Festivalkriebels 2011: Plein Open

Ethereal vervangt Rät N FrikK

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

De zeventiende editie van het gratis toegankelijke festival Plein Open vindt op zaterdag 23 juli plaats op het Spuiplein in Den Haag. Ook dit jaar is er weer de dubbele podiumopstelling waarbij de twee podia met de ruggen tegen elkaar staan met een doorlopend programma. Ethereal vervangt Rät N FrikK, waarmee het programma compleet is.

Ethereal vervangt Rät N FrikK

De zeventiende editie van het gratis toegankelijke festival Plein Open vindt op zaterdag 23 juli plaats op het Spuiplein in Den Haag. Ook dit jaar is er weer de dubbele podiumopstelling waarbij de twee podia met de ruggen tegen elkaar staan met een doorlopend programma. Ethereal vervangt Rät N FrikK, waarmee het programma compleet is.

24 juni: Vorige week werd bekend dat de Haagse dance formatie Rät N FrikK niet zal optreden op Plein Open. Inmiddels is de vervangende act bekend; de deels Haagse metalband Ethereal. De band won als eerste metalband ooit de Grote Prijs van Nederland. Hoewel Rät N FrikK niet meer zal optreden, is frontman Rät wel degelijk vertegenwoordigd op het festival. Hij zal namelijk een drietal gastoptredens gaan doen. Dit zal zijn om 14.00 uur met Groove Embassy (Podium West), om 18.00 uur met Clipslice (Podium West) en om 00.30 uur met Dahl (Zwarte Ruiter).

15 juni: Met de toevoeging van de Haagse formatie Bagga Bownz is het programma van Plein Open 2011 rond. De band maakt een mix van hiphop en metal. De band tourde met de Leidse dj Armin van Buuren de wereld over en speelde onder andere in Oekraïne, Argentinië, Australië, Libanon, Amerika, Rusland, Slovenië, Polen en Israël. Aan de opvolger van debuutalbum 'Done With The Pain' wordt op dit moment hard gewerkt, maar eerst staat de band nog op het Spuiplein.

9 juni: Het festival heeft vandaag het binnenprogramma bekend gemaakt. Op de Grote Markt kun je terecht in de SuperMarkt, Zwarte Ruiter en September en ook in De Vinger kun je naar de afterparty van Plein Open. Optredens zijn er onder andere van Vuigtuig, Nederlandstalige rock ’n’ roll en runner-up van de BeachBattle 2011. Voor melodische powerpop met een rauwe omlijsting kun je terecht bij Dahl en Dawn Patrol zorgt voor een flinke dosis surfmuziek. De band speelt instrumentale songs uit de 50's en 60's. Slyder is het muzikale antwoord op Jackson Pollock. Geen songs, geen afspraken, geen schema’s, toonsoorten, rifs of ritmes, maar pure improvisatie. Slopende drones, sussende intermezzo’s, tintelende breaks en explosieve apotheoses. Ook de winnaar van de Rob Acda Award 2010, The Red17, treedt op. De band speelt energieke poprock en bracht eerder dit jaar single ‘Move on’ uit. DJ Schmerzlabor, beter bekend als Guy Tavares (Orange Sunshine, Unit Moebius), en de dj’s van D’agga D’agga maken het programma van Plein Binnen compleet. Plein Binnen gaat om 23.00 uur, na het buitenprogramma, van start en is gratis toegankelijk.

1 juni: Wederom drie nieuwe namen voor Plein Open. Zo zal onder andere de band Moonpilot optreden. De tot 3FM Serious Talent uitgeroepen formatie maakt Britpop en won met debuutalbum ‘Control’ de Haagse Popprijs voor ‘Beste cd’  van 2010. Ook Woot zal optreden op Plein Open. De band maakt op de jaren ’60 geïnspireerde psychedelische indiepop met een eigen catchy geluid. Vorig jaar stond de band onder andere op de festivals SXSW (Amerika) en Crossing Border. De band Groove Embassy won met hun eerste optreden de wedstrijd ‘Het Oor van Erasmus’. De formatie maakt een mix van soul en funk en doet vooral denken aan acts als Jamiroquai. Op dit moment is de band druk bezig met een EP die deze zomer uit moet komen.

