Serious Request 2011: dinsdag 20 december

Dik over 1 miljoen euro

Hans van der Maas | Foto's: Michella Kuijkhoven ,

Leiden is in rep en roer rondom het Glazen Huis op de Beestenmarkt. Natuurlijk is het huis met de deejays op zich een grote trekpleister, maar ook eromheen is er extra leven in de stad. 3VOOR12 Den Haag wandelt rond en doet verslag.

Dik over 1 miljoen euro

Leiden is in rep en roer rondom het Glazen Huis op de Beestenmarkt. Natuurlijk is het huis met de deejays op zich een grote trekpleister, maar ook eromheen is er extra leven in de stad. 3VOOR12 Den Haag wandelt rond en doet verslag.

De route van de verslaggever start op dinsdagmiddag bij het station. Een grote supermarkt doet goede zaken en vlak daarna loop ik onder een festivalachtige boog door. Daar begint het al wat te kriebelen; de boog straalt spanning uit, alsof er iets staat te gebeuren. Richting de laatste tientallen meters naar de Beestenmarkt ruik ik de geur van kebab en shoarma. Om de hoek groeit de drukte, hier is het: de Beestenmarkt. Links een patatkraam, cafés en een McDonald. Niets bijzonders op deze plek. Dus neem ik de route rechts het plein op en sta voor een klein podium en een groot tv-scherm. Vlak daarachter doen vrijwilligers hun stinkende best om merchandise van Serious Request te verkopen. Alles voor de mama’s in oorlogsgebieden.

Het is niet erg druk op de Beestenmarkt. Na de enorme toeloop op de openingsdag komen mensen gewoon af en toe eens kijken. En natuurlijk zijn er de toeristen, die een glimp willen opvangen van deze succesvolle actie. Op de achterste hoek van de Beestenmarkt, bevindt zich de speciaal geopende horecatent Koek & Zopie. Bier, snacks en uiteraard het onvermijdelijke broodje Unox. Op de klimwand klimmen liefhebbers Meters voor Mama’s, een Kerstman op stelten deelt ballonnen uit en er is het callcenter: aapjes kijken naar de mensen van 0909 – 1336, het nummer waarop je een Serious Request kunt doen. Een aantal mensen staat in groepjes bij elkaar, verdeeld over het plein. Maar het gros staat samengeschoold voor het Glazen Huis. Kijken naar de deejays Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin.

Woensdagmiddag 21 december, de lagere scholen hebben vrij. Mooi moment om het geld van acties van de afgelopen dagen, weken of maanden naar de brievenbus te brengen. En dus loopt de Beestenmarkt goed vol. Opgewonden koppies met enveloppen vol geld. Niet ieder kind kan het geduld opbrengen om in de lange rij te wachten. Om 16:45 kondigen de deejays een nieuwe tussenstand aan. Onder twee roffelende pauken noemt Coen Swijnenberg het bedrag: 1.203.941 euro. Jazeker, en de actie is pas op de derde dag. Mooi! Tussen alle feestelijkheden door laat Eric Corton vanuit de geplaagde gebieden moeders aan het woord. Daar waar we het allemaal voor doen. En het is nodig, hard nodig. Serious Request staat op de rails en is prima op stoom. We houden je tot de climax op zaterdag op de hoogte.