Festivalkriebels 2011: Bevrijdingsfestival Den Haag

Programma compleet met oud-zanger Toto

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Den Haag heeft dit jaar voor het eerst een officieel bevrijdingsfestival. Op donderdag 5 mei vindt het gratis toegankelijk Bevrijdingsfestival Den Haag plaats op en rond het Spuiplein, waar een uitgebreid programma vol muziek, theater, cabaret en literatuur bezocht kan worden. Het programma is met de bevestiging van Bobby Kimball (Toto) compleet.

Programma compleet met oud-zanger Toto

Den Haag heeft dit jaar voor het eerst een officieel bevrijdingsfestival. Op donderdag 5 mei vindt het gratis toegankelijk Bevrijdingsfestival Den Haag plaats op en rond het Spuiplein, waar een uitgebreid programma vol muziek, theater, cabaret en literatuur bezocht kan worden. Het programma is met de bevestiging van Bobby Kimball (Toto) compleet.

31 maart: Met de toevoeging van Bobby Kimball, de oud-zanger van Toto, is het programma van het eerste Bevrijdingsfestival Den Haag compleet. Kimball was in 1977 een van de oprichters van Toto, maar werd in 1984 na vier albums uit de band gezet vanwege Kimballs drugsproblemen. In 1998 werd hij opnieuw de leadzanger van Toto, totdat de band er in 2008 mee ophield. Kimball verzorgde onder andere de vocalen op Toto-hits als ‘Rosanna’, ‘Africa’, ‘Hold the line’ en ‘Georgy Porgy’.

22 maart: Er zijn weer twee nieuwe namen toegevoegd aan het programma. Allereerst de Nijmeegse rapper Fresku. In 2009 werd zijn single ‘Twijfel’ bij de State Awards verkozen tot ‘Beste Single’ en een jaar later kreeg zijn debuutalbum ‘Fresku’ ook de prijs voor ‘Beste Album’. Eveneens uit Nijmegen is de rockband Go Back To The Zoo. De band bracht in 2010 debuutalbum ‘Benny Blisto’ uit met daarop hits als ‘Electric’ en ‘Beam me up’. Go Back To The Zoo werd al eerder verkozen tot 3VOOR12's Hollandse Nieuwe, LiveXS Local Hero en 3FM's Serious Talent, en elke laatste vrijdag van de maand treedt het viertal op als huisband in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

15 maart: Vanaf heden zal het Bevrijdingsfestival Den Haag elk jaar een Haagse artiest uitnodigen voor een speciaal concert met gastmuzikanten. Dit jaar zal So What met diverse gastmuzikanten uit de hele wereld optreden, waaronder de Irakees Sattar Al Saadi. Het zal een uniek optreden zijn, die garant staat voor verassingen. Ook singer-songwriter Ed Stuijlaart is aanwezig op het Bevrijdingsfestival. Hij zal de talkshow rond het thema 'Vrijheid ligt niet op straat' voorzien van muzikale intermezzo's. De Haagse hiphopscene laat steeds meer van zich horen. Samen met Stichting Aight en platenlabel Wilde Westen Records presenteert het festival een showcase om de beste hiphop van het moment te laten horen. Er zullen optredens zijn van onder andere Badboy Taya, Kingsize, Mohcain, Mula, Uzi, Vinny en Abou.

8 maart: Op het Bevrijdingsfestival Den Haag zal onder andere de Nederlandse zangeres Glennis Grace optreden. Met haar optreden op 5 mei vraagt zij aandacht voor de Stichting Stop Kindermisbruik die zich wereldwijd inzet tegen kinderhandel, kinderprostitutie en seksueel misbruik. Ook Mohammed Bahri (beter bekend als Barry), Marokko’s favoriete reggae- en moderne gnaoua-artiest, is bevestigd. Zijn concert op het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie, dat daarmee de bezoekers van het festival kennis wil laten maken met muziek uit één van de buurlanden van Europa. Een ander bevestigd programmaonderdelen is het City Mondial Podium met optredens van onder andere zanger Berry Damrie, brassband Rhythm Allstars, percussionist André Mosis, buikdanseres Zahara, dansgroep Madan, dansgroep DMU en zanger Mr. Z.

21 februari: Het Bevrijdingsfestival Den Haag heeft vandaag weer een aantal namen naar buiten gebracht. Zo komt de Nigeriaanse zangeres Nneka op 5 mei naar Den Haag. Nneka, in 2009 uitgeroepen tot ‘beste Afrikaanse artiest’., brengt soul- en hiphopsongs in het Engels en Igbo, de taal waarmee zij werd opgevoed in de delta van Nigeria. In november 2010 stond zij nog in het Paard van Troje. Met haar muziek brengt ze tevens een boodschap van vrede en liefde over, en dus is Nneka een ideale act voor het Bevrijdingsfestival. Ook vandaag bevestigd zijn de Turkse cabaretière Funda Müjde (in 2002 onderscheiden met de Cosmic Award) en de theatervoorstelling Home Sweet Home.

18 februari: Aanstaande maandag 21 februari zal de organisatie van het Bevrijdingsfestival Den Haag weer een aantal nieuwe namen bekendmaken, maar wij kunnen vandaag al melden dat de Haagse poprockband So What zal optreden op donderdag 5 mei. De band bracht in 2009 debuutalbum ‘Tiptoes’ uit en is op dit moment bezig met een nieuwe EP.

10 februari: De formatie Def P & The Beatbusters zal, na in 2002 gestopt te zijn, in 2011 weer gaan touren en zal daarbij ook het Haagse Bevrijdingsfestival aandoen. Ook zal er dit jaar een nieuwe cd, getiteld ‘Hard Op Weg’, verschijnen. En het festival blijft in zomerse sferen met Mala Vita. De muziek is een mix van Balkan, reggae, ska, punk en latin. In het najaar staat de release van het derde studioalbum gepland, geproduceerd door Michel Schoots van Urban Dance Squad. Verder zal het festival worden geopend door Lisa, Amy & Shelley (winnaars Junior Songfestival 2007) en vindt er een nieuwe editie van Puur Gelul met onder andere Jeffrey Huf, Boozy en Ronald Giphart plaats.

17 januari: De eerste editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag (voorheen 5 Mei Festival) zal op donderdag 5 mei worden afgesloten door soulzanger Waylon. Dit werd tijdens EuroSonic/Noorderslag bekend gemaakt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Waylon is samen met Moke en The Opposites & The Partysquad benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2011.