3VOOR12 Den Haag tipt Walk The Line 2011

Welke acts mag je niet missen?

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Het overvolle programma van de tweede editie van het Walk The Line Festival, vrijdag 13 en zaterdag 14 mei in Den Haag, kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Geen zorgen, 3VOOR12 Den Haag helpt je op weg door de tien acts te tippen die je eigenlijk niet mag missen. Doe er je voordeel mee, zullen we maar zeggen.

Welke acts mag je niet missen?

Het overvolle programma van de tweede editie van het Walk The Line Festival, vrijdag 13 en zaterdag 14 mei in Den Haag, kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Geen zorgen, 3VOOR12 Den Haag helpt je op weg door de tien acts te tippen die je eigenlijk niet mag missen. Doe er je voordeel mee, zullen we maar zeggen.

1) Broken Records
De Schotse band Broken Records bestaat uit vijf bandleden die allen een scala aan instrumenten bespelen. Met hun diversiteit aan achtergronden, gebruiken ze een wijde variatie aan stijlen die het geluid vormen van hun sterke indierock. Tijdens hun liveshow valt vooral het gebruik van de viool en accordeon op, waarmee ze hun Schotse roots willen bevestigen. De band bestaat sinds 2006 en heeft twee albums op zijn naam staan. Door NME werden ze al getipt als een van de meest veelbelovende bands van Schotland. Dit jaar touren ze door heel Europa en Amerika, maar eerst nog naar Den Haag voor een show die je dus niet mag missen.
Waar te zien: Vr. 13 mei om 19.30 uur @ Paard van Troje (grote zaal)

2) Marques Toliver
De nog jonge Marques Toliver weet mijn zijn soulvolle stem en geweldig vioolspel menig muziekliefhebber te ontroeren. Als straatmuzikant begon hij met muziek maken in zijn thuisland Amerika. Nu woont hij in Londen. Al zijn belevingen weet hij te beschrijven in teksten die uit zijn hart komen. Hij weet op een unieke manier soul, r&b en klassiek te combineren. Icoon Jools Hollands heeft de zanger al opgemerkt en vorig jaar stond Toliver dan ook in zijn show op de BBC. Een album heeft de zanger nog niet uitgebracht, maar zijn demo’s waren voor veel mensen genoeg bewijs van zijn talent. Laat je verrassen door deze troubadour uit Amerika.
Waar te zien: Vr. 13 mei om 20.30 uur @ SuperMarkt

3) Marcus Foster
Zijn eerste album moet nog uitkomen, maar de 24 jaar jonge singer-songwriter uit Londen is al een enorme hype op internet. Zijn MySpace-pagina telt inmiddels al zo’n 1,3 miljoen hits. Foster maakt melancholische muziek die in hetzelfde straatje als bijvoorbeeld Ben Howard, Starsailor en Richard Ashcroft (The Verve) valt te plaatsen. Op het Walk The Line festival zal hij een semi-akoestisch optreden geven, maar hij is druk bezig met het formeren van een band waarmee hij later dit jaar zal gaan touren.
Waar te zien: Vr. 13 mei om 20.45 uur @ Nutshuis

4) Rebekka Karijord
Eerder deze week werd de komst van de Noorse singer-songwriter Rebekka Karijord aangekondigd als vervanger van Kowalski. We hadden het niet beter kunnen treffen qua vervanging. Karijord maakt namelijk prachtige liedjes over angst, hoop, liefde, verlies en levenslust, zo schreef Fileunder over haar derde cd ‘The Noble Art Of Letting Go’ die nu ook te beluisteren is in de 3VOOR12 Luisterpaal. Hierop staat ook een nummer dat zij samen met Ane Brun schreef en opnam. Het belooft een indrukwekkend optreden te worden.
Waar te zien: Vr. 13 mei om 21.30 uur @ Zwarte Ruiter

5) Arsenal
In België is het producersduo Arsenal, bestaande uit Hendrik Willemyns en John Roan, al een echte grootheid. De band stond al op festivals als Werchter en Pukkelpop en is dit jaar op Dour en de Mainstage van Rock Werchter te zien. De twee concerten die de band eind mei geeft in de AB in Brussel (capaciteit 1800 man) waren in no-time uitverkocht. Zelf omschreef Arsenal de muziek als een mix van Afro en Brasilian vibes, house en wat hiphop en rock, wij noemen het gewoon een feestje. Ga dit zien nu ze nog niet de grote zalen van Nederland uitverkopen, want dat is ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd.
Waar te zien: Vr. 13 mei om 22.15 uur @ Paard van Troje (kleine zaal)

6) The Staves
De naam doet denken aan een willekeurige rockband uit het indiegenre, maar dat is The Staves allerminst. De drie Britse zusjes maken namelijk adembenemende folk/americana dat nog het meest doet denken aan een vrouwelijke versie van Mumford & Sons. De prachtige samenzang, mooie harmonieën en de lieflijke verschijning van Emily, Jessica en Camilla, maken The Staves als een act die je gezien moet hebben.
Waar te zien: Za. 14 mei om 18.45 uur @ Nutshuis

7) Idiot Glee
Zanger James Friley, die in zijn eentje de band Idiot Glee vormt, heeft een bijzondere achtergrond. Hij groeide op als mormoon in het Amerikaanse Kentucky. Toch speelde hij in zijn jeugd al in rockbands. Dat opstandige karakter is ook terug te vinden in zijn muziek. Hij schotelt je een mix van samples, synthesizers en zang voor, die samen een bijna sprookjesachtige sound vormen. Hij omschrijft zijn muziek zelf als “lome grooves”. Echte muziek om bij weg te dromen en te ontsnappen uit de realiteit. Zijn grootste voorbeelden komen uit de jaren 50 en in zijn set zul je ook covers horen, zoals ‘Ain’t no sunshine’ van Bill Withers.
Waar te zien: Za. 14 mei om 20.15 uur @ Zwarte Ruiter

8) PVT
Als Pivot maakten ze nog het instrumentale album ‘O Soundtrack My Heart’, nu zijn we drie jaar verder en heet de band PVT. Naast een andere naam, is PVT ook muzikaal een andere weg ingeslagen. Experimentele rock, ditmaal met zang. Het maakt de sound van de band net even toegankelijker en een stuk voller, zonder echter aan originaliteit in te boeten. Elektronica wordt nu subtiel gemengd met drums, bas en de zang van Richard Pike. Live gaan de bandleden los op oude synthesizers en experimenteren ze met vocalen en melodieën.
Waar te zien: Za. 14 mei om 20.45 uur @ Paard van Troje (kleine zaal)

9) Brasstronaut
Deze bijzondere band uit Canada is er echt een die je zal bijblijven. Het zeskoppige gezelschap laat je kennis maken met hun soul, jazz en indie mix. Voor hun shows gebruiken ze instrumenten als trompet, klarinet en xylofoon. De koperklanken van de trompet geven het een jazzy klank mee. Geen alledaagse instrumenten dus. In 2010 verscheen hun eerste, en vooralsnog enige, album ‘Mount Chimaera’. Het album kreeg lovende recensies en ook prijzen bleven niet uit. Vorig jaar was de band de ontdekking op vele zomerfestivals, waar ze indruk maakten met hun liveshow.
Waar te zien: Za. 14 mei om 21.45 uur @ Rootz

10) Cloud Control
Vlak voor Walk The Line op zaterdag overgaat in het nachtprogramma in het Paard van Troje, staat in de SuperMarkt de formatie Cloud Control op de line-up. De Australische formatie maakt een mix van folk, pop en indierock en speelde eerder samen met bands als Vampire Weekend, Supergrass, The Magic Numbers, The Temper Trap en Local Natives. Debuutalbum ‘Bliss Release’ leverde de band de Australian Music Prize voor Best Independent Record op en single ‘There’s nothing in the water we can’t fight’ is er een om niet snel te vergeten.
Waar te zien: Za. 14 mei om 23.30 uur @ SuperMarkt