Succesvolle Record Store Day in Leiden

Dazzled Kid, 10cc, Tim Knol, The Incredible Stacks en meer

Ferry Bovet en Vincent van der Voort | Foto’s: Karin Bruinenberg ,

Om 8 uur ’s ochtends zijn de deuren al open bij Velvet in Leiden. Twee uurtjes later blijkt er al aardig verkocht te zijn. Het personeel hangt nog wat ballonnen op en het wachten is op Record Store Day ambassadeur Tim Knol, die een half uur voor z’n optreden op z’n gemakje langs de Leidse gracht vol kraampjes komt aanlopen.

Dazzled Kid, 10cc, Tim Knol, The Incredible Stacks en meer

Om 8 uur ’s ochtends zijn de deuren al open bij Velvet in Leiden. Twee uurtjes later blijkt er al aardig verkocht te zijn. Het personeel hangt nog wat ballonnen op en het wachten is op Record Store Day ambassadeur Tim Knol, die een half uur voor z’n optreden op z’n gemakje langs de Leidse gracht vol kraampjes komt aanlopen.

Hij neemt de tijd om eerst een interview te doen, maar heeft dan ook niet veel voorbereiding nodig. Gitaar inpluggen en achter de microfoon gaan staan, da’s alles. “Jullie zijn een soort proefkonijnen, want ik ga veel liedjes van mijn nieuwe cd spelen die over een maand uitkomt”, adresseert hij de halfvolle platenzaak. Daaronder zijn nieuwe vinylsingle ‘Gonna get there’ en de exclusieve B-kant. De ontspannen houding van Tim tekent voor een relaxed ochtendsfeertje en zet de toon voor de latere optredens van de dag, waaronder het vermaarde 10cc (die ’s avonds in de Stadsgehoorzaal concerteren) en Fay Lovsky.

Bij 10cc is het even later die middag afgeladen. De drie mannen rond het enige oorspronkelijke bandlid Graham Gould putten vooral uit de succesvolle jaren zeventig met hits als ‘The things you do for love’, ‘I’m not in love’ en ‘Dreadlock holiday’. De jarenlange ervaring leidt tot een strakke set, waarin ook nog plaats is voor het nieuwe ‘Never ending summer’ van het net verschenen soloalbum van bandlid Mick Wilson. Maar vooral valt in de twintig minuten durende set de sublieme samenzang op. Luid applaus valt dan ook ten deel.

Bij The Incredible Stacks is het niet zo druk als bij 10cc, maar minstens zo gezellig. Van de ongeveer 30 mensen in de platenzaak staat meer dan de helft met uitgedeelde tamboerijnen of flesjes met zaadjes erin gezellig mee te doen met de aanstekelijke improvisatiemuziek van dit in gele overalls gehesen trio. The Incredible Stacks heeft geen liedjes met een vaste structuur, maar jammen er live op los op dance- en funk-achtige beats. Erg aanstekelijk, op den duur eentonig, maar heerlijke achtergrondmuziek om tussen de plaatjes te zoeken en exclusieve releases te vinden.

Voor Eefje de Visser is het een extra speciale dag omdat zij vandaag het recordaantal optredens doet tijdens record store day. Leiden is de achtste halte van de negen winkels die dit duo aandoet. Het is inmiddels weer lekker druk in de Velvet in Leiden, iedereen heeft net zijn avondeten genuttigd en kan er weer tegenaan. Voor Eefje de Visser geldt hetzelfde en samen met haar compagnon Jelte Heringa speelt ze haar lekker opzwepende Nederlandstalige liedjes prima weg. Het valt goed bij het publiek want overal lopen mensen rond met haar debuutalbum ‘De Koek’. Nu op naar optreden nummer 9 om deze lange, maar ongetwijfeld geslaagde dag voor Eefje de Visser met champagne af te sluiten.

Na een stop met Voicst is Tjeerd Bomhof terug met zijn nieuwe project Dazzled Kid en met een 3FM Award nominatie en optredens in het hele land en op Pinkpop is dit niet zonder succes. Vanavond sluit Dazzled Kid het feestje in Leiden af. Samen met zijn bandlid Mathias Janmaat spelen ze een prima set van hun eigen liedjes en er komt ook nog een goed uitgevoerde cover van ‘Ain’t no sunshine’ van Bill Withers langs die Tjeerd Bomhof onlangs nog in de DWDD Recordings speelde. Het is inmiddels een heus feestje geworden in de Velvet. Bier en plaatjes gaan met een rap tempo over de toonbank en er moet dan ook nieuw bier worden gehaald. Gelukkig zijn er nog genoeg exclusieve releases om tussen te snuffelen en dat word dan ook volop gedaan, want dat is immers waar het om gaat bij Record Store Day, gezelligheid en muziek.