Stichting Blues aan Zee viert tienjarig jubileum Stichting Blues aan Zee viert tienjarig jubileum

Een terugblik op de geschiedenis van een bluesmachine

, Renate Heins

Stichting Blues aan Zee viert tienjarig jubileum

Een terugblik op de geschiedenis van een bluesmachine

Renate Heins ,

Stichting Blues aan Zee. Een begrip in de Nederlandse blueswereld. In 2001 is deze stichting in het leven geroepen ten bate van het organiseren van bluesevenementen, zoals het jaarlijks terugkerende Blues aan Zee Festival. Het doel van Stichting Blues aan Zee in het kort: het promoten van (live) bluesmuziek. Enkele jaren met hoogtepunten uit de geschiedenis van deze bijzondere stichting worden hieronder uitgelicht.

Een terugblik op de geschiedenis van een bluesmachine

Stichting Blues aan Zee. Een begrip in de Nederlandse blueswereld. In 2001 is deze stichting in het leven geroepen ten bate van het organiseren van bluesevenementen op initiatief van Anton van Meerkerk,  door Anton van Meerkerk en bijgestaan door Ger Bus en Max Herpers. Later is hier Joke Meinderts aan toegevoegd en is Max Herpers vervangen door Frits Krieg. De stichting spant zich elke maand ervoor in een bluesavond in Monster te organiseren - in de vorm van een jamsessie dan wel een geprogrammeerd evenement - en organiseert tevens het jaarlijks terugkerende Blues aan Zee Festival, naast enkele workshops/clinics op bluesgebied. Het doel van Stichting Blues aan Zee in het kort: het promoten van (live) bluesmuziek. Enkele jaren met hoogtepunten uit de geschiedenis van deze bijzondere stichting worden hieronder uitgelicht.

2001 Zaterdag 3 februari 2001: de debuutavond van Stichting Blues aan Zee, met McAnthony’s Bluesgang in zaal Fata Morgana te Monster. Met 130 man aan publiek een daverend succes. Het publiek schreeuwde om meer en zo geschiedde het. Vele jamsessies (met ondermeer een verrassingsoptreden van Ana Popovic) en optredens van bands als The Muddy Waters Tribute Revue, T-99, Blues Clinic, Dicky Greenwood, Guitar Ray & the Rhythm Dukes  volgden.

2002 Het éénjarig bestaan van Stichting Blues aan Zee wordt ingeluid op 02-02-02 (tevens dé dag van WimLex en Maximá) middels een bijzonder optreden van The Blues Summit,  bestaande uit muzikanten uit onder andere: Livin’ Blues, Cuby + The Blizzards en Focus. 2002 is tevens het jaar dat het eerste Blues aan Zee Festival wordt georganiseerd in het voormalig klooster De Noviteit te Monster, met achttien handgeselecteerde namen op de poster en Julian Sas als de headliner van het festival.

2004 De eerste cd-presentatie is een feit: Barking Luke & The Gadget Blues Band presenteren hun cd in De Noviteit. Tevens volgt een optreden van Amerikaanse blueslegende John Prider - bekend van Muddy Waters -, begeleid door het driekoppige Little Boogie Boy Bluesband. Het jaarlijks terugkerende bluesfestival huisvest ditmaal zowel in de opening als in de afsluiting twee grote namen, respectievelijk de Amerikaanse groep Tino Gonzales & The Fatman Bluesband en de Australische Dave Hole & Band. Op 11 december volgt nog een optreden van Nederlands’ legendarische band Livin’ Blues (thans Blues a Livin’).

2005 Het vierde jaar wordt geopend met The Fusebusters en kort daarna Barrelhouse. Wat verder in de tijd volgen nog Blues Treat, jonge talenten JJBluesband, Plectra en Erik Steckel (14), Flight 505, het eerbetoon aan de overleden John Lagrand met Nederlandse muzikale grootheden, Too Mutz Bluesband en Drumbo Brown Bluesband. Hoogtepunt was een recordbrekend festival qua optredens (met onder andere Bullfrog Blues Machine met Dedee Priest, Blues Lee, Blues B.V. en John Norrie band), bezoekersaantal (400; 50 procent meer dan voorheen) en sfeer, met name te danken aan een grootse promotiecampagne. Ook wel het einde van tegenvallende bezoekersaantallen en daarmee financiële onrust.

2006 Het lustrumconcert van Stichting Blues aan Zee wordt gevierd met Cuby & The Blizzards; een grote wens van het bestuur. Niet alleen vanwege het vijfjarig bestaan een bijzonder jaar, maar ook vanwege de eerste editie van de Barre Blueskroegentocht op diverse locaties met zes optredens die allemaal gratis te bezoeken waren, geopend door wethouder Ewald van Vliet (met een eigen gitaarsolo). Ook werd er een bluesevenement voor kinderen georganiseerd en wederom een succesvol en uitverkocht (450 kaarten) bluesfestival.

2008 In tegenstelling tot voorgaande jaren, wordt ditmaal de verjaardag niet in Monster, maar in Poeldijk gevierd met Family Style en The Spikes. Ook wordt aangekondigd dat er voortaan op WOS Radio iedere woensdag geluisterd kan worden naar bluesmuziek en dat men voorzien wordt van het laatste bluesnieuws, live gepresenteerd door Frits Krieg. Voorts keren twee oude gezichten terug met Dicky Greenwood en Barking Luke & The Gadget Bluesband. Ook de Barre Blueskroegentocht - geheel in traditie geopend door een notabele: loco-burgemeester Maarten van der Zwan op drums - en het Blues aan Zee Festival (afgesloten door Paul Oscher (ex-Muddy Waters) toonden zich oude bekenden. Een bijzonder evenement is ‘The Battle of the Bluesharps: John Lagrand Contest 2008’, dat Blues aan Zee samen met het John Lagrand Fonds organiseert.

2010 Het negende Blues aan Zee Festival was met een bezoekersaantal van 500 volledig uitverkocht. Deze editie bood een podium aan een divers allooi met optredens van onder andere The Tonomats, Les Chats Cadiens, Howlin´ Bill, Lilttle Kim and the Alley Apple 3, Jay Tamkin Band en Nico Wayne Toussaint & band. Het festival is het meest succesvolle van de afgelopen jaren en weer een zege voor de organisatie.

2011 De geoliede machine die Stichting Blues aan Zee heet, stoomt nog steeds verder en heeft een aantal mooie dingen in het verschiet liggen: het jaar werd officieel geopend met King Mo op 8 januari 2011, de verjaardag wordt gevierd met de Amerikaanse schone Dana Fuchs (gevraagd naar aanleiding van haar optreden op Parkpop in 2009), er staat een optreden van Mr. Boogie Woogie op de planning, er volgen uiteraard nog vele jamsessies alsook nieuwe edities van de Barre Blueskroegentocht en het Blues aan Zee Festival en nog veel meer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag