Parkpop 2011 belicht: Vinny

“We zijn nu Den Haag’s finest”

Loïs Koot ,

De Road to Parkpop werd 8 juni 2011 gewonnen door de 19-jarige rapper Vinny. Hij begon met rappen toen hij twaalf was. Geboren en getogen in Den Haag kwam hij al snel met hiphop in aanmerking. Vinny heeft de afgelopen twee jaar veel shows gegeven en heeft hij op bijna alle hiphopevenementen gestaan. Nu Vinny Road to Parkpop heeft gewonnen, is hij volgens z’n homie: “Den Haag’s finest”.

“We zijn nu Den Haag’s finest”

De Road to Parkpop werd 8 juni 2011 gewonnen door de 19-jarige rapper Vinny. Hij begon met rappen toen hij twaalf was. Geboren en getogen in Den Haag kwam hij al snel met hiphop in aanmerking. Nadat zijn broer hem kennis liet maken met de muziek van Dr. Dre en Snoop Dogg was hij meteen verkocht. Vinny heeft de afgelopen twee jaar veel shows gegeven en heeft hij op bijna alle hiphopevenementen gestaan. Nu Vinny Road to Parkpop heeft gewonnen, is hij volgens z’n homie: “Den Haag’s finest”.

Het duurde even voordat Vinny tevreden was over zijn werk. “Ik wilde me eigenlijk inschrijven voor de Grote Prijs van Nederland, maar als ik mee doe wil ik winnen en ik had niet het gevoel dat ik de prijs zou kunnen winnen. Toen Road to Parkpop eraan kwam heb ik tegen de boys gezegd: we gaan vijf levels omhoog en we gaan gewoon winnen. We doen gewoon ons best om een goede show neer te zetten”, aldus de winnaar van de Road to Parkpop.

Binnenkort komt zijn eerste EP ‘Afrikaan Zonder Baan’ uit. Voordat het zo ver was, heeft Vinny het nog geprobeerd in een groepsformatie. “De muziek deed het goed op de straat, maar écht muziek maken was het niet. Nu ben ik bezig met mijn nieuwe EP en die is al voor veertig procent af. Je kan de tracks dan gratis downloaden. Als je wilt mag je je saldo op mijn rekening storten, want ik heb altijd geld nodig. Dat is dus wat er aan zit te komen. Ik ben druk bezig met mijn nieuwe plaat. Het is hard werken, maar ook overleven, want ik ga nog gewoon naar school.”

Vinny blinkt uit doordat hij een paar metertjes groter is, zegt hij zelf. “Ik sta m’n mannetje op het podium. Natuurlijk heb ik voor een show wel zenuwen, maar als ik er eenmaal sta, dan is alles weg. Dan voel ik me heel goed. Ik probeer, ook gewoon met zo’n groot publiek als op Parkpop, een stukje van mezelf over te brengen. Ik wil dat het publiek me leert kennen en ik wil hun liefde gewoon voelen. Dat gevoel kan ik gewoon niet beschrijven.”

Het stukje dat Vinny van zichzelf wil overbrengen, is dat hij vroeger domme, maar ook slimme dingen heeft gedaan. “Wat ik eigenlijk met mijn muziek wil bereiken, is dat je gewoon naast je moeder of oma kan zitten en mijn muziek luisteren en dat ze het gewoon tof vinden. Daarom probeer ik ook zo min mogelijk te schelden in mijn tracks. Ik wil gewoon muziek maken waar iedereen naar kan luisteren. Wat ik tegen de jeugd wil zeggen, is dat je niet altijd alle dingen, die tof of stoer lijken, hoeft te doen. Ik heb zelf ook domme dingen gedaan, zo ben ik bijvoorbeeld ook opgepakt, maar wat wij met onze muziek willen overbrengen is: het hoeft niet zo te gaan. Daarom zeg ik tegen jongeren altijd: ga naar school, zoek een bijbaan en zorg dat je blijft staan.”

Vinny speelt om 17.00 uur op de Jupiler ‘Green’ Stage