Sir James wint Peter Tetteroo Bokaal 2011 Sir James wint Peter Tetteroo Bokaal 2011

Volgend jaar als opener op Westerpop

, Willemijn de Koning en Loïs Koot | Foto’s: Ron van Varik

Sir James wint Peter Tetteroo Bokaal 2011

Volgend jaar als opener op Westerpop

Willemijn de Koning en Loïs Koot | Foto’s: Ron van Varik ,

Sir James heeft vrijdagavond 26 augustus op Westerpop de Peter Tetteroo Bokaal gewonnen. Hierdoor openen ze volgend jaar de 23e editie van Westerpop. Samen met vier andere bands Weissmuller, Audiodaycare, Varicythe en Fabian ging Sir James de strijd aan.

Volgend jaar als opener op Westerpop

Sir James heeft vrijdagavond 26 augustus op Westerpop de Peter Tetteroo Bokaal gewonnen. Hierdoor openen ze volgend jaar de 23e editie van Westerpop. Samen met vier andere bands Weissmuller, Audiodaycare, Varicythe en Fabian ging Sir James de strijd aan.

In 2002 overleed de bekendste popmuzikant van Delft, Peter Tetteroo. Hij was voorzitter van de jury en om hem te eren, heeft Stichting Westerpop besloten de Westerpop Lokaal Bokaal verder te laten gaan als de Peter Tetteroo Bokaal. Het festival komt maar langzaam op gang. Iedereen is schijnbaar bang geworden door de weersvoorspellingen, ook is dat niet nodig; de organisatie heeft daar goed op ingespeeld door schuilplaatsen neer te zetten op het terrein.

Een handvol mensen staat op het terrein als Sir James aftrapt. De band begint een beetje stijfjes, maar na vier nummers staat niet alleen zanger Tommaso Sarri, maar ook de rest van de band te bewegen op het podium. Het zijn stuk voor stuk goed geschreven nummers, maar er zit wel weinig verschil in de nummers. Het gaat op één snelheid door en daardoor is het nog wel eens saai. Ballads afwisselen met uptempo werk kan geen kwaad. Het nummer ‘Mrs O’Leary’ maakt het publiek weer wakker door het leuke gitaarloopje. Tijdens ‘Rain’, een van de laatste nummers, probeert Sarri eindelijk contact met het weinige publiek te leggen en kijkt angstig naar de donkere lucht boven hem. Tommaso laat weten dat hun muziek op sirjamesmusic.com te vinden is. Vanuit het publiek wordt er “band, band” geroepen, de website blijkt namelijk sirjamesband.com te zijn. Foutjes kunnen gebeuren en volgens Sarri komt dat door de spanning. Een band die ondanks de spanning een prima prestatie levert. (LK)

Weismuller bestaat uit Casper Rosenquist, Wim du Mortier en Leo van Setten. Deze jongens timmeren al sinds 2006 een aantal jaren aan de weg als Delfts talent. Zo hebben ze een aantal EP’s uitgebracht in de vorm van ‘Ever Been Happy’, ‘Cheerleaders Fighting Gravity’ en ‘Raw & Well Done’. Vorig jaar kregen ze zelfs enige bekendheid door de single ‘Sci-Fi’, alleen uitgebracht op het ouderwetse vinyl. Dit nummer brengen ze vanavond dan ook ten gehore. Het publiek is zeker enthousiast. Weismuller doet verschillende muziekstijlen eer aan; hun muziek is moeilijk op een genre vast te pinnen. Met woorden als indie, punkrock, poprock, electro en avant-garde kom je behoorlijk in de buurt. Ze combineren deze muziek goed tot ingetogen nummers met hier en daar uitschieters in punkpopnummers. Dit zorgt ervoor dat de mannen het publiek goed meekrijgen. Een groot deel oppert deze band dan ook als winnaar van het Peter Tettero Bokaal. Ze hebben helaas niet gewonnen, maar deze band zal zeker niet snel vergeten zijn. (WdK)

Audiodaycare heeft hun optreden vanavond goed voorbereid; ze hebben een set van 90 minuten ingestudeerd waarmee ze laatst nog door Frankrijk zijn getourt. Omdat ze op Westerpop maar 45 minuten hebben, laten ze de covers weg en spelen ze alleen hun eigen nummers. Het Westerpop-krantje belooft dat hun muziek te vergelijken is met die van Foo Fighters, Reuben, Biffy Clyro en Finger Eleven. Ook het feit dat ze meededen in de finale van het Vlaanderen Open Podium schept verwachting. Maar Audiodaycare valt een beetje tegen. De voorgenoemde namen zijn toch wat interessanter. Audiodaycare speelt nogal saai en onsamenhangend. Ze zingen driestemmig, maar het klinkt meer alsof de drie mannen apart zingen. Ze weten daarom de aandacht van het publiek helaas niet vast te houden. (WdK)

Het publiek van Westerpop is de hele avond al enthousiast. Tijdens Variscythe is dat niet veel anders. De zanger van de deathmetalband gooit z’n grunts eruit en loopt en springt over het hele podium. Net als de twee gitaristen, die ook de catwalk op komen lopen om hun solo’s ten gehore te brengen. Gitarist Lloyd Mallee speelt zo verbazingwekkend snel een solo dat zijn vingers de hals van zijn gitaar lijkt te aaien. Jammer voor het aanzicht is, wanneer de gitaristen klaar zijn met hun solo’s de rug toekeren naar het publiek en teruglopen naar het hoofdpodium. “Ik word bang van jullie, terwijl jullie bang van mij moeten worden”, roept zanger Robbert Simmons verbazingwekkend het publiek in. Met zijn handen op z’n muts kijkt hij het publiek in. In het begin van dit jaar zijn de mannen van Variscythe naar Friesland afgereisd, om daar hun titelloze EP op te nemen. De laatste vier nummers die ze spelen staan dan ook op de desbetreffende EP. Ondanks de deathmetal is het muziek dat door de actie en het plezier voor iedereen weggelegd is. (LK)

De band Fabian bestaat uit gitarist en zanger Fabian, geboren in Spanje en opgegroeid in Nederland, de zangeres Marinka van Aken en violist en gitarist Ruben Brinkhuis. Hun muziek bestaat voornamelijk uit blues, die Fabian van huis uit heeft meegekregen, maar ook uit hiphop die hij leerde kennen in de gouden tijd van dit genre. Ook komt de Spaanse origine van Fabian terug in hun muziekstijl, en zit er zelfs folk en country in sommige nummers. Door deze veelzijdigheid blijft de band interessant om naar te luisteren. Ook hun creativiteit met instrumenten speelt daarin mee. Ze trekken bijvoorbeeld de neusfluit weer uit de kast. Ook hun nummers zijn veelzijdig. Hun nummer ‘Words’ is een mooi duet, ‘You got no’ is een nummer met pit en het nummer ‘Miss lovely’, dat op Ongekend Talent al meerdere prijzen heeft gewonnen, bevat een goed rapstuk. Alom: dit is een goede en veelzijdige band. Enige minpuntje is de planning vanavond. Deze band zou misschien beter uit de verf zijn gekomen aan het begin van deze vrijdagavond, in plaats van als afsluiter. Toch hebben ze het goed gedaan en zeker een goede indruk achtergelaten. (WdK)

Aan het eind van de avond wordt de winnaar bekend gemaakt; Sir James. Jammer dat dit optreden vroeg stond gepland, want veel mensen die nu nog aanwezig zijn, hebben Sir James gemist. Maar dat mag niet baten, want op Westerpop 2012 hebben zij een nieuwe kans om de winnaar van het Peter Tetteroo Bokaal te zien op een nieuwe editie van het festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag