Supra Naturals heeft nieuw pad ingeslagen Supra Naturals heeft nieuw pad ingeslagen

Debuut EP ‘Up The Ante’ gepresenteerd

, Suzanne Tamis

Supra Naturals heeft nieuw pad ingeslagen

Debuut EP ‘Up The Ante’ gepresenteerd

Suzanne Tamis ,

Vorige week zaterdag 9 april stond Supra Naturals in de SuperMarkt met een knallende presentatie van hun debuut EP ‘Up The Ante’. De heren van Supra Naturals zijn met hun nieuwe aanwinst in de bandformatie, Chris Pedis, een nieuw pad ingeslagen. Het pad van explosie, lef en perikelen. Maar ook van ondernemen en keihard werken, van absolute inzet. Het pad van ‘Up The Ante’. Supra Naturals barst los.

Debuut EP ‘Up The Ante’ gepresenteerd

Vorige week zaterdag 9 april stond Supra Naturals in de SuperMarkt met een knallende presentatie van hun debuut EP ‘Up The Ante’. De heren van Supra Naturals zijn met hun nieuwe aanwinst in de bandformatie, Chris Pedis, een nieuw pad ingeslagen. Het pad van explosie, lef en perikelen. Maar ook van ondernemen en keihard werken, van absolute inzet. Het pad van ‘Up The Ante’. Supra Naturals barst los.

De EP-release
Er was tijdens de release wat verwarring over de tijd dat Supra Naturals zou spelen, maar Jacob de Juwelier had het publiek in de Supermarkt gelukkig goed warm gedraaid. Toen de tijd daar was ging, door de opgebouwde spanning, het beest in iedere bezoeker dan ook helemaal los. Drummer Kit Verdijk: “Er was geen onderscheidt te maken tussen de mensen die ons al kenden en de mensen die ons voor het eerst zagen. Iedereen ging er even hard in en dat vond ik wel heel cool om te zien.” De Supermarkt was ramvol. Op een volle bak was gehoopt, maar dit was boven verwachting voor de band. Het stond tot aan de nok toe he-le-maal vol, ook de trap en het balkon. Kit: “We werden aangekondigd door Tim Hofman en het moment dat we opkwamen en de eerste noot speelden was het gewoon echt van voor- tot achterkant één grote moshpit. Het publiek stond gewoon echt te wachten om te beuken. Zelfs in de rustige stukken van de nummers ging iedereen gewoon door met beuken. Ik had niet verwacht dat het er zo hard aan toe zou gaan. Wat het alleen maar leuker maakte eigenlijk.”

Nieuwe sound
In 2010 hebben de mannen van Supra Naturals, toen nog een duo bestaande uit Kit en producer/bassist Youri de Bruijn, een week lang een studio gehuurd op Texel alwaar zij vrijwel onophoudelijk hebben gewerkt aan eigen materiaal. Het is de plek waar Supra Naturals de sounds heeft gevonden die het nu is. Maar de tracks waren nog kaal. Terug op het vaste land volgden try-out gigs, bestaande uit zowel remixes als nieuw eigen werk in samenwerking met verschillende artiesten. Dit bleek een succes. De remixes waren wat veiliger, maar het eigen werk is een stuk harder geworden. Niet meer conformeren. “Tijdens de try-outs vorig jaar merkten we al dat het eigen materiaal veel meer opzwepend was en dat het publiek er veel harder in meeging dan in de remixes.”

Uiteindelijk zoekt Supra Naturals samenwerking met Chris Pedis (Vanself), als voorman, MC en derde bandlid. De remixes worden gelaten voor wat het is en er wordt gebouwt aan eigen materiaal. Vanaf november zijn ze constant in de studio te vinden. De drie schetsen eigen werk die er nog lagen (gemaakt op Texel) werken ze helemaal uit en schrijven daarbij een paar nieuwe tracks. De debuut EP is geboren. In januari blokken ze een hele maand om de EP op te nemen. Kit: “We hebben met onze EP geprobeerd om de live-vibe op de plaat te vangen, maar uiteindelijk hebben de plaat en de liveshow hun eigen sound en vibe, dat is ook juist vet. Dat het met een show nog meer knalt, dat is het doel.”

Up The Ante
De EP titel ‘Up The Ante’ komt van een nummer dat over poker gaat, maar het is ook een metafoor voor hoe Supra Naturals als nieuwe bandformatie in het (muziek)leven staat. Het gaat over inzet: vol gas ergens voor gaan, in plaats van aanmodderen. Het staat symbool voor ‘aan de bak gaan’. En hard. Die insteek is ook een beetje in de vocalen terug te herkennen. Chris: “Sommige teksten kun je letterlijk nemen, sommige niet. Ik vind het zelf altijd fijn als ik het lekker zelf kan weten met een nummer. Dat ik er een eigen invulling aan kan geven. Maar soms vind ik het leuk om te weten wat er met een tekst bedoeld wordt. Af en toe pikken mensen teksten te letterlijk op, maar eigenlijk vind ik dat wel grappig.” Voor de MC en frontman Chris betekent de aansluiting bij Supra Naturals ook een omzwaai; hij schrijft ander soort vocalen dan hij gewend is vanuit de band Vanself. Chris: “Normaal plak ik veel tekst aan elkaar, nu moesten er juist ook ruimtes tussen. Er is bewust gekozen voor niet te veel tekst.”

Vernieuwend
Er zijn in Den Haag een heleboel muziekstijlen die worden gespeeld. Supra Naturals, niet eenkennig in muziekstijlen, valt er een beetje tussen. Chris: “We kijken gewoon buiten de standaard genres, maar wel nog met duidelijk die invloed van de bandjes waar we in spelen of waar we veel gevoel me hebben.” Kit: “Als iets me triggert in een nummer, van welke muziekstijl dan ook, dan kan dat gewoon terugvloeien in onze act. De invloeden zijn eigenlijk allerlei stijlen die van kleins af aan bij ons zijn binnengekomen, daar dan een mengelmoes van, en dat in een semi elektronisch jasje.” Chris: “We maken vooral wat we zelf vet vinden, zonder dat we een voorbedacht ding hebben. En als we dat wel doen, dan komt daar toch een hele andere track uit dan dat we eigenlijk voor ogen hadden. Elk nummer op de plaat is anders, maar past toch ook weer wel onder dezelfde noemer. Wat die ook mag zijn.”

De doelen voor 2011
De EP is nu uit, maar de formatie wil ook een limited edition uitbrengen, veel shows doen en een tourtje in het najaar doen. Waar de meeste shows plaats zullen vinden is nog een verrassing, maar ze gaan zeker komen. Kit: “Ik zie Supra Naturals in deze bezetting als nieuwe act. Zoals ik het zie zijn we in ons eerste jaar, en we gaan er zoveel mogelijk uit halen. Er staan nu al hartstikke leuke dingen op stapel, dus dat is helemaal mooi.” Met de nieuwe formatie, plaat, stijl en richting hoopt Supra Naturals een relatief breed publiek aan te spreken. Chris: “Niet alleen het bandjespubliek (wat ook heel leuk is!), maar net ook even de muziekliefhebbers daarbuiten. Gemêleerd publiek. Van kenner tot clubpubliek, de hippe crowd, punkers, gewoon van alles. Dat zou cool zijn.” Supra Naturals streeft na gezichtloze muziek te maken, muziek waar eigenlijk iedereen in mee kan. Toegankelijk, in alle herrie waar je doorheen moet.

Binnenkort komt de release van de eerste video van Supra Naturals. De videoclip is geschoten tijdens de EP release in de Supermarkt. Met dank aan de cameramannen die met gevaar voor eigen leven het losgeslagen publiek hebben getrotseerd. Op zaterdag 11 juni staat de band op Kaderock.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag