meegenomen. De twee vullen elkaar erg goed aan op het podium en spelen een indrukwekkend optreden. Eén van de hoogtepunten in de set is als Thijs het ritme aangeeft door met een grote hakbijl op een houtblok in te slaan. Ook de zingende zaag is een mooie aanvulling. Je zou bijna John Dear Mowing Club naar de Balkan sturen.

Na het optreden van JDMC is het aan de jury om bekend te maken welke band op de Balkan Streets Festivals mag optreden. “We zijn erg onder de indruk van het niveau van de bands vanavond”, laat de jury weten. “Eigenlijk zouden ze alle drie zo op kunnen treden op de Balkan.” Maar er kan er toch echt maar één en de jury kiest voor de band Bombay Show Pig. “De band gaf een kleurrijke show waarbij elk bandlid belangrijk is voor de sound van de band.” Doorslaggevend punt daarbij was dat de band op alle drie de festivals past. “De drie festivals hebben elk een eigen identiteit en een eigen muziekcultuur. Het is belangrijk dat de winnende band zichzelf en Den Haag op elk van de festivals kan representeren.” De Balkan Streets festivals vinden plaats tussen 24 juni en 3 juli.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag