De maffe mash-ups van Memphis Maniacs

Een coverband als afsluiter op Parkpop, dat kan toch niet goed gaan?

Frank Veldkamp | Foto’s: Linda Bruggeman ,

Pak de beat van de ene hit, mix daar de vocalen van een andere hit overheen en je hebt een combinatie die soms, heel soms, leuk uitpakt. 2 Many DJ’s hebben met hun Radio Soulwax albums het startschot voor de mash-up rage gegeven. Ondertussen is iedere plaat wel een keer over een andere gelegd en zijn mash-ups ‘zooo 2009’.

GEZIEN:
Memphis Maniacs @ Parkpop, Jupiler Stage, zondag 26 juni om 19.30 uur

MUZIEK:
Enter Memphis Maniacs. Met een dikke doei naar de dj’s gooien de Nijmegenaren de draaitafels en laptops met mixsoftware op de schroothoop en maken ze met échte instrumenten live mash-ups van bekende hits.

PLUS:
Het gegeven is simpel en valt of staat met de uitvoering. En die is dik in orde bij Memphis Maniacs. De muzikanten beheersen hun instrumenten, weten hoe ze een show moeten neerzetten en laten zich niet afleiden door bandgenoten die tegelijkertijd een heel ander nummer staan te spelen. De band tilt zowel het fenomeen mash-up als het concept coverband naar een hoger niveau, waarmee het resultaat meer is dan de som der delen. Een cd van de heren zou niets toevoegen, dit moet je live meemaken. Wie niet dansen wil kan luidkeels ‘raad de plaat’ spelen met vrienden of toevallige voorbijgangers. De rockposes, Spinal Tap-momentjes en stunts als de-zanger-op-de-geluidstoren zijn niet van de lucht en zorgen voor een ongekende feeststemming bij het publiek. AC/DC, Eurythmics, Nirvana, A-Ha, Chemical Brothers, Daft Punk, Metallica, Kylie Minogue, de hele arbeidsvitaminen komt in sneltreinvaart en dwars door elkaar voorbij. Kortom, de ideale band voor een feestje met de hele familie. De ideale band dus, voor een festival als Parkpop.

MIN:
Op papier is Memphis Maniacs een coverband zonder eigen materiaal met een heel arsenaal aan ingestudeerde podiumtrucjes.

CONCLUSIE:
Watdefuk. Memphis Maniacs is driedubbel feest: een feest der herkenning, een feest-vibe tot in de toilethokken en een feestelijk ons-kent-ons gevoel omdat de rest van de Parkpopbezoekers voor dertigste keer naar Di-rect staat te kijken aan de andere kant van het veld en niet weet wat ze mist. Op een andere locatie of ander tijdstip kan Memphis Maniacs heel anders uitpakken, maar vanavond komt alles samen en werkt het als een Poolse gastarbeider op acid. Eén en één is in dit geval, geheel in Spinal Tap traditie:

CIJFER:
11