Langweiligkeit gaat terug naar de basis

“Natuurlijk willen wij ook geld verdienen, maar niet ten koste van alles”

Remco van der Ham ,

Onlangs werd bekend dat het Haagse undergroundfestival Langweiligkeit niet door zou gaan. Het blijkt echter niet het volledige verhaal. Het festival zal niet op de vertrouwde manier of in de RAC Hallen plaatsvinden en ook is vrijwel het volledige team van Langweiligkeit verdwenen. Organisator Matty Ros gaat weer terug naar de basis van Langweiligkeit, zoals het ooit is opgezet. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem.

“Natuurlijk willen wij ook geld verdienen, maar niet ten koste van alles”

Onlangs werd bekend dat het Haagse undergroundfestival Langweiligkeit niet door zou gaan. Het blijkt echter niet het volledige verhaal. Het festival zal niet op de vertrouwde manier of in de RAC Hallen plaatsvinden en ook is vrijwel het volledige team van Langweiligkeit verdwenen. Organisator Matty Ros gaat weer terug naar de basis van Langweiligkeit, zoals het ooit is opgezet. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem.

De bezuinigingen die veel festivalorganisatoren de afgelopen tijd boven het hoofd hingen, kwamen bij Langweiligkeit extra hard aan. “We zouden voor dit jaar zo’n zeventig procent minder subsidie hebben dan vorig jaar”, aldus Matty Ros, het creatieve brein achter Langweiligkeit. Het zorgde ervoor dat het organisatieteam van Langweiligkeit zichzelf een ultimatum stelde; wel of niet door met het festival. Toen het ultimatum verstreek, bleek dat de zakelijk leiders van het festival er geen heil meer in zagen en besloten het festival af te blazen. ”We snappen de bezuinigingen wel, en we hebben besloten ons er niet tegen te verzetten. We gaan niet als een stel uitgehongerde honden bedelen om dat kleine beetje subsidie. Hou het maar. We hebben dan weliswaar minder geld, maar daar worden we weer creatiever van.”

Eén van de redenen voor het afblazen van de oorspronkelijk plannen, was de huurprijs van de RAC Hallen. “We moesten daar 29.000 euro voor betalen, en dat is dan nog de culturele prijs. En dan heb je alleen nog maar een lege loods, daar komt alle logistiek nog bij. Het is zo’n gave locatie, maar er gebeurt daar helemaal niets. Er kan daar elke week een tof feest georganiseerd worden, maar de prijzen die ze hanteren zijn voor de meesten niet te betalen.“

Matty Ros laat het er echter niet bij zitten. “Ik ben nu zelf weer zakelijk leider en ga met Langweiligkeit terug naar de basis. We gaan weer van voren af aan beginnen, net als met de eerste editie. Aan niemand gebonden en zonder afhankelijk te zijn van subsidie. Ik wil hiermee het goede voorbeeld geven. Dat je wel degelijk iets neer kan zetten zonder subsidie, maar met de steun van het publiek.” Langweiligkeit 12 gaat dus gewoon door.  “We doen 4000 kaarten in de voorverkoop, zonder dat we nog weten wat we precies gaan doen. Hoe meer mensen een kaartje kopen, hoe toffer feest we kunnen organiseren. Daarnaast gaan we op zoek naar sponsoren voor het festival.

Over het antwoord op de vraag of Langweiligkeit niet te groot is geworden, twijfelt Matty. “Ja en nee. Op een gegeven moment hadden we 120.000 euro subsidie, daar kun je een heel dorp in Afrika voor bouwen. Langweiligkeit staat voor vrijheid, liefde en openheid, en het ging steeds meer de commerciële kant op. Natuurlijk willen wij ook geld verdienen, maar niet ten koste van alles. We werken een half jaar keihard aan het festival en verdienen daar bijna niets aan. Wel heb ik nu weer het oude gevoel weer terug om dingen te organiseren, zonder afhankelijk te zijn van subsidie. Daar wil ik naartoe met Langweiligkeit.”

Matty heeft dan ook mensen om zich heen verzameld die er net zo over denken als hij. “Het zijn mensen die honderd procent Langweiligkeit zijn. Hard werken voor weinig geld, maar daarbij wel vrij zijn om hun creativiteit kwijt te kunnen. Die plek kan ik bieden. Eigenlijk is Langweiligkeit een soort sociale werkplaats voor creatieve mensen. Mensen die niet in de ‘normale maatschappij’ staan. Iedereen heeft daarbij z’n functie en steunt elkaar. En ze gaan voor je door het vuur.”

Het meest recente idee van Matty is het Langweiligkeit Circus. “Daar ben ik nu druk mee bezig. We willen vrachtwagens gaan kopen en daarbij een groep mensen verzamelen die de vrachtwagens kunnen besturen, tenten op kunnen bouwen en de organisatie op zich kunnen nemen. En natuurlijk een hoop artiesten. Er gaat dan ook een kantoorbus mee, van waaruit alles kan worden geregeld. Om bijvoorbeeld lokale undergroundacts te regelen voor het circus. Ik wil het plan binnen twee jaar gaan realiseren en dan de wereld rond gaan reizen.”

Vrijkaarten voor Salvationz Outdoor
Op zondag 14 augustus vind Salvationz Outdoor plaats op het strand van Eersel, waar Langweiligkeit een eigen podium heeft met dubstep en drum ’n bass. Op dat podium zijn optredens van onder andere Rät N FrikK, FFF, Spaceboy, Bram van Helden, Reboot (Live) en Axis & Trank. Tijdens Salvationz Outdoor zijn verder onder andere optredens van Tocadisco, Funkerman, Robbie Rivera, Junior Jack en Real El Canario. Het festival begint om 14.00 uur en duurt tot 00.00 uur. Wil je gratis naar Salvationz Outdoor? Klik dan even hier!

Langweiligkeit 12 vindt op vrijdag 11 en zaterdag 12 november plaats.