Finale GPZH 2011; categorie Singer-Songwriter Finale GPZH 2011; categorie Singer-Songwriter

Acts uit Haagse regio behalen tweede en derde plaats

, Marieke Drees | Foto’s: KeesJan Kolb en Megin Zondervan

Finale GPZH 2011; categorie Singer-Songwriter

Acts uit Haagse regio behalen tweede en derde plaats

Marieke Drees | Foto’s: KeesJan Kolb en Megin Zondervan ,

De vierde en laatste finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland 2011 vond zondag 3 april plaats in Rotown, Rotterdam. Zes kandidaten streden om de felbegeerde prijzen. De strijd ging daarbij tussen Titus, Chrissy Bohorquez, Fabian, Maurice Bleeker, MicasMess en John C Fraser. De Haagse singer-songwriter John C Fraser behaalde daarbij de derde prijs. Fabian uit Voorburg werd tweede.

Acts uit Haagse regio behalen tweede en derde plaats

De vierde en laatste finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland 2011 vond zondag 3 april plaats in Rotown, Rotterdam. Zes kandidaten streden om de felbegeerde prijzen. De strijd ging daarbij tussen Titus, Chrissy Bohorquez, Fabian, Maurice Bleeker, MicasMess en John C Fraser. De Haagse singer-songwriter John C Fraser behaalde daarbij de derde prijs. Fabian uit Voorburg werd tweede.

De singer-songwriter die het spits mag afbijten is Titus, muzikant en kunstschilder. Naast zijn atelier heeft dit talent uit Den Haag een eigen opnamestudio waar hij veel tijd doorbrengt. Zijn muzikaliteit heeft hij meegekregen van zijn ouders, beide klassieke musici. Het is druk op het podium; Titus wordt ondersteund door een 7-koppige band. Titus brengt nummers ten horen met een folky sound, maar tot een echte climax komen geen van zijn nummers. Ook blijft de interactie met het publiek uit waardoor Rotown niet geboeid blijft.

Christiane (Chrissy) Bohorquez uit Curaçao mag na Titus het publiek laten horen wat ze kan. Ook Chrissy komt uit een muzikaal nest; vader is gitarist, moeder schrijft kinderliedjes en ook beide zusjes zijn bezig met muziek. Net als Titus heeft Chrissy een behoorlijke band meegenomen maar qua genre kan het verschil niet groter zijn. Deze singer-songwriter speelt vooral soul/pop nummers die goed passen in musicals. De 21-jarige zangeres bespeelt zelf geen instrument, waardoor het singer-songwriter gevoel niet overkomt op het publiek.

Voor het publiek wordt het tijd voor opzwepende muziek, en dat is precies wat Fabian komt brengen. Ook deze singer-songwriter heeft buitenlandse roots. Elk nummer heeft een andere stijl (R&B, blues, hiphop en rap passeren de revue) waardoor de zaal geboeid blijft, maar het gevoel van een ‘eigen stijl’  gaat daarbij verloren. Fabian is de eerste singer-songwriter van de avond die het publiek bij het optreden probeert te betrekken. De zang van Fabian is in orde, maar helaas is de achtergrondzang van mindere kwaliteit. Af en toe zijn er valse uitschieters. Ook is de volgorde van de setlist niet slim gekozen, de laatste twee nummers zijn niet de sterkste van de set.

Na een korte pauze is het tijd voor Maurice Bleeker. Deze singer-songwriter uit Rotterdam begint wat onwennig maar vindt snel zijn draai. De trend van de avond is duidelijk een vol podium, ook Maurice heeft een uitgebreide band meegebracht ter ondersteuning. Deze band speelt de sterren van de hemel. Maurice is de eerste kandidaat van de avond waar je echt een stempel ‘singer-songwriter’ op kan zetten. Zowel gevoelige als meer rock/pop nummers worden ten gehore gebracht waar hij het publiek zeer enthousiast mee krijgt.

MicasMess (Mieke) is de vijfde kandidaat en heeft net als een aantal andere kandidaten een muzikale familie. Mieke is de eerste singer-songwriter die slechts met drie bandleden op het podium staat (gitarist, basgitarist en percussie), zelf bespeelt ze geen instrument op deze avond. Alhoewel Mieke een goede stem heeft, weet ze de zaal niet genoeg te boeien. Voornamelijk de slecht gekozen setlist, er zit geen overgang in de nummers, lijken hiervoor de reden. Daarnaast is er sprake van een aantal beginnersfouten (de microfoon wordt een aantal keren bij de versterker gehouden).

Op naar de laatste kandidaat van de avond; John C Fraser. Bij het betreden van het podium is het direct duidelijk, hij en zijn band hebben er enorm veel zin in. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk op het publiek dat flink meedanst op de nummers. Net als MicasMess heeft John C Fraser relatief weinig bandleden meegenomen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit pop/rocknummers. Tijdens het tweede nummers laat John C Fraser zien hoe rock ’n roll singer-songwriters kunnen zijn; hoewel er een snaar van zijn gitaar breekt, speelt hij met dezelfde bezieling door.

Direct na de laatste act is het tijd voor het uitreiken van de publieksprijs. Op basis van het aantal decibel wordt de winnaar gekozen. Met een oorverdovend geluid (118 decibel) wint Maurice Bleeker de stem van het publiek, dit levert hem een geldprijs van 250 euro op.

Tegelijkertijd gaan de juryleden in beraad. Enige tijd later zijn ze er dan ook uit, ook al was het niet unaniem. De derde prijs gaat naar John C Fraser. De jury vindt deze act energiek en stijlvol maar mist persoonlijkheid. De tweede prijs wordt gewonnen door Fabian, wegens zijn onderhoudende en brede repertoire. De jury is van mening dat de ballads onvoldoende boeien. Maurice Bleeker wint de eerste prijs vanwege zijn boeiende stem en goede act. Wel is er nog ruimte voor verbetering; er is te weinig arrangement en teveel band. Door deze overwinning heeft Maurice onder andere een geldprijs van 1000 euro, een optreden op het Bevrijdingfestival Zuid-Holland, een festivaloptreden op Wolpop, promotionele natrajecten en een professionele fotoshoot gewonnen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag