La Pegatina laat de stijve Nederlanders swingen

‘La Pegatina est acqui’

Marije Pluym | Foto's: Michella Kuijkhoven ,

De Catalanen van La Pegatina bliezen vorig jaar tijdens Lowlands het zeil uit de Lima tent. Met hun Spaanse feestmuziek zijn ze inmiddels graag geziene gasten op festivals. Zo ook dit jaar op Parkpop.

‘La Pegatina est acqui’

De Catalanen van La Pegatina bliezen vorig jaar tijdens Lowlands het zeil uit de Lima tent. Met hun Spaanse feestmuziek zijn ze inmiddels graag geziene gasten op festivals. Zo ook dit jaar op Parkpop.

GEZIEN:
La Pegatina @ Parkpop, Jupiler Stage, zondag 26 juni om 14.40 uur

MUZIEK:
Terwijl de zon definitief probeert door te breken boven het Parkpopterrein is het op het veld voor de Jupiler Stage al een verhitte bende. Het Spaanse gezelschap La Pegatina zet het hele veld op haar kop met hun zonnige rumbaklanken. De Pegatina’s lijken in eerste instantie een ongeorganiseerd zooitje, maar niets is minder waar. Met zijn zevenen nemen ze het hele podium in beslag en niemand speelt hierin de hoofdrol. Van accordeonist tot drummer en van zanger tot gitarist, de één na de ander treedt op de voorgrond en als een sneltrein donderen de zonnige nummers het publiek in. Wie dan nog stil kan blijven staan is vanmorgen écht met het verkeerde been uit bed gestapt.

PLUS:
Dat er een flinke afstand tussen de band en het publiek zit lijkt niemand te deren. Opgehitst door de aanstekelijke klanken doet het hele veld de dansjes van de band na en ontstaat er zelfs een heuse polonaise. Het is al veel te snel tijd voor het obligate voorstelrondje (onder andere muzikaal begeleid door de klanken van ‘I will survive’ en ‘Seven nation army’). Zelfs de crew wordt door het publiek met een luid gejuich bedankt. En dan is het alweer tijd voor het laatste nummer waarna de band zonder angst het dolgedraaide publiek in duikt. Ooit stelde de band in een interview dat ze iedereen blij wil maken. Dat is met dit optreden ook zeker gelukt. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en het is duidelijk dat ze al een hele rits optredens achter de rug hebben. Dat maakt ze echter zeker niet blasé. Integendeel zelfs. De bandleden hebben misschien zelf nog wel de grootste lol.

MIN:
Die ene wolk die steeds hardnekkig voor de zon probeert te kruipen.

CONCLUSIE:
La Pegatina is de festivalband bij uitstek. Opzwepend, vrolijk en dansbaar. Dat het overgrote deel van de nummers Spaanstalig is lijkt niet uit te maken. De Spanjaarden laten iedereen meebrullen van plezier. Na het zeil van de Limatent hebben ze nu ook het dak van het Jupiler Stage afgeblazen.

CIJFER:
9