18 mei: Het festival blijft met nieuwe namen komen, en zo ook vandaag wederom drie nieuwe bevestigingen. Zo zal onder andere The Consolers optreden. Deze gloednieuwe band met leden van Moore en All Missing Pieces trad voor het eerst op tijdens de albumpresentatie van The Deaf in het Paard en maakt swingende jaren ’60 muziek in de stijl van bijvoorbeeld The Beatles. The Must Haves is een nieuwe band met zanger/gitarist Ivar Keuren (The Crowd, Johnnie Stalker) en oud-leden van Sonic Litter. Met hun mix van garagerock en punk staan ook zij op Plein Open. Tot slot is ook Meet The Storm bevestigd. De band kenmerkt zich door een originele mix van hardcore en punk met een snufje southern rock. Onlangs bracht de band de EP ‘Sailing on a Broken Compass’ uit.

11 mei: Opnieuw vier nieuwe namen naar buiten gebracht vandaag. Eerder maakte de band het al via Facebook bekend, maar nu is ook door de organisatie naar buiten gebracht dat Burma Shave dit jaar zal optreden op Plein Open. De in 1984 opgerichte band stond in 1996 ook al op Plein Open, en doet dit jaar een reeks reünieoptredens die wordt afgesloten op Plein Open. Ook de indie/dance formatie GardenFest is bevestigd. Analoge synths, straffe vocalen en beukende drums zijn de ingrediënten voor de formatie met leden van Mental Marble en Sobchek. The Tonomats zet met het vorig jaar gepresenteerde album ‘Panaramic 200’ de surfmuziek weer op de kaart. Gebruik makend van zoveel mogelijk authentieke instrumenten en gekleed in de 60’s look is het de vintage surfband van nu. De vierde en laatste act die vandaag bekend is gemaakt, is de Haagse bluesband DUF, gespot tijdens de tweede editie van The Hague Bandstand in het Koorenhuis. Het jonge trio heeft maar één missie: Den Haag weer omtoveren tot een echte bluesstad.

4 mei: Aan de line-up van Plein Open zijn vandaag drie nieuwe namen toegevoegd. Zo zal onder andere het Haagse urban dance duo Rät N FrikK optreden. Afgelopen week sloot de formatie tijdens het Life I Live Festival het podium op het Kerkplein af, waar ze een goed feestje wisten te bouwen. Op Plein Open zullen zijn dat nog eens dunnetjes over doen. Ook de hiphopformatie ZiRe zal optreden. In 2010 stonden de hiphoppers op de XStage van Parkpop en behaalden zij de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Ook werd de EP ‘Schaakstuk’ uitgebracht. De derde en laatste bevestiging is die van de band Pleen. De band won vorig jaar de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent tijdens de Haagse PopWeek. De band maakt akoestische pop.

20 april: Er zijn vandaag vier namen bekend gemaakt. Allereerst is Handsome Poets bevestigd, dit festivalseizoen ook te zien op het Life I Live Festival en Vlietpop. De band bracht onlangs hun debuutalbum uit vol pophits met onder andere de hit ‘Dance (The war is over)’. Ook Houses, in januari nog op Noorderslag, staat op Plein Open. De indierockformatie heeft net de opnames achter de rug voor hun debuutalbum dat later dit jaar zal verschijnen. Ook staat er veel nieuw talent op het festival, waaronder dj/producer Clipslice. De student sonologie combineert dubstep met idm, glitch en drum ’n bass en is tevens te vinden op Antilounge 8. Tot slot is ook de komst van Buoy Royale bekend gemaakt, een urban songwriter en maakt naar eigen zeggen “heldere catchy synth beats en coole samples en teksten”.