LP-presentatie Antilounge 8 meer dan geslaagd LP-presentatie Antilounge 8 meer dan geslaagd

Twaalf acts wisselen elkaar in rap tempo af

, Tino van Leeuwen | Foto’s: Peisam Tsang

LP-presentatie Antilounge 8 meer dan geslaagd

Twaalf acts wisselen elkaar in rap tempo af

Tino van Leeuwen | Foto’s: Peisam Tsang ,

Antilounge-grondlegger Martijn Verlinden mag met recht trots zijn; afgelopen vrijdag 25 februari beleefde het Haagse platform voor elektronische acts alweer zijn achtste - meer dan geslaagde - editie. Met als bijzonderheid dat er een dubbel-LP werd gepresenteerd in plaats van een normale cd. Het festijn vond plaats in de kleine zaal van het Paard van Troje en trok redelijk wat publiek.

Twaalf acts wisselen elkaar in rap tempo af

Antilounge-grondlegger Martijn Verlinden mag met recht trots zijn; afgelopen vrijdag 25 februari beleefde het Haagse platform voor elektronische acts alweer zijn achtste - meer dan geslaagde - editie. Met als bijzonderheid dat er een dubbel-LP werd gepresenteerd in plaats van een normale cd. Het festijn vond plaats in de kleine zaal van het Paard van Troje en trok redelijk wat publiek. Het waren niet alleen trouwe Antilounge-aanhangers die een kijkje namen, maar ook mensen die gelokt werden door het VRIJ!-concept, oftewel gratis entree.

Zoals een programmeur ook behoort te doen, zit er een logische opbouw in de line-up van vanavond. Gezien de omvangrijke hoeveelheid acts, maar liefst twaalf in een tijdbestek van vijf uur, belichten we de meest opvallende. Traditiegetrouw luidt Martijn Verlinden de avond zelf in. Veel om het lijf heeft zijn electro-achtige set niet, maar het is natuurlijk ook een opwarmertje voor wat er nog allemaal komen gaat vanavond. Paul Dudink, tweede act in de rij en schuilgaand onder de naam Anabiose, houdt vanavond een persoonlijke vuurdoop. Hoewel hij al jaren muzikaal actief is, is dit zijn eerste live-performance. Zijn tegen lounge aan leunende klanken vult hij aan met vocalen, vrij gedurfd dus voor iemand die nooit zo in de schijnwerpers heeft gestaan.

Clipslice, Daijobu & The Specialist (roepnamen Andreas, Theo en Ruben) is een drietal jongens die hun set opvallender beginnen dan waarmee ze eindigen. Twee van hen studeren sonologie, wat in eerste instantie is terug te horen in de vrij ondefinieerbare stijl die ze uit hun apparatuur toveren. Het gaat echter geleidelijk aan richting dubstep, heel hip natuurlijk, maar ze brengen nu niet bepaald de meest originele vorm ervan. Jammer, want gezien de muzikale achtergronden van de heren zou je eerder iets heel aparts en eigens verwachten.

Bimbo Electrico vormt een voorlopig hoogtepunt in de show van vanavond. Zangeres Zoe Bowie en producer Martijn Verlinden - voor de tweede keer optredend vanavond - geven een goed lopend optreden, wat door het publiek dan ook enthousiast ontvangen wordt. Wie het duo al vaker heeft zien optreden, kan merken dat ze ontzettend gegroeid zijn. De beats zijn rauwer, de structuren minder voorspelbaar en bovenal ontstijgt Bimbo Electrico het omkaderde hokje ‘electro’. Leuk element ook is dat Martijn, naast live extra ritmes te spelen, hier en daar wat backing vocals doet. We kijken uit naar hun eerste album, dat nog dit jaar het levenslicht zal zien.

Het duo iO krijgt eveneens veel bijval van de aanwezige toeschouwers. Het is niet alleen de dynamische set die de twee neerzetten, het is ook het overduidelijke enthousiasme waarmee ze hun ding doen. Net als veel andere acts op deze Antilounge-editie is het moeilijk te bevatten in welk muziekgenre ze opereren. Zo horen we het ene moment onheilspellende geluiden die uit een vleermuizengrot lijken te komen, niet veel later knallen er weer beats op hoog tempo uit de speakers die de liefhebbers tot dansen aanzet. Alweer een voorlopig hoogtepunt dus.

Ja, en dan is het tijd voor De Kraaien. Overbekend in Den Haag - en in opwaartse gang ook daarbuiten - en altijd in voor een stunt, gaat hun aankondiging via het grote videoscherm. Te zien is een schreeuwende Gaddafi, waarbij de ondertiteling suggereert dat “De Kraaien uit de samenleving moeten worden verwijdert” (met een t, dat dan weer wel). Het publiek moet het echter zonder een live-optreden doen; een leeg podium met alleen een pluche beest dat op een kruk zit is al wat het voorgeschoteld krijgt. Waarbij hun muziek van een cd’tje gedraaid wordt. De Kraaien zelf zitten volgens insiders lekker te paffen in de rookruimte beneden. Tikje arrogant misschien?

Veel mensen zijn al verdwenen als afsluiter Charly & Geazah hun set doen. Toch heerst er nog steeds een opgewonden sfeer en dansen de overgebleven mensen alsof er nog een hele avond voor de boeg is. Klokslag vier uur gaan dan toch echt de lichten aan en snel kopen de laatste liefhebbers nog de dubbel-LP bij het standje aan de zijkant. Om thuis nog eens na te genieten van een absoluut geslaagde achtste editie van Antilounge.

Beluister Antilounge 1 tot en met 7 in de Haagse YouBox!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag