Parkpop 2011 belicht: The Crookes

“We willen heel groot worden in Nederland, dat is ons grote plan”

Ramon Keyzer ,

The Crookes zijn ondanks de nog relatief korte historie al wel een graag geziene gast in Den Haag. In iets meer dan een jaar tijd speelden ze al op het Walk The Line Festival, in ’t Paard van Troje en straks op Parkpop. Daar mogen ze op zondag 26 juni om 13.00 uur de aftrap verzorgen. 3VOOR12 Den Haag sprak drummer Russel Bates en gitarist Alex Saunders over Parkpop, optreden in Nederland en het afgelopen jaar waarin er voor de band veel is gebeurd.

“We willen heel groot worden in Nederland, dat is ons grote plan”

The Crookes zijn ondanks de nog relatief korte historie al wel een graag geziene gast in Den Haag. In iets meer dan een jaar tijd speelden ze al op het Walk The Line Festival, in ’t Paard van Troje en straks op Parkpop. Daar mogen ze op zondag 26 juni om 13.00 uur de aftrap verzorgen. 3VOOR12 Den Haag sprak drummer Russel Bates en gitarist Alex Saunders over Parkpop, optreden in Nederland en het afgelopen jaar waarin er voor de band veel is gebeurd.

Iets meer dan een jaar geleden speelden The Crookes hun allereerste optreden buiten Engeland op het Haagse Walk The Line Festival. In de Zwarte Ruiter brachten zij hun frisse catchy britpop voor het eerst aan het Nederlandse publiek. Een jaar later spreekt 3VOOR12 Den Haag de vier keurige jongemannen op de Grote Markt, vlak voor de plek waar het in Nederland begon. Trots blikt Russel Bates, de meest welbespraakte van het stel, terug op dat optreden; “We waren toen heel gespannen om voor het eerst buiten Engeland te spelen, maar het publiek reageerde erg enthousiast. Er werd gedanst en gejuicht en we voelden ons meteen thuis. De sfeer op het festival was erg goed en het was erg zonnig, net als nu trouwens. Steeds als we in Den Haag spelen schijnt de zon, dat belooft wat voor Parkpop.”

Sinds het Europese debuutoptreden is er veel gebeurd met The Crookes. Na enkele singles bracht de band een EP uit en speelden de Engelsen veel, om vervolgens in maart dit jaar het officiële volwaardige debuutalbum ‘Chasing After Ghosts’ uit te brengen. “We speelden een aantal keer in Nederland waaronder twee keer op EuroSonic begin dit jaar”, vervolgt de uiterst vriendelijke drummer. “Als je het zo opsomt is er eigenlijk best veel gebeurd”, lijkt Russel zich ineens te realiseren. “Het publiek hier op het Europese vaste land is heel anders dan thuis in Engeland. Hier lijkt het publiek zich minder bewust te zijn van wat ze doen. Wij Britten staan vaak met een houding van ‘overtuig me maar’. De reactie in Nederland is erg dankbaar terwijl wij toch ver hiervandaan wonen, dat is erg speciaal. Het publiek in Europa is fantastisch, geweldig om te zien hoe ze hier dansen en hoe ze hun ledematen bewegen, vooral in Nederland.”

Op Parkpop mag het Britse kwartet om 13.00 uur het spits afbijten. Pas sinds ze geboekt zijn, hebben ze zich een heel klein beetje verdiept in het festival. “Het schijnt het grootste gratis festival ter wereld te zijn”, vertelt Alex vertwijfeld. Dan krijgt hij het Parkpop jubileumboekje te zien met een luchtfoto van één van de hoofdpodia op de cover. Hij schikt overduidelijk; “Wow, dat is fantastisch, briljant, en waar spelen wij dan? Op het hoofdpodium? Echt waar? Dat is indrukwekkend” stamelt hij verrast om grappend verder te gaan. “Kijk, dat zijn wij (wijzend naar een stipje op het podium) en dan zal het publiek ‘ga weg, je verveelt me’ roepen, hahaha”. Serieus gaat hij verder; “Ja we mogen ons erg gelukkig prijzen om daar te kunnen spelen voor zo veel mensen. Hoeveel mensen bezochten het festival vorig jaar? 250.000 mensen?!? Goeie god, dat is veel. Laten we ons doel dan maar stellen heel groot te worden in Nederland, ja dat is ons grote plan.”

The Crookes is absoluut een band om voor naar Parkpop te gaan. En waarom? De band ligt het zelf toe. Bescheiden als ze zijn vertellen ze eerst dat Parkpop niet te vergelijken is met welk ander festival dan ook in Nederland. “En natuurlijk omdat The Crookes er spelen. Wij zijn erg Brits en de mensen hier vinden dat blijkbaar erg leuk, vreemd want mensen in Engeland haten het dat we Brits zijn”, grapt Alex. “Het wordt fantastisch, iedereen zou moeten komen. Speciaal voor het grote podium op Parkpop zullen wij grootse gebaren maken zodat het voor iedereen zichtbaar is, we zullen veel heen en weer lopen om de enorme ruimte te vullen, grappen Russel en Alex samen. “En weet je wat, wij gaan ervoor zorgen dat er dit jaar meer publiek komt, zeker 300.000!”

The Crookes speelt om 13.00 op Jupiler 'Green' Stage