Parkpop 2011 belicht: Di-rect

“We hebben wat goed te maken”

Cok Jouvenaar ,

In 2002 en 2006 stond Di-rect ook al Parkpop. Het optreden van vijf jaar geleden viel letterlijk en figuurlijk in het water. Niet alleen kwam de regen met bakken naar beneden, ook speelde Nederland de halve finale WK voetbal. Een goede reden voor revanche. Bassist Bas van Wageningen en zanger Marcel Veenendaal leggen de plannen hiervoor op tafel.

“We hebben wat goed te maken”

In 2002 en 2006 stond Di-rect ook al Parkpop. Het optreden van vijf jaar geleden viel letterlijk en figuurlijk in het water. Niet alleen kwam de regen met bakken naar beneden, ook speelde Nederland de halve finale WK voetbal. Een goede reden voor revanche. Bassist Bas van Wageningen en zanger Marcel Veenendaal leggen de plannen hiervoor op tafel.

“De derde keer Parkpop is heel bijzonder, maar we hebben ook wat goed te maken”, valt Bas gelijk met de deur in huis. “In 2006 sloten wij het festival af en tijdens ons optreden was het echt heel slecht weer. We hadden al ons gage in vuurwerk gestopt, maar het overgrote deel van het publiek was al naar huis vanwege de wedstrijd. Het Nederlands elftal werd uitgeschakeld en wij speelde voor een handjevol mensen. Dit jaar moet het anders zijn. Er is in ieder geval geen EK of WK.”

Toen Di-rect de eerste keer op Parkpop speelde was Bas 17 jaar. “Binnen de band was dit voor mij persoonlijk misschien nog wel het meest bijzonder, omdat ik recht achter het Zuiderpark ben opgegroeid. Als klein kind heb ik alle edities meegemaakt, eerst in de kinderwagen. Parkpop was voor mij het evenement van het jaar. Dit gaat zover dat twee jaar voordat ik er zelf speelde ik nog fanatiek deelnemer was van de zakkenactie. Je kreeg een knaak voor elke vuilniszak.”

Marcel is nog onbekend met Parkpop: “Ik ken het een beetje, maar ik ben er nog nooit geweest. Het is een gratis festival, dat vind ik erg kicken. Het record is geloof ik 300.000 mensen, zoveel heb ik er nog nooit bij elkaar gezien. Op Beatstad waren er 45.000 mensen en dat was al immens. Prachtig. Al deze mensen willen een ‘good time’. In deze formatie hebben we naast Beatstad ook op KoninginneNach gespeeld. Op beide festivals regende het keihard. Ik hoop echt dat we nu met de zon in ons gezicht de mensen mogen groeten.”  Bas: “Toch is het raar. Ik kan mij niet herinneren dat het, als wij buiten Den Haag spelen, regent. Misschien is het iets met Di-rect en Den Haag? Uiteindelijk kan het weer de gig niet verpesten. Beastad was stortregen en waanzinnig.”

De bandleden zien ‘This Is Who We Are’ als een debuutplaat. Duidelijk een nieuw begin met z’n vijven. Marcel: “We hebben een te gek jaar gehad en we gaan nu onze tweede plaat opnemen.” De vraag is of er op Parkpop al nieuw materiaal wordt gespeeld. “Het is spannend, want Parkpop is ons eerste weekend nadat we de basis voor de nieuwe plaat hebben opgenomen”, laat Bas weten. “We zijn dan net terug uit Brussel. Dan kan het uit enthousiasme gebeuren dat we twee nieuwe stukken spelen.” De band zit midden in het creatieve proces. “De bron kan van drie kanten komen. Van Spike, Vince en Marcel. Marcel komt dagelijks met iets nieuws. Een soort luxe probleem. We hebben iets van dertig stukken terwijl er maar dertien op de nieuwe plaat komen.”

Bas vervolgt: “In de ICP Studio nemen we de basis op. In de Basement nemen we nog wat extra partijen op. Lekker een maand de tijd in onze eigen omgeving. Eind oktober zal de nieuwe plaat uitkomen en eind van de zomer de nieuwe single. Deze studio stond op mijn verlanglijstje, want de studio onderscheidt zich in ruimte, akoestiek en spullen van andere studio’s. We gaan de plaat zelf produceren, samen met James Lewis. De samenwerking is in 2009 ontstaan en tijdens de opnames is hij het zesde bandlid.”

Di-rect is geen afsluiter op Parkpop, maar daar zitten de mannen niet mee. Bas: “In 2006 sloten we af, nu staan we voor Jamie Cullum, om 19.00 uur. Een prachtige tijd voor Parkpop waar veel dagjesmensen en families komen. Vroeger staarde we ons blind om afsluiter te zijn. Maar dit is een mooie plek. Waardevoller ook.” Spike speelt zelfs twee keer op Parkpop. Vroeg in de middag met The Deaf en in de avond met Di-rect. Bas haakt hier op in: “Volgens mij een unicum. Dit is supervet. Spike heeft meer energie dan een gemiddeld persoon. Spike is net zo gefocused en hyper bij ons als bij The Deaf. Ik denk dat niemand ooit met twee eigen bands op Parkpop heeft gestaan. Ik sta vooraan bij The Deaf. Kicken band!” Marcel spreekt zijn voorkeur uit voor het optreden van Graffiti6. “Bij Giel hebben we een cover gedaan van ‘Stare into the sun’, ik wil wel zien hoe het origineel live klinkt.”

Di-rect speelt om 18.55 uur op de Staedion ‘Yellow’ Stage