F houdt het interessant voor de fans en zichzelf F houdt het interessant voor de fans en zichzelf

“We willen gewoon dat mensen ons plan cool vinden”

, Susanne Kooijman | Foto’s: Mariëlle Janssen

F houdt het interessant voor de fans en zichzelf

“We willen gewoon dat mensen ons plan cool vinden”

Susanne Kooijman | Foto’s: Mariëlle Janssen ,

De band F gaat het nieuwe jaar fris en fruitig in. Met een nieuwe single elke zes weken met een bijbehorende videoclip. Geen album meer voor de fans, maar exclusieve online releases via de bandwebsite. 3VOOR12 Den Haag sprak de band vlak voor hun show in het Paardcafé, over de releases en hun bijzondere aanpak van het uitbrengen van muziek. “We proberen toch net even wat anders te doen en het interessant te maken voor de mensen die naar een show komen.”

“We willen gewoon dat mensen ons plan cool vinden”

De band F gaat het nieuwe jaar fris en fruitig in. Met een nieuwe single elke zes weken met een bijbehorende videoclip. Geen album meer voor de fans, maar exclusieve online releases via de bandwebsite. 3VOOR12 Den Haag sprak de band vlak voor hun show in het Paardcafé, over de releases en hun bijzondere aanpak van het uitbrengen van muziek. “We proberen toch net even wat anders te doen en het interessant te maken voor de mensen die naar een show komen.”

Ze staan er al bekend om. Om dingen net even anders aan te pakken dan de gemiddelde band. Songtitels die allemaal beginnen met een f, ludieke promo-acties, niks is te gek voor F. Ook nu met hun nieuwe materiaal kiezen ze bewust niet voor de reguliere cd. “We hebben de keuze gemaakt om iets anders te doen dan weer een album. We vinden het idee van een album toch wat achterhaald. Ons plan is wat dat betreft nieuwer en dynamischer. Je bent elke zes weken bezig met iets nieuws en dat houdt het fris. Dat houdt het ook interessant voor de mensen die naar onze show komen kijken. Als je een plaat uitbrengt, die stopt op een gegeven moment gewoon en dan ga je een beetje door met shows geven. Maar nu blijf je de hele tijd nieuw materiaal uitbrengen en jezelf ontwikkelen. Het is heel veelzijdig en je maakt goed gebruik van de nieuwe media, wat tegenwoordig toch echt een must is. Als je steeds op die nieuwe media verschijnt, gaat dat ook als een lopend vuurtje. Elke release is dan interessanter voor mensen en het is dan de bedoeling dat we een grotere fanbase creëren en in grotere zalen kunnen spelen.”

Het heeft voor de band veel voordelen om de releases juist op deze manier aan te pakken. “Het is gewoon interessant om steeds iets nieuws aan het publiek te kunnen geven. Je ziet nu ook vaak dat mensen hun muziek gratis op internet weggeven, of dat je voor een cd zelf de prijs kunt bepalen. Het is gewoon een goede manier om in de picture te blijven. De mensen die onze liedjes leuk vinden kunnen de singles downloaden en op die manier hun eigen cd samenstellen! Heel misschien komt er iets van een limited edition, maar dat is niet zeker. We blijven dit wel op deze manier doen, we kunnen ons er goed mee onderscheiden. Je bent nu niet niks aan het doen, want dat is het ergste dat je als band kunt hebben. Je leeft elke keer weer ergens naar toe.” Met deze manier van muziek releasen, komt de band ook in contact met interessante mensen. “Er zijn echt makers die geïnteresseerd zijn om aan dit project mee te werken, voor een klein budget. Daardoor kom je ook steeds in contact met nieuwe mensen, je komt verder dan je eigen vaarwater. We willen met de videoclips ook steeds met andere mensen werken. Je hebt met de releases steeds een heel duidelijk doel. Het stimuleert ook om goede liedjes te maken. Je weet dat als je nu een lied schrijft, dat het niet nummer 7 op een album wordt, maar de nieuwe single. Het wordt een eigen lied, met een eigen videoclip. Het moet dus echt een tof nummer zijn.”

In mei staat de band met een nieuwe videorelease op Club 3VOOR12 Den Haag in het Paardcafé. “Dat is altijd leuk. Het is voor ons niet de eerste keer en we weten dus hoe gezellig het kan zijn. Het is weer een hele leuke show om te doen. Het is altijd net even anders dan een gewone show, maar wat we gaan doen is nog een geheim. Onze show is echt voor ieder wat wils. Als mensen willen dansen, dan kunnen ze dansen. Mensen die voor de tekst komen, kunnen naar de tekst luisteren. En de funky mensen, kunnen komen grooven!”

Ook staat F stil bij de verwachte BTW-verhoging op concertkaarten en de culturele kaalslag. “Het is echt belachelijk. Al weet ik niet of wij daar iets van gaan merken. Als je naar Lowlands wilt, dan ga je toch wel. Als het eenmaal wordt ingevoerd, zullen er vast weer dingen komen waardoor je het toch kunt omzeilen. Andere cultuursectoren zullen er waarschijnlijk meer last van hebben. Muziek blijft toch wel populair, theaters zullen er meer last van hebben. Grote bands als Kane zullen het niet voelen, die zijn toch al groot. Juist de kleine bands die bijvoorbeeld nog op een leerschool zitten, zullen het wel voelen. Het is ook iets tweedeligs. De column van Tim (Hofman, over subsidiepop) heeft ook wel wat. Er wordt ook veel muziek gemaakt dat gewoon hobbywerk is. Dat is ook prima, maar als er een rem op komt, moeten bands wel creatiever worden. Als je dat aan kan, laat het ook wel zien dat je een sterke band bent. Het heeft ook een zonnig randje, het dwingt bands om creatief te zijn.”

Het jaar 2011 is nog maar net begonnen, maar het lijkt nu al een goed jaar voor F te worden.  Donderdag 17 februari wordt de nieuwe single ‘Fever’ uitgebracht, met videoclip. Daarnaast zal dit jaar vooral in het teken staan van spelen. “We willen overal spelen en het zo groot mogelijk aanpakken. De releases zijn in en om Den Haag, maar we willen het wel uitbreiden en dan niet per definitie alleen Amsterdam. We spelen eigenlijk een grote tour, met alle releases. We proberen ook via media meer bekendheid te krijgen. Daarnaast is een echte tour niet echt passend bij ons plan. Meestal toer je als band om aandacht te krijgen voor je cd, dat hebben wij nu niet meer. Het is bij ons gewoon continu. De ene keer zullen er meer shows tussen de zes weken zitten dan de andere keer, maar je blijft gewoon altijd doorgaan. Vandaar dat er geen echte tour komt, maar ook geen rustperiode. De prioriteit ligt bij het zo goed mogelijk brengen van onze liedjes, via allerlei kanalen. We willen gewoon dat mensen ons plan cool vinden”

De single ‘Fever’ werd donderdag 17 februari gepresenteerd in de Thirty Seven in Den Haag. Bekijk de videoclip hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag