Een Ongetemd succes: van kledinglijn tot feest

“We staan echt voor vrijheid en je eigen koers bepalen”

Susanne Kooijman ,

Het begon als een klein bedrijf van drie verwante geesten. Vrienden die iets Nederlands en echts wilden ontwerpen. In een garage aan de Scheveningse Haven ontstond het concept voor Ongetemd. “We begonnen met het ontwerpen van kleding, maar het liep al snel uit de hand.”, aldus een van de oprichters van Ongetemd, Dim Rooker. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over de kleding, de feesten en de filosofie achter Ongetemd.

“We staan echt voor vrijheid en je eigen koers bepalen”

Het begon als een klein bedrijf van drie verwante geesten. Vrienden die iets Nederlands en echts wilden ontwerpen. In een garage aan de Scheveningse Haven ontstond het concept voor Ongetemd. “We begonnen met het ontwerpen van kleding, maar het liep al snel uit de hand.”, aldus een van de oprichters van Ongetemd, Dim Rooker. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over de kleding, de feesten en de filosofie achter Ongetemd.

“We vonden de ontwerpen die uit Amerika kwamen niet mooi en vooral heel nep. We wilden iets echts maken. Met z’n drieën zijn we toen met het idee voor Ongetemd gekomen. Drie vrienden die allemaal al goed waren in hun eigen ding. De een in fotografie, de ander in film en grafisch ontwerp. We zijn toen met de kleding begonnen, maar wisten eigenlijk meteen al dat we er meer mee wilden. We wilden de mensen ontmoeten die dezelfde ideeën hebben. Zo zijn de feesten ontstaan. Dat liep toen zo uit de hand dat we die hebben verplaatst naar het Paard van Troje. We willen mensen inspireren en vinden het belangrijk om de mensen te ontmoeten die onze kleding dragen.”

De Ongetemd feesten in het Paard zijn uitgegroeid tot een groot succes. “We hadden het succes niet echt verwacht, maar we hebben er wel altijd in geloofd. We wisten dat het concept veel mensen zou aanspreken en we hebben er keihard voor gewerkt!” Tijdens de Ongetemd avonden wordt er goed op gelet dat er een juiste opbouw wordt gecreëerd. “De vorige keer hadden we een onwijs hard programma. Nu beginnen we met Splendid en speelt Kern Koppen later op de avond. Die wilden we graag voor een wat groter publiek laten spelen. Er wordt goed gekeken naar de opbouw en de lijn in het programma. DJ Tommi zal de avond afsluiten en dat wordt een groot feest!”

Vrijheid en het bepalen van je eigen koers zijn belangrijke speerpunten achter het merk Ongetemd. “We wilden het merk een Nederlandse naam geven, maar ook een naam die we niet zelf in hoefden te vullen. Dat mogen anderen voor ons doen. Het woord kan voor iedereen is anders betekenen. Het gaat om het hebben van vrije gedachten en het inspireren van anderen. We zijn allemaal bezig met onze passie en dat brengt ons samen. Ik kan bijvoorbeeld heel erg blij worden van een jongen op een BMX fiets. Of iemand die goed kan skateboarden. We bepalen wel een koers daarin hoor. Er zijn ook mensen met een passie voor schaken, maar dat past toch echt minder bij ons.”

Diverse artiesten worden gesponsord door het merk en lopen dus in de kleding van Ongetemd. “Het gaat heel organisch op dat gebied. We kiezen niet de artiesten die op dat moment bekend zijn. Het contact loopt vaak via via, en we ontmoeten daarna de band. Als het goed klikt, starten we een samenwerking. Bands zoeken soms ook contact met ons. De muziek moet ons wel aanspreken, en de artiest in kwestie moet serieus met zijn vak omgaan. Dat doen wij tenslotte ook!”

Met het succes van Ongetemd, kijkt Dim ook naar mogelijkheden buiten Den Haag. “We willen graag op tour door Nederland. We zijn al in gesprek met diverse zalen en we willen dan uitwisselingen verzorgen. Dat bijvoorbeeld Splendid of The Deaf in Groningen speelt, samen met lokale bands uit de Groningse regio. The Deaf speelt nu veel in Den Haag en voor hun is het dan ook weer een mooie kans om ergens anders te spelen. We zoeken sowieso naar meer mogelijkheden, dus ook buiten Den Haag.”

Het succes van Ongetemd blijft groeien, maar Dim kijkt nu al met trots terug op wat er is bereikt. “We zijn erg tevreden nu, ook over de bands die we sponsoren. We willen elke artiest de aandacht geven die ze verdienen. We volgen echt ons hart. We produceren de T-shirts van organisch katoen, maar dat schreeuwen we niet uit. We zijn geen geitenwollen sokken label, maar we kiezen er wel bewust voor om biologisch te zijn met de kleding. We zijn klein begonnen en dan is het makkelijk om zo’n keuze te maken. Goed doen is toch ook veel beter! Wie goed doet, goed ontmoet.”

Op vrijdag 1 april vindt de nieuwe editie van het Ongetemd feest plaats in het Paard van Troje. Op het programma staan optredens van Kern Koppen, Splendid, De Kraaien, The Phantom Four & Arguido, Krause en DJ Tommi. De presentatie is in handen van Dennis Weening. De aanvang is 21.30 uur en de entree 11 euro.