Parkpop 2011 belicht: Tim Knol

“Ik vind het allemaal leuk om te doen”

Marije Pluym en Ferry Bovet ,

Een beetje festivalbezoeker kan dit seizoen moeilijk om Tim Knol heen. Met zijn rode wangen en zijn geblokte overhemden is de singer-songwriter in rap tempo het troetelkind van de vaderlandse muziekscene geworden. Ook de festivalboekers ontkomen niet aan de nuchtere West-Fries. Hij beklimt zo ongeveer alle podia die het festivalseizoen te bieden heeft.

“Ik vind het allemaal leuk om te doen”

Een beetje festivalbezoeker kan dit seizoen moeilijk om Tim Knol heen. Met zijn rode wangen en zijn geblokte overhemden is de singer-songwriter in rap tempo het troetelkind van de vaderlandse muziekscene geworden. Ook de festivalboekers ontkomen niet aan de nuchtere West-Fries. Hij beklimt zo ongeveer alle podia die het festivalseizoen te bieden heeft. Oerol, Paaspop, Pinkpop en Westerpop worden verblijd door zijn aanwezigheid en ook Parkpop mag in dat rijtje niet ontbreken. Hij heeft er in ieder geval alvast zin in: “Paaspop en Pinkpop zijn geweest en Parkpop komt er aan. Kleinschalig, grootschalig, ik vind het allemaal leuk om te doen.”

Knol lijkt nog niet goed te beseffen wat er rondom zijn persoontje allemaal gebeurt. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een jaar of twee geleden nog bijna nog niemand van hem had gehoord. “Het is allemaal zo vers en het ging zo snel. Op een gegeven moment mocht ik het voorprogramma van de band Johan doen en daar begon het allemaal mee. Toen mocht ik een plaatje uitbrengen bij Excelsior. Het was een avontuur waar ik in dook. Het gaat zeker snel en het is heftig allemaal. De tweede plaat is net uit. Ontzettend spannend vind ik het.” Dat de boel in een stroomversnelling terecht is gekomen blijkt ook wel uit de tour die de zanger onlangs door Indonesië maakte en die waarschijnlijk ook een vervolg krijgt. “Dat was een soort verkenningstourtje. We wilden kijken of de mensen daar geïnteresseerd waren in onze muziek. De reacties waren ontzettend enthousiast dus we gaan binnenkort weer terug.”

Na zijn droomdebuut wat, hoe kan het ook anders, simpelweg de naam ‘Tim Knol’ droeg, bracht de zanger onlangs zijn tweede album uit. ‘Days’ is door recensenten laaiend enthousiast ontvangen. Superlatieven als ‘formidabel’ en ‘voortreffelijk’ vliegen je om de oren als je de recensies erop naslaat. Maar waarin verschilt deze plaat nu van de eerste: “Ik ben er zo intensief mee bezig geweest. We hebben ontzettend veel gespeeld en dat hoor je terug. Het is een echter bandplaat geworden. Bij de vorige plaat hebben we niet gerepeteerd en zijn we direct de studio ingedoken. Dat is het verschil”, aldus Knol.

Naast alle festivals is de zanger ook druk met radio maken. Iedere woensdagavond is hij van 19.00 uur tot 21.00 uur te horen op KX Radio. “Ik maak een programma en dat is één keer per week eigen muziek draaien. Gewoon twee uur lang knallen.” Dat de Knol geen prater is blijkt ook wel in de opzet van zijn radioprogramma dat de ludieke naam ‘Op Knolle Toeren’ draagt. “Er wordt weinig gepraat en veel muziek gedraaid. Soms praat ik wel over de nummers die ik draai, maar het is vooral muziek. Ik draai wel dertig tot veertig liedjes per uitzending.” En voor die playlist laat Knol zich inspireren door zijn eigen muzieksmaak. “Mijn helden zijn Neil Young, Bob Dylan en gave soulartiesten als Otis Redding en William Bell. Wilco, Bryan Adams en Teenage Fanclub vind ik ook leuk. Ik houd van goede popliedjes. Johan uit Nederland zit daar ook bij. Dat hoor je wel terug.”

Zondag 26 juni staat Tim Knol dus op Parkpop, dan kun je zelf beoordelen of hij de lyrische vergelijkingen met onder andere zijn voorbeeld Neil Young kan waarmaken. De zanger zelf hoopt vooral dat de mensen hem zien als een muzikant. Eentje die lekker zijn eigen liedjes speelt. ‘Gewoon lekker live’.

Tim Knol speelt om 17.25 uur op de Staedion ‘Yellow’ Stage